Een broodje martino is typisch Belgisch. Je zou kunnen zeggen dat een broodje martino een luxe broodje filet americain is. Voor de martino heb je namelijk naast filet americain ook augurk, ui, ketchup en mosterd. Je kunt de martino nog verder aankleden met ei en tomaat indien je dat lekker vindt.
Wil je iets wat het dichtst komt bij de filet americain zoals wij hem in Nederland kennen, bestel dan préparé: dat is tartaar met toevoegingen. Zoals peper, zout en ei. Simpel: préparé is tartaar+ en Martino is préparé+. En dan is er Martino.
Filet Americain Martino is een pikantere versie van de filet americain naturel. Het komt oorspronkelijk van onze Vlaamse buren. Het is Filet Americain verrijkt met augurk, uitjes, ketchup, mosterd en tabasco.
Snijd de broodjes doormidden en beleg één kant met de préparé. Verdeel hierover de rucola, de schijfjes radijs, de kerstomaatjes en de parmezaan schilfers. Kruid bij met peper en zout en besprenkel met de olijfolie. Dek af met de andere helft en serveer.
Een pikante variant van filet americain, bekend in België en zuidelijk Nederland, is een broodje Martino. Dit is een broodje met préparé en de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pilipili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
De wetgeving heeft "Filet americain", "Steak haché préparé" en "Biefstuk" duidelijk gedefinieerd. Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees.
Nee niet opeten. Filet americain is nou net het product wat je niet over de datum moet eten. Het is zeer bederfelijk. Je kunt ziek worden maar als het goed afgesloten in de koelkast heeft gestaan dan is de kans klein.
In 1951 in sandwichbar Quick, op het ogenblik dat het De Coninckplein het uitgaansmekka van Antwerpen was, maakte Albert het eerste broodje martino. Even smakelijk als zijn broodje vertelt De Hert het verhaal van zijn martino, die zijn naam dankt aan voetballer Theo Maertens.
De basis van een perfecte steak tartare is uiteraard het vlees. Vroeger werd daar nog wel eens paardenbiefstuk voor gebruikt, tegenwoordig wordt -ie vrijwel altijd gemaakt van rund. Gemalen biefstuk (liefst fijngehakt met de hand, eventueel door de slager) is ideaal, maar elke chef heeft zo z'n voorkeur.
Filet americain kan doorgaans niet zo lang bewaard worden, het is immers rauw vlees. In de koelkast kun je dit nog, als je het zelf gemaakt hebt, 2 dagen bewaren. Bij de gekocht versie kijk je het beste op de verpakking voor de houdbaarheid. In de diepvries kun je filet americain nog 1 tot 1,5 maanden bewaren.
Filet Americain is een rauw vleesproduct dat heel gevoelig is aan bacteriën. Als je jouw potje préparé een hele dag op tafel hebt laten staan, gooi je het beter weg. Vooral bij warme temperaturen moet je zeker opletten. Als je het toch erop waagt, kan je diarree of zelfs voedselvergiftiging krijgen.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.
We citeren: 'Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een broodje of een stuk stokbrood, vaak (gul) belegd met kaas, ham, groenten en schijfjes ei. ' De naam komt van het Vlaamse woord 'smossen' wat morsen betekent …' - omdat bij het eten ervan vaak gemorst wordt.
Ten opzichte van de andere varianten bevat Streeckgenoten SG Filet Americain relatief weinig (verzadigd) vet, zout en suikers en juist wel wat meer vezels en eiwitten. In dit opzicht zou dit dus een gezondere keuze zijn. Gevolgd door de AH Filet Americain mager en de Kips Vega filet a l'americain.
Wist je dat er al na 2 minuten parasieten tevoorschijn komen, wanneer je een bakje filet américain in de magnetron doet?" Braak!
Sommige vleeswaren kun je beter niet meenemen op brood als dit een paar uur ongekoeld blijft. We hebben het dan met name over rauwe vleeswaren als filet american en ossenworst. Rauwe vleeswaren zijn namelijk vleeswaren die sneller bederven.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Uw kind krijgt wormpjes wanneer het de eitjes van wormpjes inslikt. De eitjes zijn zó klein dat u ze niet kunt zien. Kinderen met wormpjes verspreiden de eitjes via hun handjes. De eitjes komen via de mond in de darmen en groeien daar uit tot wormpjes.
Soms ziet u stukjes lintworm in uw poep, ondergoed of beddengoed. Het zijn platte witte of lichtgele rechthoekige stukjes, 1 tot 2 centimeter lang. Als ze indrogen zien ze eruit als rijstkorrels. Zelden geeft de lintworm ook jeuk bij de anus, buikpijn, diarree of afvallen.
Soms ziet u dunne witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk rond anus (poepgat) of vagina. Dit zijn wormpjes (aarsmaden). Heel soms zit er een ander soort worm, zoals een spoelworm, zweepworm of lintworm.