Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
Omdat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat en de zuurgraad van dit water onze PH waarde bepaalt, is het belangrijk om daarnaast tenminste 2 liter puur gezuiverd (bron)water of alkaline water per dag te drinken. Ook Alkathee, kruiden theeën en groentesappen beïnvloeden de zuurgraad positief.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
De kooldioxide is chemisch gebonden aan calcium in het water. Dit betekent dat een water met veel calcium, een hard water, veel meer kooldioxide bevat dan een zacht water. Daarom stijgt de pH-waarde sterker, sneller en langer naarmate het water harder is.
Met de pH-waarde meet je de zuurtegraad van zowel de bodem als van water. Het is belangrijk om de pH-waarde te weten, omdat elke plant anders is. Sommige planten hebben een zure bodem nodig en andere juist niet.
De pH-waarde, of zuurtegraad, van je urine zegt veel over je gezondheid. Een te lage of veel te hoge pH kan leiden tot een veelheid aan klachten, zoals bijvoorbeeld jicht, psoriasis, chronische pijnklachten, spier- en gewrichtspijnen, huid- haar- en nagelklachten, vermoeidheid.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Wanneer een zuur in water (H2O) terecht komt, geeft het een H-atoom op aan het water. Hoe meer van deze ionen, hoe zuurder iets is, en hoe lager de pH. Daartegenover staat hoe minder van die ionen, hoe minder zuur iets is, en hoe hoger de pH. Wanneer een base in water komt, geeft het OH- (hydroxide) op aan het water.
Een sterk zuur zoals zwavelzuur of zoutzuur kan de pH-waarde verlagen.
Actief Ontzuren
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Er wordt wel eens beweerd dat een te hoge zuurtegraad schadelijk zou zijn voor het lichaam. Als het natuurlijke evenwicht tussen zuren en basen in ons organisme te veel doorslaat naar zuur, zouden we ziek worden.
3. Waarom heb ik last van spierpijn? Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Normale urine is rond pH 6. Het varieert van pH 5 tot 8 afhankelijk van het soort dieet. Een urine die niet vers is heeft een hogere pH.
Acidose en alkalose
Bij een te hoge pH (hoger dan 7,45, te basisch) heeft de patiënt een alkalose. Een gezond lichaam zal de zuurgraad van het bloed bij afwijkingen herstellen via de longen en de nieren. Een alkalose ontstaat als iemand veel zuur verliest, zoals bij heftig braken.