Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Deze groente heeft een unieke smaak en textuur en biedt veel voordelen voor de gezondheid. Amsoi is een rijke bron van vitamine C, vitamine A en mineralen zoals ijzer en calcium.
Je kunt amsoi ook goed gebruiken in groentesalades. Serveer bijvoorbeeld eens rauwe en fijngesneden amsoi in een salade met cashewnoten en ananas. Ook in groentesoep en Surinaamse gerechten is amsoi erg lekker.
Het uiterlijk doet denken aan het blad van raapstelen, maar dan een maatje groter. De smaak houdt het midden tussen kruidig en mosterdachtig. Het blad zit vol met vitamine E en calcium. Qua bereiding lijkt amsoi heel sterk op spinazie.
Vanaf half juli tot en met begin september kun je de Amsoi ook direct buiten in volle grond zaaien. Zaai het zaad op regels, niet te dun.Na de opkomst kun je de jonge plantjes iets uitdunnen.De plantafstand die je bij de teelt van Amsoi of Mosterdkool kunt aanhouden is 20 bij 20 centimeter.
Amsoi, paksoi, kaisoi en kalian worden 8 weken na het zaaien of 6 weken na het overplanten geoogst. De grote planten worden met de hand uitgetrokken, waardoor de aanplant uitgedund word. Hierdoor krijgen de kleine planten de kans om te groeien.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Kenmerken van de Surinaamse eetcultuur
Veel gebruikte groenten zijn kousenband, boulanger (aubergine), sopropo en antroewa. En bladgroenten zoals tayerblad, bitawiri, klaroen, gomawirie en amsoi: een bron van vitaminen en mineralen.
Bijvoet smaak
Bijvoet is aromatisch en heeft een wat bittere smaak. Gebruik bijvoet met mate vanwege de bittere smaak. Bijvoet kun je zo gebruiken: Het is lekker in salades, in vullingen van kip, vlees of vis en in dressings.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Mosterdblad hoort bij de koolgewassen en is (nog) niet zo bekend. Het heeft een lekker pittige smaak, proef maar! Bladmosterd – of Mosterdblad – is een eenjarige plant die in verschillende vormen en kleuren voorkomt. In bloei heeft de plant geurende gele bloemetjes, waar hommels en bijen op af komen.
Groene Amsoi is een zeer veelzijdige en gezonde groente die de volgende vitaminen en mineralen bevat: A, B1,B2, B6, B11, B12, C, D, E en K. En mineralen calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, natrium, selenium, en zink. Net als alle andere groenten bevat het weinig vet en caloriën.
Waarom is mais goed voor je gezondheid:
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Bijvoet werd oorspronkelijk gebruikt door Romeinse soldaten, die het in hun schoenen stopten, omdat het hen zou helpen tegen pijnlijke voeten. Echter kan het kruid ook gebruikt worden om in recepten te verwerken, maar kan het ook gerookt op verbrand worden, wat verschillende functies heeft.
Steranijs zoals u het kunt kopen is bruin van kleur. Dat komt omdat het de gedroogde vrucht is van een narcisachtige bloem. Deze bloem groeit aan de Illicium Verum bomen die veelal in Aziatische landen te vinden zijn. Omdat deze vruchten een grote hoeveelheid anethol bevatten ruiken ze sterk naar anijs.
Absintalsem dient voorzichtig te worden gebruikt. Het is een giftige plant die bij langdurig gebruik gezondheidsproblemen kan opleveren. Bij kortdurend gebruik in een lage dosering heeft het wel een positief effect op de gezondheid.
Roti is het bekendste gerecht uit Suriname, maar ook Maksi Alesi, een Creools rijstgerecht, en bruine bonen met rijst is populair. De geliefdste gemeenschappelijke keuken is echter de Chinese keuken, uiteraard aangepast aan de Surinaamse smaakpapillen (lees: met veel kip en peper).
Suriname heette vroeger 'Nederlands Guyana'. De buurlanden van Suriname heten nog steeds 'Guyana'. Op 25 november 1975 wordt Suriname een onafhankelijke republiek. Er volgt een zeer onrustige periode met als dieptepunt een staatsgreep door militairen en politieke moorden.
Eten. Basisvoedsel zijn onder meer rijst, aardvruchten zoals tayer en cassave (Creools) en roti (Hindoestaans). Kip in tal van variaties, van het Chinese los foroe en het Hindoestaanse massala kip tot het Creoolse pom, vormt in veel gerechten een van de hoofdingrediënten.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Planten zorgen voor een schone lucht in huis
Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.
Bij het zaaien van maïs, is het motto: "Zo snel mogelijk, zo laat als nodig." Als de grond warm, goed droog en bestand tegen belasting en de bodemtemperatuur ongeveer 8-10°C heeft bereikt, vindt het zaaien onder normale omstandigheden plaats van half april tot half mei.
De optimale zaaidiepte van maïs bedraagt 4 tot 5 cm. Bij een droog zaaibed en bij een mechanische onkruidbestrijding moet iets dieper gezaaid worden (5 tot 6 cm). Dieper zaaien dan volgens dit advies leidt tot een trage opkomst, meer plantuitval en een lagere opbrengst en kwaliteit.