De Marokkaanse fruitteelt beslaat een oppervlakte van ongeveer 1 miljoen hectare, waarop jaarlijks 3 miljoen ton aan fruit wordt geproduceerd. Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd.
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Het gerecht bestaat uit gestoomde semolina, kleine graankorreltjes samen met een stoofpot van groentes, vlees (meestal lamsvlees) en specerijen met veel kookvocht.
In de Marokkaanse eetcultuur is het de gewoonte om met de hand uit één schotel te eten. Men eet totdat men verzadigd is. De warme middagmaaltijd bestaat vaak uit een groentestoofpot (tajine), aangevuld met brood of couscous en een salade. De groentestoofpot wordt in een aardewerken schotel bereid, óók tajine genoemd.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Zeker als vrouw is het respectvol om je van je schouders tot aan je knieën te bedekken. Gewoon een korte broek en een shirt met mouwen is goed. Het is niet 100% gepast, maar in de toeristische steden is men intussen al veel gewoon.
Drinkwater. Wij raden aan om het water in Marokko niet te drinken. De kwaliteit van het drinkwater is niet goed waardoor je dus vrij ziek kunt worden. En niemand wil natuurlijk ziek worden op vakantie.
Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Alcohol. U kunt alcohol verkrijgen/kopen in hotels, bars en in toeristische gebieden. Alcohol drinken op straat is verboden en kan leiden tot arrestatie.
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
In Marokko wordt muntthee gedronken.
Hoewel Marokkaans eten over het algemeen niet pittig is, worden er wel pittige ingrediënten gebruikt, maar dan met mate. Pittig paprika- of chilipoeder in bissara bijvoorbeeld, of harissa, een pasta van gepureerde chilipepers en olie met knoflook en specerijen erdoorheen.
Kosten voor eten en drinken
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.
Voor kleding in Marokko: geen verplichtingen
Het is daarom, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Vooral blote schouders en een laag decolleté zijn wat minder passend. Je hoeft dus niet van top tot teen bedekt te zijn, maar van je schouders tot aan je knieën is netjes.
Kosten voor eten & drinken in Marokko
Voor eten en drinken gaven wij in 2,5 week €400 per persoon uit. Eten in Chefchaouen en Fez is goedkoop, terwijl je daarvoor in Marrakech weer wat meer geld kwijt bent. Vooral als je voor het westerse eten gaat en in hippe restaurants eet.
Het (standaard) Arabisch is de officiële taal en wordt op scholen onderwezen. Ook wordt in vrijwel alle officiële communicatie Arabisch gebruikt. Echter spreekt het overgrote deel van de bevolking het Marokkaans-Arabisch (Darija) dialect.
Hoe je afdingt is natuurlijk helemaal aan jou maar het is normaal om met het eerste tegenbod 1/3 van de vraagprijs te noemen. Vaak kan je minimaal de helft van de vraagprijs afhalen. Met humor onderhandelen is de beste manier om veel van de prijs af te krijgen.
Uitgaan in Marokko
Sowieso is het sterk af te raden om op straat alcohol te drinken en tijdens de ramadan moet u tussen zonsopgang en zonsondergang al helemaal voorzichtig zijn en moet u afzien van drinken in het openbaar. Het beste uitgaansleven van Marokko vindt u in Marrakech en Casablanca.
Gezondheid in Marokko
Tijdens een Marokko-rondreis is het risico om ziek te worden niet veel groter dan in Nederland. De gezondheidszorg is in de steden redelijk ontwikkeld. Wel heb je op reis vaak een lagere weerstand waardoor je sneller gevoelig bent en is de hygiëne wellicht minder goed dan je thuis gewend bent.
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
Welke schoenen moet ik meenemen naar Marokko? Outdoorslippers of sandalen met een goed profiel zijn handig. Als je in de bergen bent, zijn over het algemeen dichte schoenen met een goed profiel prima, bergschoenen zijn niet persé nodig.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.