Gal overgeven
In sommige gevallen geven mensen gal over. Gal is een geelgroene vloeistof die aangemaakt wordt in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal speelt een rol in het voedselverteringsproces door vooral vetten af te breken en deze om te zetten in vetzuren.
Galkleurstoffen zijn afbraakproducten van het hemoglobine. Hemoglobine bestaat uit heem. Bij afbraak van erytrocyten wordt heem omgezet in biliverdine. Biliverdine heeft een groene kleur.
De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.
Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Met name 's morgens vroeg kan het helpen om te knabbelen op droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes of een soepstengel. Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit.
Gal is een geel-groenige (soms zwarte) vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever. Gal wordt gemaakt door de lever en in de galblaas tijdelijk opgeslagen in een ingedikte toestand. Gal bestaat onder andere uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine.
Over het algemeen is maagsap helder en kleurloos, maar direct na het eten of drinken kan het wat troebel zijn. Soms is maagsap lichtbruin of grasgroen.
Vrijwel direct na het overgeven zal men zich stukken beter voelen, naar aangenomen wordt door het afgeven van endorfine aan het bloed. Wanneer de oorzaak hiermee is weggenomen (bijvoorbeeld bedorven eten dat is uitgebraakt) zal dit blijvend zijn.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Afvallen/verlies van eetlust. Diarree. Overgeven / misselijkheid. Oogpijn.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Ze kunnen levensbedreigend zijn. Bij een Mallory-Weiss-scheur is er eerst krachtig uitbraken van de maaginhoud, met nadien braken van een meestal grote hoeveelheid helder bloed. Het bloeden stopt doorgaans spontaan. Een maagzweer geeft hevige maagpijn en men braakt helder bloed.
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel. Anderen hebben last van maagzuur. Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
Als je vaker moet overgeven, kun je veel vocht verliezen. Om uitdroging te voorkomen, drink je het best om de vijf à tien minuten een slokje water of ander vocht. Zodra het iets beter gaat, hoef je minder vaak te drinken en mag je geleidelijk aan de hoeveelheden vergroten.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.