Bij blokvoeden deel je de voeding op in blokken van drie of vier uur.Je blijft op verzoek voeden, maar gedurende 'een blok' geef je steeds dezelfde borst. Je kindje drinkt dus uit dezelfde borst en frequente wisseling tussen borsten, dus stimulering, wordt vermeden.
De overproductie kan worden teruggeschroefd door minder vaak van borst te wisselen. De baby krijgt één borst per voeding en als hij binnen een uur of twee uur nog eens wil drinken, krijgt hij dezelfde borst. De andere borst krijgt dan intussen het sein dat er minder mek nodig is; er wordt immers geen melk afgenomen.
Als je te snel gaat afbouwen, kan je ook last krijgen van overvolle borsten. Om dat op te lossen kan je tijdelijk enkele dagen weer wat vaker gaan voeden of kolven, totdat de ergste volheid achter de rug is. Zo blijft de melk stromen en voorkom je verstopte melkkanaaltjes.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.
Bij blokvoeden deel je de voeding op in blokken van drie of vier uur. Je blijft op verzoek voeden, maar gedurende 'een blok' geef je steeds dezelfde borst. Je kindje drinkt dus uit dezelfde borst en frequente wisseling tussen borsten, dus stimulering, wordt vermeden.
Maar sommigen produceren bijna meer melk dan hun borsten kunnen bevatten, waardoor ze keihard en onaangenaam vol aanvoelen – een aandoening die stuwing wordt genoemd. Hoewel dit een tijdelijk verschijnsel is dat gemiddeld 24 tot 48 uur aanhoudt, kan het pijnlijk zijn.
Pijnlijke stuwing
De borsten zijn warm, kloppend en pijnlijk gezwollen, soms tot in de oksel. De huid van de borst is strak gespannen en glanzend. Soms heeft de moeder verhoging. Verwarring met een infectie of borstontsteking komt voor.
Het is normaal dat je borsten niet meer vol aanvoelen als je al een tijdje borstvoeding geeft, omdat je lichaam raakt afgestemd op de hoeveelheid melk die de baby drinkt. Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg.
Kolf je borsten goed leeg om een eventuele verstopping te voorkomen. Als je baby nog maar een paar dagen oud is, kan de melkproductie al binnen enkele dagen weer gestopt zijn. Wanneer je al langer voedt, kan het een aantal dagen tot weken duren.
Breng rust in het drinken
Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen. Je baby moet dan harder zuigen wat ervoor kan zorgen dat de voeding minder snel in de maag komt.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Probeer achterover leunend borstvoeding te geven.
Voeden in een achterover leunende, of liggende, houding kan helpen, omdat het je baby meer controle geeft. Hij kan het tempo bepalen en zijn hoofd optillen als je stroom te snel voor hem is.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Als je erg veel last hebt van stuwing, kan dit een pijnlijk gevoel zijn. Je borsten lijken harder, zijn warm en je kan een kloppende pijn ervaren. Je huid en tepels staan strakgespannen en lijken een beetje doorschijnend. Sommige vrouwen krijgen zelfs verhoging of verwarren de pijn met een borstontsteking.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.