Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Ei verwerken in een hapje voor je baby
Om de kans op een voedselallergie te verkleinen wordt geadviseerd om na de introductie periode je kleintje tot hij minimaal 1 jaar oud is wekelijks een half ei te geven. Dit kan in 1 keer of verdeeld over enkele dagen per week.
Hoeveel ei mag een baby? Start met mate, een half ei per week is voldoende tot de leeftijd van één jaar. Na die twaalf maanden en zonder allergische reactie op ei, mag je dreumes geregeld een eitje.
De hoeveelheid eieren die wij adviseren is gebaseerd op de gemiddelde consumptie van eieren in Nederland. Daarom is het advies om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 tot 4 eieren per week.
Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n zes eieren per week. Dat is het advies van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
Hoeveel per week? Als jullie thuis een gevarieerd voedingspatroon hebben, kun je je kind gerust drie eieren per week geven, is de mening van het Voedingscentrum. Eet je kind geen vlees-, kaas-, of leverproducten, dan kun je je kind vier tot vijf eieren per week laten eten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Daarom wordt geadviseerd om bij de babyvoeding éénmaal per week pindakaas of ei toe te voegen. Het gaat om 100% pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker en fijngemaakt gebakken roerei eveneens zonder zout.
Hoe introduceer je pinda en ei? Je kan ei en pindakaas gewoon mengen door een groente- of fruithapje. Gebruik een hardgekookt ei of gaar gebakken roerei. Voor pindakaas gebruik je het beste 100% pindakaas zonder stukjes.
Breek het ei in een kom, voeg de gesneden tomaat en de fijngehakte bieslook toe. Meng krachtig door elkaar met een vork. Verwarm de olie in een kleine koekenpan. Giet als de olie heet is, het geklopte ei erin en bak 3 minuten op een laag vuur.
op de leeftijd van 6 maanden volstaan 10 g eiwitten per dag. Dit komt overeen met ofwel 2 koffielepels vlees of vis ofwel ¼ eigeel van een hardgekookt ei; van 7 tot 8 maanden zijn dit 15 tot 20 g eiwitten. Dit zijn ongeveer 3 tot 4 koffielepels vlees of vis ofwel een half eigeel van een hardgekookt ei.
Meng 1 eetlepel pindakaas (met 85-100% pinda) met 100 gram fijngemaakt fruit of gekookte groenten. Geef je kind eerst 2 eetlepels van het groente/pindakaas- hapje. En na minimaal een uur 4 eetlepels.
Vaak heeft je kind last van jeuk of eczeem. Ook kunnen er klachten aan de luchtwegen en het maag-darmkanaal optreden. Een belangrijk signaal is dat elke keer als je kind iets van kippenei eet hij direct (binnen enkele minuten tot een uur) allergische klachten krijgt.
Aantal eieren per week
De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen. Dit kan nadelig zijn voor hart en bloedvaten'', meldt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, dat is een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Het zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom vaak wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Bijvoorbeeld: 1 dag vis, 2 dagen per week peulvruchten, 2 dagen per week een portie noten extra naast de dagelijkse portie en 2-3 eieren per week (voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar).
Bij ons op het CB zeiden ze tussen de 4 en 6 maanden beginnen met ei en pinda, juist om allergieën te voorkomen. Ik pureerde gewoon 1x per week een half (hardgekookt) eitje door haar groentehapje heen, vaak bij sperziebonen of broccoli.
Kinderartsen, allergologen en het Voedingscentrum raden daarom aan om bij baby's vanaf vier maanden te starten met bijvoeding en om je baby voor acht maanden kennis te laten maken met pindakaas of gemalen pinda's. Bij baby's die aanleg voor een allergie hebben, verlaagt dit de kans op een pinda-allergie.
Als je baby 8 maanden is, is het tijd voor volledige maaltijden. Het avondeten van ongeveer 200 gram moet samengesteld worden uit 100 gram groenten, 80 gram rijst, aardappelen of pasta en 20 gram vis, vlees of ei. Tot 1 jaar is het belangrijk om geen zout toe te voegen.