Welke kruiden doe je op bloemkool? Kruiden die goed bij bloemkool passen zijn paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en knoflookpoeder. Deze kruiden vind je terug in ons recept. Als alternatief kan je eventueel experimenteren met uienpoeder, kerrie, tijm, dragon, peterselie en nootmuskaat.
Broccoli wordt meestal gekookt of gebakken gegeten. Reken 250 tot 300 gram broccoli per persoon voor 200 gram op je bord.
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Maar laat je het langer staan (een kwartier bijvoorbeeld) dan gaan de celwanden in de broccoli kapot. De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken. De hap die je neemt, smaakt dus naar niks.
Blijkbaar kiezen we toch liever voor een extra snuf nootmuskaat over de bloemkool dan een smaakvollere paarse variant. Anniek is sinds 2019 storymaker bij Nederland Voedselland. Ze vertelt verhalen over duurzame ontwikkelingen, en is altijd op zoek naar verrassende inzichten over de productie van ons voedsel.
Als je bloemkool te lang kookt gaan veel vitamines verloren en wordt het een smaakloos papje. Ook gaan bijna alle vezels verloren die juist zo goed zijn voor je darmflora.
Broccoli is een goede bron van vitamine K en calcium, twee essentiële voedingsstoffen voor het behoud van sterke, gezonde botten. Het bevat ook fosfor, zink en vitamine A en C, die ook nodig zijn voor gezonde botten.
De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak. Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel.
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Boordevol vitaminen
Broccoli is gezond! Deze groente bevat niet alleen heel veel vitaminen, maar ook mineralen en vezels. Combineer broccoli met kipfilet en rijst, zo zet je een extra gezonde maaltijd op tafel. Je kunt alle kanten op met broccoli: koken, stomen, grillen, wokken of grillen.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Kies bij voorkeur voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, calcium en magnesium. Dit betekent dat je best een hele hoop bananen, yoghurt, amandelen, broccoli en spinazie in je dieet verwerkt. Deze voedingsmiddelen helpen bij het reguleren van de bloeddruk.
Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
Tijdens het sporten verbruiken je spieren ijzer, ook wanneer je zweet verlies je ijzer.Daarom zou je broccoli goed kunnen gebruiken na het sporten, aangezien daar veel ijzers in zitten. Omdat het ook veel vitamine C bevat, wordt het ijzer ook nog eens makkelijker opgenomen.
Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Door regelmatig broccoli te eten kun je een verbeterde huid krijgen.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
De meeste verse kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander, munt, oregano, peterselie en salie kook je best niet mee in het gerecht om de smaak en het aroma maximaal te behouden.