Een baby krijgt het doordat het wordt overgedragen van moeder – of iemand anders die veel in aanraking komt met je kindje – op baby. De moeder draagt in dit geval het gist bij zich, vaak ongemerkt. Een baby krijgt de spruw overgedragen via de tepel, een speen, of vingers van iemand die drager is van het gist.
We denken dat de gist op de volgende manieren bij een baby kan komen: Tijdens de geboorte, als de moeder candida in haar vagina heeft (dit hoeft bij de moeder geen klachten te geven). Via de tepel van de moeder, als de gist daar op zit. Via een speen of vinger van iemand waar de gist op zit.
Laat je borsten zo goed mogelijk leeg drinken. Houd de tepels schoon en droog. Vermijd vochtige zoogkompressen en was katoenen zoogkompressen, beha's, spuuglapjes etcetera op minimaal 60 graden (liefst 90 graden). Ook het strijken van zoogkompressen en bh's kan helpen om de schimmels te doden.
Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Als de infectie uitgebreid is en u er veel last van heeft, kan uw arts nystatine-drank voorschrijven. Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
Je herkent spruw aan een witte aanslag (spikkels) op de tong van je baby. Als de witte aanslag wordt veroorzaakt door melkvoeding kun je het gemakkelijk wegvegen. Bij spruw kan dat niet. Ook bloedt het mondslijmvlies snel als je het bijvoorbeeld aanraakt met een lepeltje.
De schimmel verdwijnt namelijk niet als de melk ingevroren wordt. Als je die melk dan bijvoorbeeld een week na genezing geeft aan je kindje, kun je hem opnieuw besmetten. Spruw is absoluut geen reden om te stoppen met borstvoeding!
Kook flesjes en spenen uit. Als uw baby met spruw niet goed drinkt of veel huilt tijdens de voeding, is behandeling nodig: een gel/mengsel dat u in de mond van uw baby smeert. een crème die u op uw tepels smeert.
Spruw is een schimmel en hierdoor is het besmettelijk. Je baby kan tijdens de geboorte al besmet raken. In het geboortekanaal zit ook een beetje Candida albicans. Ook kan besmetting via de tepel (of andersom: van de mond van je baby op de tepel) plaatsvinden, of via een vinger of speen van iemand die de gist meedraagt.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
Wanneer je baby tandjes begint te krijgen (tussen de 6 en de 9 maanden) moet je de mondholte schoonmaken met een gaasje. Een paar dagen nadat de tandjes zijn doorgebroken, zou je moeten starten met tandenpoetsen met een zachte tandenborstel.
Spruw is een schimmelinfectie en wordt veroorzaakt door de candida albicans. Spruw kan zorgen voor witte vlekjes of plekken op de tong of andere plekken in de mond. Het ziet eruit als een wit laagje over de tong of binnenkant van de mond. Dit witte laagje is er niet af te krijgen.
Spruw, die niet correct behandeld wordt, kan terug komen en soms wordt ze zelfs resistent tegen de medicatie. De slaagkansen bij de meeste middelen zijn niet 100 %.
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.
Spruw bij de moeder
Een baby met spruw kan zijn moeder snel besmetten. De tekenen van spruw zijn bij de moeder te zien aan de tepels wanneer deze borstvoeding geeft. De borsten en/of tepels zijn pijnlijk, voelen branderig aan en kunnen gaan schilferen.
Antischimmelmiddelen voor behandelen spruw en candidiasis
Meestal zal de arts een anti-schimmelcrème voorschrijven voor de tepels en zo nodig de billen van de baby. Ook kan hij/zij een suspensie voorschrijven voor in het mondje van de baby.
Op de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery. Dit zijn kleine kliertjes die vet aanmaken en dit vet afscheiden op de tepel. Je kunt ze zien, het zijn een soort bultjes. Het vet dat ze maken houdt de huid soepel en houdt de zuurgraad van de huid goed.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Spruw wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Dit is een schimmel die bij volwassenen van nature aanwezig is in de darmen, mond, vagina en op de huid. Candida geeft bij volwassenen vaak geen problemen, maar als een baby ermee wordt besmet, kan dit spruw veroorzaken.
Aangezien kokosolie, zoals eerder genoemd, effectief is tegen candida is het dus ook zeer geschikt om spruw bij je kindje en jezelf te behandelen. Smeer een beetje kokosolie in de mond van je kindje en op je eigen tepel. Tevens kun je het gebruiken om de tepels te verzorgen bij droogheid, irritatie en kloofjes.
Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt beter wordt. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.