De Nederlandse guldens, rijksdaalders en tientjes zijn geslagen in 72% zilver. Deze munten worden tegenwoordig voor de zilverwaarde verhandeld, doordat deze waarde hoger ligt dan de nominale waarde. Beleggen in fysiek zilver is op deze manier voordelig en in kleine coupure mogelijk.
Nederlandse zilveren Juliana Guldens (diverse jaren)
Tussen 1954 en 1967 zijn er Guldens in omloop geweest met de beeltenis van Koningin Juliana, die voor 72% uit zilver bestonden. Vanaf 1968 bevat geen enkele gulden meer zilver (overigens is 1967 een overgangsjaar, zie hierover meer bij “Echtheid”).
Zilver testen met klank:
Als u twee zilvermunten tegen elkaar aantikt zou er een hoge naklank te horen moeten zijn. U kunt hiervoor het beste een munt of baartje op de top van uw wijsvinger balanceren. Sla daarna met een andere zilvermunt zachtjes op het randje van de op uw vinger gebalanceerde munt.
Waar in de provinciale tijd wel een munt van 5 stuivers (5S) bestond, werd na de invoering van het decimale stelsel onder Willem I een munt van 25 cent ofwel “kwartje” geslagen. Dit kwartje woog 4,2 gram, was 21 mm in doorsnede en geslagen in 57% zilver.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Op een veiling van de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) is een recordbedrag betaald voor een zilveren gulden uit 1867. De munt werd verkocht voor ruim honderdduizend euro. Volgens de MPO bracht een Nederlandse munt nooit eerder zoveel geld op.
Om het zilvergehalte te zilver testen, kras je een lijn van zilver afkomstig van het te toetsen voorwerp, op een toetssteen.Vervolgens laat je een druppel toetswater voor zilver over deze zilveren streep lopen. Puur zilver zal een helder rode verkleuring geven, terwijl sterling veel donkerder rood zal opleveren.
Verkoop van uw zilveren rijksdaalder
Voor een grove indicatie van de waarde kunt u ervan uitgaan dat de zilveren rijksdaalder van Koningin Juliana uit 1959 met 10,8 gram zuiver zilver ongeveer €5 waard is, en de zilveren rijksdaalder van Koning Willem met 18 gram zuiver zilver ongeveer €9.
Zilveren guldens (1954-1967) wegen 6,5 gram per stuk en zijn geslagen in 72% zilver. Elke gulden bevat dus 4,68 gram puur zilver. Op de voorzijde van deze guldens is een beeltenis weergegeven van Koningin Juliana en op de achterzijde is het wapen van Nederland weergegeven.
Zilveren beleggingsmunten:
Dit is omdat munten makkelijker te verkrijgen zijn in grote hoeveelheden en niet worden belast met 21% BTW waardoor ze goedkoper zijn. Ook zijn er veel munten met een flinke verzamelwaarde.
Er zijn maar weinig bijzondere of speciale zilveren gulden munten. Dat komt omdat er in totaal meer dan 350.000.000 zilveren guldens zijn geslagen. Deze guldens kun je onderverdelen in de zilveren guldens van Juliana en Wilhelmina. De Wilhelmina gulden is van 1892 – 1945 en weegt 10 gram.
Doordat de munten uit 1970 en 1973 zwaarder zijn dan de andere munten, bevatten deze zilveren tientjes relatief meer puur zilver. Hierdoor zijn deze ook meer waard dan de zilveren tientjes uit latere jaren, namelijk ongeveer 9 euro. De munten uit de jaren 90 kunt u meestal voor ongeveer 5 euro aan ons verkopen.
Een gouden Britse Soverign, gouden Krugerrand, gouden Maple Leaf of gouden American Eagle kunnen namelijk flink wat geld waard zijn. Dit geldt overigens ook voor zilveren rijksdaalders en een zilveren tientje.
Munten laten taxeren laat je heel eenvoudig doen door Onlinegoudinkoop.nl. Wij zijn al meer dan 10 jaar actief in deze markt en hebben alle expertise in huis. Als jij al weet van welk metaal jouw munten gemaakt zijn en hoeveel ze wegen kun je gebruikmaken van de online calculator.
Voor een 1 cent-munt uit Monaco uit 2001 of 2002 kan u bijvoorbeeld 100 euro krijgen. Een muntstukje van 1 cent uit 2001 uit Finland is dan weer 10 euro waard en ook rosse centjes uit het Vaticaan kunnen behoorlijk wat geld opleveren.
Geld heeft waarde, dat weet iedereen. Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn.