Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de verhoging van de afvoer van het lymfestelsel. Met bepaalde handtechnieken wordt het lymfestelsel geactiveerd en wordt het vocht naar andere lichaamsdelen afgevoerd.
Zwelling van de voet: komt zeer vaak voor en zal meestal 2 tot 4 maanden aanhouden. Meestal neemt de zwelling door de dag wat toe.
In de wond zit een dun plastic slangetje (drain) dat bedoeld is om wondvocht af te voeren.Dit vocht wordt opgevangen in een drainzakje dat aan uw bed hangt. Zodra u uit bed komt plaatsen we het drainzakje in een draagtasje. Kort na de operatie kan zich een hoeveelheid wondvocht ophopen onder het litteken.
Na de operatie heeft u een drukverband om de enkel gekregen. Dit is om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. Het drukverband mag u er drie dagen zelf afhalen. Als er geen wondvocht (meer) uit de wondjes komt, hoeft er geen pleister of gaasje op de wondjes.
Oedeem kan optreden bij littekens, bij kanker, na bestraling of na een ongeval of operatie. Op het moment dat de aderen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan er oedeem ontstaan. Er ontstaan in dat geval vochtophopingen in de bovengenoemde delen van ons lichaam.
Daarnaast kan ook massage of lymfedrainage helpen. Zo'n drainerende massage is anders dan andere massagetechnieken en is er specifiek op gericht om het vocht 'op weg' te helpen en de klachten te verlichten. Een drainerende massage kun je bij een gespecialiseerd fysiotherapeut of kinesist laten doen.
Verder behoren onder andere verse vis, eieren, peulvruchten en noten tot vochtafdrijvende voeding. Neem ook zo min mogelijk zout bij het eten! Behalve water kun je het beste koffie en vochtafdrijvende thee zoals gemberthee, verse muntthee, groene thee en brandnetelthee drinken bij vochtophoping.
De meeste mensen hebben na één tot twee weken geen moeite meer met de resterende zwelling en kunnen hun dagelijkse bezigheden weer oppakken. In de loop van enkele maanden tot een jaar zal de resterende zwelling verder afnemen.
Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
Een gezond dieet speelt een cruciale rol bij het verminderen van zwelling. Voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals verse groenten, fruit, en gezonde vetten, kunnen helpen om de zwelling te verminderen. Beperk ook je inname van natrium, omdat dit kan bijdragen aan vochtophoping.
Je merkt dat je last hebt van vochtophoping als je schoenen krapper beginnen te zitten en je een soort langzaam wegtrekkende deuk in je voet krijgt op het moment dat je er met een vinger op drukt. Krappe schoenen en gezwollen enkels kunnen behoorlijk oncomfortabel en soms zelfs wat pijnlijk zijn.
Gelukkig is er een oplossing: water drinken. En dat niet alleen. Voldoende water drinken op warme dagen zorgt er voor dat je minder snel vocht vast houdt. Wanneer je te weinig drinkt en er dus een tekort aan vocht dreigt te ontstaan, gaat je lichaam vocht vasthouden (een soort spaarstand dus).
Ga afwisselend op uw tenen en op uw hielen staan.
Steun tegen een muur of een stoel om uw balans te houden. Kom omhoog op uw tenen, houd uw benen gestrekt en kom terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening. Steun tegen een muur of een stoel om balans te houden.
Warmte-oedeem of een vochtophoping die ontstaat door langdurig zitten of staan verdwijnt vaak vanzelf weer. Om de vochtophoping te voorkomen of sneller te verhelpen, kunt u regelmatig met uw tenen wiebelen of met uw enkels draaien. Op deze manier wordt de bloedsomloop bevorderd.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Zwakwerkende plasmiddelen (thiaziden)
Werkzame stoffen zijn: bendroflumethiazide, chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide en indapamide. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter. De merknaam kan anders zijn, deze wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven.
De meeste bekende vochtafdrijvende vitamine is vitamine B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D3 kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.
Beweging zorgt namelijk niet alleen voor het ondersteunen van de bloedsomloop, maar zorgt ook voor vochtafdrijving. Dit betekent niet dat je tijdens een hittegolf hoeft te joggen, maar zorg er wel voor dat je minstens twee wandelingen van een half uur maakt om genoeg beweging te krijgen.
Voor alle patiënten met nefrotisch syndroom is het belangrijk om minder zout te eten. Te veel zout zorgt voor vochtophoping in het lichaam (oedeem) en in de bloedvaten, waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat. Ook is bekend dat bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen beter werken als je minder zout eet.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
In broccoli vinden we grote hoeveelheden van de mineralen magnesium en kalium. Beide zijn vochtafdrijvend.
Wat zijn de symptomen van oedeem? Oedeem (spreek uit: eudeem) is een abnormale vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel. Het lichaamsdeel zwelt op door het vasthouden van vocht. Enkele plaatsen waar oedeem vaak ontstaat zijn bijvoorbeeld de voeten, enkels, benen, buik, armen, borst, flank, okselgebied.