Dit maakt de vraag, wat kost een viool beantwoorden nog lastiger, want een nieuwe handgemaakte viool kost ongeveer 10.000 tot 15.000,= euro. Terwijl de waarde van een Stradivarius op kan lopen tot 40 miljoen. Het komt erop neer, de technieken en materialen om een viool te maken zijn beter dan die van vroeger.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout.
Hoe gaat nu het stemmen zelf? De vioolsnaren kun je hoger of lager stemmen door aan de stemknoppen aan de kop van de viool te draaien. Door ze strakker te spannen wordt de noot hoger en door ze losser te draaien wordt de noot lager. Violen hebben meestal ook fijnstemmers aan het staartstuk.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
De snaren: een viool heeft 4 snaren, allemaal even lang, maar allemaal een andere dikte. Hoe dunner de snaar, hoe hoger hij klinkt. Je hebt de E-, A-, D-, en de G snaar. De kam: de kam staat los van de viool, de snaren zijn zó strak gespannen dat de kam blijft staan.
Waarom is de ene zoveel duurder dan de andere? De meeste mensen denken dat de prijs wordt bepaald door de klank… Verrassend misschien maar niets is minder waar. Een taxateur zal niet op de viool gaan spelen, maar bepaalt enkel de waarde door naar het instrument te kijken.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
7 á 7,5 miljoen euro
In het interview met weekblad Privé onthulde de zanger het prijskaartje van het instrument dat hij geneigd is om te verkopen wanneer de nood hoog is om zijn 120 werknemers te kunnen betalen. Schrik niet: „'Vele miljoenen. Denk aan 7 á 7,5.
Geen verrassing als je bedenkt dat de bouwer, Antonio Stradivari (1644-1737) 'slechts' 1116 snaarinstrumenten produceerde, waarvan ongeveer 450 violen bewaard zijn gebleven. Het grootste deel hiervan staat in musea of is in het bezit van privé-verzamelaars.
Als expert in de historische Italiaanse, Franse en Vlaamse vioolbouwscholen kan u bij Jan strick terecht. U kan uw instrumenten laten schatten, een waarde-attest verkrijgen of een certificaat bekomen. U kan bij ons ook terecht voor een consultatie om uw instrument te laten verzekeren.
Kenners roemen de instrumenten van Stradivari om hun onovertroffen geluid. Wereldwijd bestaan er nog ongeveer 650 instrumenten van Stradivarius, waaronder 450 violen.
De hoogste prijs ooit betaald voor een viool van Stradivari was 11 miljoen euro in 2011 op een online veiling. De meeste gaan zeker wel voor acht miljoen euro over de toonbank.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
Toch wordt viool leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten. Het is dus heel erg gemakkelijk om een verkeerde noot (vals) te spelen en het is erg lastig om exact op de juiste plekken op de toets te spelen.
In 2011 werd een Stradivarius viool in perfecte staat verkocht voor $15,9 miljoen. En in 2014 werd een Stradivarius op een veiling aangeboden voor $45 miljoen. De viool werd uiteindelijk niet verkocht, maar het geeft wel aan welke bedragen er worden betaald voor zo'n super viool.
Cello. De cello is het grootste en laagste instrument uit de moderne vioolfamilie. De cello is een octaaf lager gestemd dan de altviool en wordt door de zittende speler tussen de knieën gehouden. Behalve dat de cello in elk symfonie orkest voortkomt, is er ook talloze solo muziek voor de cello geschreven.
Met je rechterhand en -arm hanteer je de strijkstok. Met je schouder en kin houd je de altviool vast. Altviool en boog berg je weg in een altvioolkist. Het gewicht is ongeveer 1 à 1,5 kg.
De viool heeft het hoogste toon bereik van alle snaarinstrumenten. Tot de snaarinstrumenten hoort dus de Viool maar ook de Cello, Contrabas en de Altviool. De klank wordt gemaakt door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato).
violistes (meerv.) musicus die een viool bespeelt. De violist speelt op professioneel niveau op de viool. De violist kan als zelfstandig violist werken (en solo optreden) of kan violist zijn bij een band.
De altviool is groter (37 tot 44 cm klankkast lengte ten opzicht van 35 cm bij een viool) en heeft geen vaste maat. Zo zijn er ook altviolen die dezelfde maat hebben als een 4/4 viool, maar een dikkere klankkast hebben. De altviool klinkt anders dan een viool.