Om frisdrank- of wijnvlekken te verwijderen van blauwe hardsteen drenkt u een doek in met waterstofperoxide verdund met water (of verdund bleekmiddel). Leg de natte doek op de vlek en laat het intrekken. Wrijf de frisdrank- of wijnvlek weg en spoel het daarna af met schoon water.
Normaal reinigen
Wanneer u Belgisch hardsteen regelmatig afneemt met een geschikte zachte zeep, is dit eigenlijk al voldoende om hier jaren plezier van te hebben. Voor het dagelijkse onderhoud is de P324 edelzeep van Moeller een goedwerkende zeep. Dit maakt het natuursteen vuilafstotend en minder gevoelig voor vlekken.
Wanneer u de vlek ontdekt, maak een doek nat met waterstofperoxide (of bleekwater) aangelengd met water. Leg de natte doek op de vlek en laat het gedurende enkele minuten intrekken. Neem het daarna af.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Blauwe steen vergt weinig onderhoud
Het is een niet-poreuze steen, wat niet veel onderhoud nodig heeft. Als de blauwe steen buiten ligt, kan je in het begin van de lente de steen gewoon schoonmaken met een borstel en javel en water om het mos enz te verwijderen. Vermijd schoonmaken met zeep.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Opteer voor een pH-neutrale zeep, zoals Marseille-zeepvlokken, Carolin, … Waterafstotende producten (op basis van water) beschermen jouw blauwe steen. Olieafstotende producten beschermen de steen, maar versterken en versnellen de patina.
De vlekken insmeren met een beetje waterstofperoxide (2%), dat is verkrijgbaar bij de drogist. Dek het gebied af en laat het middel zo'n 24 uur intrekken. Verwijder het daarna met een natte doek. Is de vlek niet verdwenen, probeer het proces dan nog eens te herhalen.
Kies dan altijd voor natuurzeep. De lijnolie in dit neutrale schoonmaakmiddel beschermt het natuursteen zeer goed. Ook met een neutrale pH-waarde maakt deze zeep de vloer grondig schoon. Let alsnog op dat u niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt.
Middelen om verfresten te verwijderen
In andere gevallen kunt oplosmiddelen zoals aceton, wasbenzine, terpentine, nagellak remover of een speciaal product voor natuursteen, zoals Iösefix, uitproberen. Twijfelt u of u uw natuursteen tegels verder beschadigd?
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Vetvlekken kun je op verschillende manieren verwijderen. Je kunt ze afkrabben. Je kunt ze absorberen met keukenpapier en warmte of verdunnen met soda en heet water. Je kunt ze ook te lijf gaan met wasbenzine, white spirit of aceton.
Normaal reinigen en onderhoud
Voor het normale schoonmaken kunt u de Belgisch hardsteen tegels dweilen met een zachte zeep. Gebruik hiervoor bij voorkeur de P324 van Moeller. Deze zeep bevat naast een reinigende zeep namelijk ook voedingsstoffen voor uw natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer direct onderhouden.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Hoewel je zowel schoonmaak azijn als gewone azijn kunt gebruiken voor je wasmachine, is gewone azijn wel wat milder. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Reinigen van vervuilde blauwe hardsteen dorpels kan met een harde schuurborstel en Lithofin MN Vuiloplosser. Gebruik in elk geval een zuurvrij reinigingsproduct. Indien de vervuiling te erg is of het oppervlak te groot, kan men ook zandstralen of schuren.
U kunt een laag van een water- en/of olieafstotend middel van het merk Lithofin aanbrengen op de Belgische blauwe hardsteen. Als u een lichte blauwe steen heeft, kunt u beter een middel op waterbasis kiezen, zoals Fleckstop W. Deze middelen zullen de helderheid van de steen helpen behouden.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Wanneer er chloor op uw natuurstenen vloer terecht komt, trekt het chloor in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
Houd er rekening mee dat materialen verkleuren: zelfs natuursteen. Natuurlijk verkleurt de ene soort meer en sneller dan de andere soort. Vaak is dit door de verkoopprijs te onderscheiden. De duurdere soorten natuursteen zijn ook vaak de hardere soorten die ook minder tot nauwelijks verkleuren bij normaal gebruik.
Bij het polijsten begin je met een polijstpad met een grove korrel. Denk hierbij aan korrel 50 en 100. Met deze grove korrel haal je de grootste oneffenheden weg. Beweeg de polijstpad gelijkmatig over het oppervlak en breng een lichte tot middelmatige druk uit.