Een kopje koffie heeft een positief effect op je bloedcirculatie en een betere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof. Wanneer je een uur voordat je intensief gaat sporten ongeveer twee kopjes koffie drinkt (dit staat gelijk aan 200mg tot 300mg cafeïne), verbrandt je lichaam meer vet en juist minder glycogeen.
Uit onderzoek van de American Heart Association blijkt dat cafeïne de bloedsomloop binnen 75 minuten met 30 procent verbetert. Dat betekent meer zuurstof voor de spieren, die daarmee meer kracht kunnen leveren. Drink dus ruim een uur voor je training een beker koffie als je wilt dat je spieren optimaal presteren.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
Het gebruik van enkele kopjes koffie rondom de sportieve inspanning kan dus zeker geen kwaad. Houdt het gebruik van koffie wel op normale hoeveelheden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dag bij een cafeine inname van 3 tot 6mg cafeine per kilo lichaamsgewicht het effect optimaal kan werken.
Het is belangrijk dat wanneer je je prestaties wilt verbeteren dat je dan (minimaal) een uur van tevoren een hoeveelheid van drie mg per kg lichaamsgewicht consumeert. Als je 60 kg weegt dan is dat dus 180 mg cafeïne, dit betekent twee kopjes koffie drinken.
Zowel trainers als atleten zweren bij koffie als supplement voor een pre-workout. Zowel koffie als al die kleurrijke poeders bestaan ook voor een belangrijk deel uit de belangrijkste energieleverancier: cafeïne. Cafeïne is na verschillende onderzoeken effectief gebleken in het verbeteren van de atletische prestaties.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Honderden onderzoeken hebben het aangetoond: de inname van cafeïne voorafgaand aan een fysieke uitdaging zal je waarschijnlijk helpen langer en sneller te lopen. Dit is onafhankelijk van de duur van de inspanning, het geldt voor zowel duursporters als voor sprinters.
In de meeste pre workouts vind je 200 tot 300 milligram cafeïne. Dat staat gelijk aan zo'n twee á drie shots espresso. Het voedingscentrum raadt aan dagelijks maximaal 500 milligram cafeïne voor vrouwen en maximaal 600 milligram cafeïne voor mannen in te nemen.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Zo zorgt koffie er onder andere voor dat je minder spierpijn hebt, betere resultaten boekt en spiermassa behoudt. En ook voor degenen die zich meer met balsporten bezig houden, is koffie heel gunstig. Het verbetert namelijk de motorische vaardigheden, niet geheel onbelangrijk op bijvoorbeeld het voetbalveld.
Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen. Hierdoor voel je je wat meer gestrest. De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Mogelijke negatieve gezondheidseffecten van koffie
Dat komt doordat cafeïne de effecten van adenosine – een stof die zorgt dat je je moe voelt – blokkeert. Tegelijkertijd activeert cafeïne de afgifte van adrenaline, het hormoon dat geassocieerd wordt met energieverhoging (28).
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Banaan als pre-workout
Een banaan is een goede pre-workoutsnack, vanwege het hoge suikergehalte. Bevat een groene banaan zo'n 1 procent suiker, in een superrijpe is het suikergehalte al gestegen tot zo'n 20 procent.
Pre-workout tinteling: de oorzaak
Tintelingen of jeuk zijn bekende bijwerkingen van één van de ingrediënten van pre-workout, namelijk het aminozuur bèta-alanine. Dit verschijnsel wordt ook wel een soort tijdelijke paresthesie genoemd. In je huid zitten gevoelszenuwcellen (sensorische zenuwcellen).
Het gebruik van pre-workout kan je helpen om meer energie te hebben, alerter te zijn, je vermoeidheid te verminderen en de doorbloeding naar je spieren te stimuleren. Zo kun je langer en intensiever trainen en boek je dus betere resultaten.