Overload betekent letterlijk 'zwaarder dan normaal', en dat is in de kern precies waar het principe van overload of progressieve belasting om draait.
Het Overload Principle is een basis sportfitness trainingsconcept. Het betekent dat om te verbeteren, atleten voortdurend harder moeten werken terwijl hun lichaam zich aanpast aan bestaande trainingen. Overload speelt ook een rol bij het leren van vaardigheden.
De meest eenvoudige manier om progressive overload voor elkaar te krijgen, is met de zogenaamde 'lineaire progressie'. Hierbij ga je per trainingssessie het gewicht of het aantal herhalingen wat verhogen. Bij een lineaire progressie is het altijd van belang dat het begingewicht goed gekozen is.
Door herhalingen toe te voegen aan je sets pas je dus progressive overload toe. Wanneer een set boven de 15 herhalingen komt, is het verstandig om het gewicht te verhogen. Vervolgens kun je met dit nieuwe gewicht weer herhalingen gaan toevoegen om ervoor te zorgen dat je constant progressive overload blijft toepassen.
Wat is trainen tot spierfalen? Bij trainen tot spierfalen ga je door tot de spier of lichaam zó vermoeid is dat het de beweging niet meer kan maken. Je hebt de spier dus volledig uitgeput.
Om meer spiermassa op te bouwen kies je natuurlijk voor krachttraining. De meest effectieve oefeningen zijn die waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Compound of samengestelde oefeningen worden deze oefeningen genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld squats, lunges, deadlifts en bankdrukken.
Je zal in fitness kringen wel eens termen als muscle failure, spierfalen, past failure en beyond failure horen. Dit zijn termen die aangeven dat je een bepaalde oefening doet tot je niet meer kan, untill muscle failure, of langer, past en beyond failure. Falen, of muscle failure in het Engels, voor spiermassa dus.
Push Pull Legs schema: Je traint je hele lichaam opgesplitst in drie afzonderlijke dagen. In plaats van dat je de spiergroepen opsplitst, deel je bij een PPL schema de dagen in op de bewegingspatronen Push(drukken / strekken), Pull (trekken / buigen) en het onderlichaam Legs(alle been oefeningen).
Hogere trainingsfrequentie
Voor een optimale spiergroei worden 2 tot 3 trainingssessies per spiergroep per week aanbevolen. Zo kun je dus ook je trainingsfrequentie verhogen om betere resultaten te behalen.
Wil jij je lichaam shapen, dan is het belangrijk dat je tijdens je krachttrainingen progressieve overload creëert. Wanneer je overload creëert, realiseer je een prikkel die zwaarder is dan het lichaam gewend is.
Trainingsprincipes zijn de fundamenten van fysieke training. Er zijn vijf trainingsprincipes, namelijk: supercompensatie, overload, verminderde meeropbrengst, specificiteit en omkeerbaarheid.
Supercompensatie is binnen de trainingsleer een term voor het fenomeen dat het lichaam na een trainingsimpuls, altijd de neiging heeft om zich te herstellen boven het oorspronkelijk uitgangsniveau (baseline). De trainingsprikkel zal boven een bepaald niveau moeten liggen om het gewenste effect te krijgen.
Vanaf 48 uur begint de spier zich te wapenen tegen de volgende belasting door sterker te worden, oftewel supercompensatie. De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus.
Het trainingsprincipe reversibel betekent omkeerbaar. Binnen de training betekent dit dat de prestaties kunnen verslechteren of verbeteren. Bij het ontbreken van voldoende trainingsprikkels nemen de trainingseffecten af en verslechteren de sportprestaties ('use it or lose it').
Vaak wordt er gekozen voor 3 a 4 sets per oefening. Uit veel onderzoeken (bijv. via deze site) blijkt dat je met 3 sets spiergroepen beter traint dan met 1 set. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de melkzuurspiegel en spiereiwitten.
In het algemeen worden oefeningen met meer herhalingen gebruikt om het uithoudingsvermogen van uw spieren te verbeteren, terwijl oefeningen met meer gewicht en minder herhalingen worden gebruikt om de omvang en kracht van uw spieren te verhogen.
Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder. In de bouw geldt als regel dat goederen zwaarder dan 50 kg niet handmatig verplaatst mogen worden. Dus ook niet met meerdere werknemers.
Er zijn zeker richtlijnen voor het aantal herhalingen en sets per week voor optimale spieropbouw en spiergroei. Zo is het uitvoeren van meer dan 9 sets effectiever voor de aanmaak van spiermassa. Dit betekent echter niet dat je geen spieren kunt opbouwen met minder dan 9 sets per spiergroep per week.
Er is een algemene richtlijn waar je je aan kunt houden. Voor een ongetrainde zijn 1 à 2 sets per week voldoende, voor een beginner worden 2-6 sets aangeraden en (half)gevorderden hebben 3-10 sets nodig. Zo zou je bijvoorbeeld een extra oefening kunnen doen voor dezelfde spiergroep.
Een push dag bestaat uit spiergroepen waarbij je een drukbeweging doet. Dit gaat voornamelijk om de spiergroepen van de voorkant van je lichaam, zoals je borst, schouders, triceps, bovenbenen, buikspieren en kuiten. Een pull dag bestaat uit spiergroepen waarbij je een trekbeweging doet.
Je testosteronniveau neemt na je veertigste met één procent per jaar af. Om tijdloze spieren op te bouwen, kun je het beste focussen op compoundoefeningen. Combineer deze met mobiliteitsklassiekers en je krijgt de hormonen die je nodig hebt om te groeien erbij cadeau. Je bent nog niet te oud – nog lang niet.
Voor spieropbouw zijn eiwitten belangrijk. Je lichaam heeft ongeveer 1,8 – 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig om effectief spiermassa op te bouwen. In de praktijk komt dat erop neer dat een man van 80 kilogram ongeveer 140-160 gram eiwit moet eten. Maar let ook op het aantal koolhydraten en gezonde vetten.
Kun je op latere leeftijd nog spieren opbouwen? Ja! Zelfs op 50, 60, 70, 80 of 90 jaar – in elk levensjaar is het de moeite waard om te beginnen met sport. Natuurlijk moet je training worden aangepast aan je leeftijd en mobiliteit.