Een slang mag niet langer zijn dan een meter (tenzij voorzien van een aangepaste koppeling). Voorkom knik en torsie en zorg voor een juiste afmeting van de gasslang. Slangen zonder koppelingen op tules zijn niet toegestaan.
De BOVAG adviseert om gasslangen met vaste koppelingen na vier jaar te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er namelijk door uitdroging scheurtjes in de slang ontstaan. Daardoor komt je veiligheid in gevaar.
Een gasslang heeft altijd een wartelmoeren aangeduid als M24. Deze past dan precies op een rechte of haakse gaskraan (½''xM24), die uit de muur komt. Denk aan je veiligheid! Een zwarte gasslang mag nooit achter een fornuis met onderbouwoven lopen.
Producenten van gasslangen geven aan dat de leeftijd van een gasslang zo'n 5 tot 10 jaar is. Ze adviseren daarom ook om een gasslang van een gasfles, BBQ of kooktoestel één keer in de 5 jaar te vervangen.
De oranje is geschikt voor propaan en butaan en de zwarte is alleen geschikt voor butaan. Gebruik de zwarte gasslang nooit langer dan 2 jaar. De oranje gasslang dien je na 2-3 jaar te vervangen. Gebruik aan beide kanten van de gasslang altijd slangklemmen, zodat de gasslang niet kan losschieten.
Gasslangen gaan in principe 5 tot 10 jaar mee.
Afhankelijk van eventuele koppelingen en een rubberen of rvs-gasslang, moet u rekening houden met materiaalkosten tussen de € 25,00 en € 60,00.
Hoe weet je nu of er sprake is van een gaslek? Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur.
Het geluid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het "fladderen" van de membraan. Dat kan weer verschillende redenen hebben. Als de membraan een scheurtje heeft regelt hij niet goed meer en is de druk achter de regelaar ook te hoog. Dan is het zaak om de regelaar snel te vervangen.
Belangrijkste kenmerken. Flexibele RVS gasslang is verplicht voor het gedeelte achter inbouw-kooktoestellen, ovens, fornuizen, gaskachels etc. Deze duurzame RVS gasslang heeft een onbeperkte levensduur en heeft dus geen periodieke vervanging nodig in tegenstelling tot de rubber gasslang.
Een hitte bestendige gasslang mag - in tegenstelling tot de normale zwarte gasslangen - achter de oven gebruikt worden omdat deze niet uit kan drogen. Zodoende is deze slang veel veiliger dan de 'normale' gasslang. Een hitte bestendige gasslang is de vervanger van de ouderwetse pijpaansluiting achter het fornuis.
Voor het aansluiten van een fornuis of gaskookplaat is een rvs-gasslang verplicht. Voor een vrijstaande kookplaat mag je ook een gasslang van rubber gebruiken.
Wat de meeste mensen niet weten of vergeten zijn, is dat deze slang om de 5 jaar vervangen dient te worden om 'vervelende gevolgen' te vermijden. Europart heeft gasslangen met een RVS mantel in diverse lengtes.
Bij een gasslang met slangklemmen, draai je eerst de slangklemmen los. Vervolgens trek je voorzichtig de gasslang van de gasfles. Nu kun je de nieuwe gasslang over de koppeling schuiven en de slangklemmen vastdraaien. Zorg dat je de slangenklem niet te strak vastdraait anders kunnen er scheurtjes ontstaan in de slang.
Wanneer een gasleiding wordt vervangen gaat deze 30 tot 40 jaar mee. Gemeenten of woningcorporaties wijzen steeds vaker gebieden aan waar aardgas plaats moet maken voor duurzame alternatieven, zoals Nul-op-de-meter.
De levensduur van een drukregelaar is theoretisch 10 jaar. Om er van verzekerd te zijn dat de drukregelaar goed en veilig functioneert is het raadzaam deze 5 jaar na de productiedatum te vervangen. In de gasdrukregelaar zit een membraam die kan verdrogen en/of scheuren.
Gebruik je een gasfles om te koken voor vier personen, dan verbruik je ongeveer 70 gram per uur. Een propaanfles van 10,5 kg gaat zo dus ongeveer een half jaar mee. Gebruik je de fles alleen om te barbecueën, dan kan de fles wel jaren meegaan.
De cijfers 30 en 50 staan voor de druk die door de regelaar stroomt. Bij 30 mbar stroomt er 0,03 bar door de gasdrukregelaar en bij 50 mbar 0,05 bar. Mbar staat dus voor millibar.
Welk gasdrukregelaarsetje (bestaande uit een gasdrukregelaar en gasslang) je nodig hebt, hangt af van het apparaat dat je hebt en het type gasfles. Bij een apparaat dat op gas werkt, staat vrijwel altijd aangegeven op hoeveel mbar het apparaat werkt. In principe is dit altijd 30 mbar of 50 mbar.
Ruikt u gaslucht, hebt u geen elektriciteit of gas meer of hebt u een meterstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar. Uw melding komt terecht bij uw netbeheerder voor gas en elektriciteit.
Aardgas is niet giftig
U kunt zonder problemen het mengsel van aardgas en lucht inademen. Het vormt geen gevaar omdat aardgas geen koolstofmonoxide bevat. Enkel dat gas is toxisch.
Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit.
De ANWB (KCK) ondersteunt dit advies. Wij vervangen de drukregelaar met een BOVAG beurt na 5 jaar. De KCK geeft aan dat de regelaar na maximaal 10 jaar vervangen moet worden. Het probleem is dat het mem- braam kan verdrogen of scheuren.
Als een drukregelaar defect gaat kan dit te merken zijn aan te weinig druk, te veel of onregelmatige druk. Dan werkt bijvoorbeeld de gaspit of de kachel niet lekker meer. Maar ook kan het membraan in de regelaar scheuren.
Bij scheurtjes, slijtage of poreusheid dien je de slang direct te vervangen. Op elke gasslang staat een productiedatum, zo weet je precies wanneer de slang uiterlijk vervangen moet worden. Heb je de gasslang al 3 jaar, maar nooit gebruikt? Dan moet je tóch de gasslang vervangen.