Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Maakt u zich toch zorgen over de vlekjes die u ziet, of heeft u ook andere oogklachten erbij, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Die doet een klein oogonderzoek en kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Als u kleine vlekjes ziet die rond lijken te zweven is dat meestal een onschuldig verschijnsel van het glasvocht. Zeker bij het ouder worden vallen de mouches volantes in het glasvocht meer op. Ook een grotere, zwevende vlek komt vaak door een verandering in het glasvocht.
De vlekken die u ziet ontstaan door verdichtingen of klonteringen in het glasvocht. Het glasvocht is een soort gel die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het zit direct achter de ooglens. Men noemt het ook wel het 'glasachtig lichaam' van het oog.
Dat is meestal een onschuldig verschijnsel. Bijvoorbeeld door het krimpen van het glasvocht bij het ouder worden. Flitsen in het oog kunnen ook bij migraine horen of voorkomen bij vermoeidheid of stress. Maakt u zich zorgen over de lichtflitsen, dan kunt u het best langs de huisarts gaan voor een kort oogonderzoek.
Je hoeft je niet ongerust te maken als je af en toe sterretjes ziet. Alleen als dat heel plotseling gebeurt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is, als het maar in één oog gebeurt of als het niet binnen een dag vanzelf overgaat, is het goed om naar de huisarts te gaan.
Witte vlekjes ontstaan juist wanneer pigment vernietigd is door jarenlange blootstelling aan de zon. Door het verdwijnen van het pigment, ontstaan witte vlekken op de huid. Niemand weet precies waarom op sommige plekken witte vlekken ontstaan en op andere plekken juist bruine.
Wat zijn witte pigmentvlekken? Wanneer bepaalde huidcellen genaamd melanocyten stoppen met het aanmaken van melanine wordt dit zichtbaar als witte pigmentvlekken. Melanine is het pigment dat onze huid, haar en ogen kleur geeft. Zonder dat pigment vormen er ongekleurde plekjes.
Heb je vaak last van oogmigraine-aanvallen? Breng dan een bezoekje aan de huisarts of de neuroloog. Anders kan het al wonderen doen om rust te nemen, te stoppen met roken, gezond te eten, voldoende te bewegen, chocolade, cafeïne en alcohol te vermijden en vaker een pauze te nemen van je beeldscherm.
ga naar de huisarts als je plotseling veel vlekjes ziet en je zicht minder wordt, en vraag om een verwijzing naar een oogspecialist. een huisarts vraagt meestal naar lichtflitsen om het risico op netvliesloslating te controleren, maar niet iedereen ziet deze flitsen.
Troebelingen of vlekjes en flitsen in het oog zijn dringende redenen om naar een oogarts te gaan, vooral als ze ineens opkomen. Ze zijn vaak een teken van het loslaten van het netvlies, en dat kan leiden tot blindheid.
Een aanval komt meestal snel opzetten en verdwijnt na enige tijd vanzelf. Meestal duurt een aanval vijf tot dertig minuten, maar langer is ook mogelijk. Veel mensen vinden oogmigraine beangstigend, omdat het zicht vaak tijdelijk helemaal verdwijnt. Het veroorzaakt geen blijvende schade aan uw ogen.
Het deel van het netvlies waar het zonlicht op terechtkwam, is tijdelijk ongevoelig voor licht geworden - daar zie je een vlek. Dat komt door gewenning, de zogenoemde lichtadaptatie, zegt Jansonius: het oog past zich razendsnel aan de hoeveelheid licht die binnenkomt aan.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
Bij vitiligo kunt u last hebben van: Witte vlekken met een donkere rand eromheen. Die rand is donkerder dan uw eigen huidskleur. Vlekken op uw gezicht, handen, voeten, geslachtsdelen, anus en littekens.
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging. Smeren, smeren, smeren dus!
Doe een eetlepel waspoeder of wasmiddel in een kom met koud water en laat de vlek daarin een uur weken. Om het wasmiddel diep in de vezels te laten doordringen, wrijf je een beetje over de vlek of gebruik je een borsteltje als hulpmiddel. Spoel de vlek daarna af met koud water en was het kledingstuk zoals gebruikelijk.
Om pigmentvlekken te verminderen kun je ze behandelen met een serum of spotcorrector. Die bevatten werkstoffen die de productie van melanine afremmen, zoals vitamine C en glucosamine. Na een aantal weken wordt je huid weer gelijkmatig van teint.
Witte pigmentvlekken voorkomen
Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en blijf zo veel mogelijk uit de felle zon. Daarbij is het niet alleen belangrijk om je tegen de zon te beschermen om de witte pigmentvlekken te voorkomen. Je moet de witte pigmentvlekken zelf ook beschermen tegen de zon.
Er bestaat geen goede behandeling voor confettihuid. Behandelingen zoals lichttherapie en corticosteroïd injecties zijn niet effectief gebleken. Je kunt de plekjes zo veel mogelijk voorkomen door de huid goed te beschermen tegen de zon.
Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum.
Halo's en verblinding kunnen voorkomen wanneer een focuspunt van licht zoals een autokoplamp of een standby-lampje van een video of tv in een donkere kamer, een gloed of strepen van licht om zich heen hebben.
Oogmigraine kenmerkt zich door verschillende symptomen. Veelvoorkomende symptomen zijn: Zwarte vlekken voor het gezichtsveld. Verminderd gezichtsvermogen of in sommige gevallen tijdelijke blindheid.
De behandeling van een netvliesloslating is operatief. We zullen in geval van een netvliesloslating bijna altijd een operatie adviseren omdat een netvliesloslating niet vanzelf herstelt en zeer vaak leidt tot blindheid.