Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
Als je een cocktail wilt drinken zonder je weegschaal sip aan te kijken, is wodka met spa rood en citroen (ook wel de Skinny Bitch genoemd) een goede keuze.
Lindemans Cassis - en dat zal niemand verbazen - heeft dikke, volle aroma's van zwarte bessen. Het basisbier Lambiek heeft het sap van zwarte bessen meegekregen en dat levert een bier op, dat je als terrasbier kunt drinken. Het smaakt ook fantastisch met nagerechten van chocolade en cheesecake.
Vraag de barman om een spa-vla, dit is half bier, half spa rood. Dat scheelt de helft. Neem na ieder drankje een glas water of spa rood. Dans en hop volop, zo verbrand je die extra alcohol en calorieën zo snel mogelijk weer.
Gin-spa rood – 75 kilocalorieën
Een variant op de klassieke gin-tonic. Vooral frisdrank maakt een mixdrankje tot een caloriebommetje, dus probeer daar een alternatief voor de vinden: maak een gin-spa rood van een gin-tonic.
Als je geen kater wilt, kun je het beste wodka-spa rood (ook wel wodka-soda) drinken. Daar zit de minste troep in. Bijkomend voordeel is dat het ook een skinny mixdrankje is. Goed om te onthouden als je op dieet bent, maar wel een borrel wilt drinken.
Een tango is een zeer eenvoudige cocktail. Men vult een pilsglas tot ongeveer een vijfde met grenadine en daarna gewoon met pilsbier verder, zoals een gewoon pintje. De drank "Tango" werd in Vlaanderen beroemd dankzij de VRT-serie Vaneigens, waarin vaak een scène aan de toog van café "de Galaxie" in Tienen te zien was.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
Veel Spanjaarden bestellen een clara wanneer ze op een terrasje zitten. Dit drankje bestaat uit bier en Fanta: lekker verfrissend! Houd je meer van een origineel biertje? Bestel dan een caña.
Voor de bereiding van Monaco gebruikt men een tulpglas. Op de bodem wordt grenadinesiroop geschonken, wat vervolgens met water wordt aangelengd tot ongeveer een derde van het glas. Om een zoete monaco-variant te bereiden schenkt men de limonade tot de helft van het tulpglas.
Meestal wordt dit gemixt. Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
Schenk 1/3 van het glas vol met Premium Jonge Jenever. Voeg 2/3 Bitter Lemon toe. Roer de mix door. Garneer met 3 schijfjes citroen en een takje munt.
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils. Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Definities die `spavela` bevatten:
Spavela = spavela is de benaming voor een drank die voor een kwart bestaat uit bruisend water en voor driekwart uit bier. De benaming wordt vooral in Vlaanderen gebruikt.
Tequilabier is een soort bier met een Tequila aroma. Desperados was het eerste bier met tequilasmaak en het bevat 5.9% alcohol. Dit bier heeft een zoete smaak. Tequilabier is een lager bier waar tequila smaak aan toegevoegd wordt.
In Frankrijk en Italië is het als Panaché populair onder jongeren. Wat wel opvallend is: in Nederland is alle radler voorgemixt. In een Duitse kroeg mixen ze het 'vers van de tap'.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Whisky, rode wijn en champagne geven je een flinke kater. Dit is uit een onderzoek gebleken. Donkere dranken bevatten meer schadelijke bijproducten. Dit zijn onder andere aceton en taninne.
Omdat je als regelmatige drinker lange tijd weinig negatieve gevolgen merkt van de alcohol, valt er een natuurlijke rem weg. We bedoelen dit: als je iedere keer dat je drinkt de volgende dag een fikse kater hebt, dan kan dat een reden zijn om eens wat minder te drinken.
23% van de mensen heeft nooit last van een kater, zelfs niet als ze zeer zwaar drinken. Studies suggereren dat deze eigenschap in de genen zit. Daarnaast kunnen angstige mensen er meer last van hebben dan neurotische. Ook als je ouder wordt heb je minder last van katers: vandaar dat je ze vroeger wel kon hebben.