Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Dat is meestal een onschuldig verschijnsel. Bijvoorbeeld door het krimpen van het glasvocht bij het ouder worden. Flitsen in het oog kunnen ook bij migraine horen of voorkomen bij vermoeidheid of stress. Maakt u zich zorgen over de lichtflitsen, dan kunt u het best langs de huisarts gaan voor een kort oogonderzoek.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
Dit gaat gepaard met lichtflitsen, alsof iemand een foto maakt. Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden. Soms kunt u na enige maanden nog steeds een vlekje hebben dat door het oog beweegt.
Aan de buitenkant van het oog is een netvliesloslating niet te zien. Neem daarom contact op met uw huisarts als uw zicht uitvalt of als u lichtflitsen of donkere zwevende deeltjes ziet. De huisarts kan u verwijzen naar de oogarts. De oogarts zal het netvlies onderzoeken door eerst de pupil te verwijden.
Een glasvochtloslating kan meestal geen kwaad. Maar soms is dit het begin van problemen met het netvlies. Er kan een scheurtje in het netvlies komen. En soms kan het netvlies loslaten (netvliesloslating).
Zodra je merkt dat je erge last ervaart, is het noodzakelijk om contact te zoeken met een specialist. Ouderen kunnen last krijgen van glasvochtloslating. Hierdoor kan je lichtflitsen zien en trekt het glasvocht aan je netvlies. Hierdoor ontstaan er scheurtjes die uiteindelijk kunnen leiden tot blindheid.
Veel mensen vinden oogmigraine beangstigend, omdat het zicht vaak tijdelijk helemaal verdwijnt. Het veroorzaakt geen blijvende schade aan uw ogen.
Een netvliesloslating kan op elke leeftijd voorkomen, maar meestal gebeurt het bij oudere mensen.
De behandeling van een netvliesloslating is operatief. We zullen in geval van een netvliesloslating bijna altijd een operatie adviseren omdat een netvliesloslating niet vanzelf herstelt en zeer vaak leidt tot blindheid.
Maakt u zich toch zorgen over de vlekjes die u ziet, of heeft u ook andere oogklachten erbij, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Die doet een klein oogonderzoek en kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Glasvocht is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Aan de voorkant van het glasvocht zit de ooglens, aan de achterkant het netvlies. Normaal is glasvocht helder. Als het glasvocht troebel wordt, ziet u vlekjes in de vorm van puntjes, sliertjes, cirkels of spinnenwebjes.
Bij een achterste glasvochtloslating is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op.
Soms is het nodig om u met spoed te opereren om verergering van de netvliesloslating tegen te gaan. U moet dan rust houden en indien aangegeven door de arts een bepaalde houding aannemen. De operatie wordt zo snel mogelijk verricht.
Oorzaken. Een achterste glasvochtloslating is een normaal proces dat plotseling optreedt. Soms kan hierbij een bloeding in het glasvocht of een scheurtje in het netvlies ontstaan. Dat komt doordat het glasvochtmembraan dat aan het netvlies vast zit, aan het netvlies gaat trekken.
Bij een loslating van de achterste glasvochtmembraan wordt meestal een plotse toename van de glasvochttroebelingen waargenomen. In de leeftijdscategorie 50-59 jaar heeft 24% van de mensen een achterste glasvochtloslating doorgemaakt en bij de categorie 80-89 jaar is dit 87%1.
Herken de alarmsignalen van een oogziekte!
regelmatig flitsen of vlekken ziet. zicht in korte tijd erg achteruit is gegaan. dubbelziet met één oog. rechte lijnen opeens als golven ziet.
Plotseling verlies van het gezichtsvermogen bij een netvliesloslating ontstaat als er een bloeding in het glasvocht is opgetreden. Het is van belang om te weten, dat deze aandoening niet pijnlijk is.
Deze flitsen worden vaak omschreven als: "Net of een TL‐lamp aan‐ en uitgaat”, of als: “bliksemen”. De combinatie van vlekjes en lichtflitsen wijst meestal op een vrij plotseling krimpen van het glasvocht. Dit wordt ook wel glasvochtloslating genoemd.
Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Bijzienden (met sterkte van -8 of hoger) en mensen met een netvliesloslating in de familie lopen meer risico op een netvliesloslating.
Ook kan er littekenweefsel ontstaan waardoor het netvlies zich niet goed vasthecht of verschrompelt. Dan is eveneens een nieuwe operatie nodig. Bloedingen of infecties zien we zelden. Wanneer er een bandje om het oog is gelegd kan de werking van de oogspieren veranderen en kan de patiënt last hebben van dubbelzien.
Bijziendheid, een ontsteking of een kwetsuur kunnen leiden tot een glasvochtloslating. Wanneer het glasvocht loslaat, kan het een stukje van het netvlies mee losrukken, waardoor er een scheur of gaatje in het netvlies ontstaat.