Punt(en) of niet? Afkortingen die letter voor letter worden uitgesproken, zoals vwo, cv, wc, krijgen geen punten. Afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, krijgen wel punten: blz., drs., m.a.w., d.w.z., Z.K.H.
Een afkorting schrijf je in principe met kleine letters. Alleen afkortingen van namen en wetten en afkortingen van Engelse woorden schrijf je met hoofdletters. In dit soort afkortingen gebruik je geen punten of spaties. Ook begin je een zin altijd met een hoofdletter, ook als het eerste woord een afkorting is.
In het algemeen geldt: Afkortingen die (vaak) voluit uitgesproken worden, hebben punten en behouden de originele hoofdletters. Meestal staat er een punt per afgekort woord (afb., bijv., jl., z.g.a.n., Z.K.H.).
Een afkorting is een vereenvoudigde schrijfwijze van een woord. Ze worden vaak gebruikt om namen, woorden en termen mee af te korten. 'Met uitzondering van' wordt bijvoorbeeld afgekort tot 'm.u.v.', terwijl enzovoorts afgekort wordt tot 'enz.
Het gebruik van punten bij afkortingen heeft te maken met het type afkorting: bij de zogeheten 'echte' afkortingen gebruiken we puntjes, bij de andere types niet. Een echte afkorting wordt gelezen alsof er geen afkorting staat.
Afkorting voor 'alstublieft'. In Nederland gebruikt men bizar genoeg het Franse 'svp'.
De afkorting cf., soms ook gespeld als cfr. of conf., komt van het Latijnse woord confer in de betekenis van de imperatief 'vergelijk'. Het wordt veelal in woordenboeken en wetenschappelijke teksten, alsook in academische teksten, gebruikt.
Je introduceert de afkorting net als bij APA door de volledige term eerst uit te schrijven en de afkorting tussen haakjes te plaatsen. Daarna gebruik je alleen nog de afkorting. Voorbeeld: Het introduceren van een afkorting Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).
Gebruik geen punten in initiaalwoorden. Dat zijn afkortingen die zich gedragen als woorden. De hoofdletters worden wel overgenomen uit de afgekorte woorden: btw, wc, tv, bh, ivf, ov, cao, NS, ANWB, EU. Een aparte categorie van initiaalwoorden zijn letterwoorden.
Voor mevrouw wordt de afkorting mevr.of mw. gebruikt. Het is aan te bevelen mevrouw voluit te schrijven.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
M.en mr.zijn allebei correcte afkortingen voor “meneer”, maar het is beter om “m.” te gebruiken, omdat “mr.” ook kan staan voor “meester” (zoals meester in de rechten).
Is het BTW of btw? De afkorting van 'belasting over de toegevoegde waarde' is btw, met kleine letters.
Bijvoorbeeld kan op twee manieren afgekort worden: als bijv. en als bv. Bijv. is misschien iets duidelijker, maar bv. (met één punt) is ook goed.
FC kan verwijzen naar: FC of F.C., veelgebruikte afkorting voor een voetbalclub (bijvoorbeeld Football Club, Futebol Clube, Fußball-Club) F.C. (motorfietsmerk), een Australisch motorfietsmerk. Finncomm Airlines (IATA-code)
Afdeling Facilitaire Zaken ( FZ )
Facilitaire Zaken richt zich op de facilitaire ondersteuning van het primaire proces.
Cum annexis (vaak afgekort tot c.a.) is een Latijnse uitdrukking en betekent: wat erbij hoort, met toebehoren of iets dergelijks (ook: cum omnibus annexis, met alle toebehoren). De uitdrukking wordt veel in juridisch taalgebruik gebezigd, bijvoorbeeld om de bijlagen die bij een hoofddocument behoren aan te geven.
Vuistregels. Je kunt aan de klank van een woord niet horen of je het woord schrijft met au of met ou en bestaan geen spellingsregels over de keuze tussen au of ou. De betekenis van het woord kan veranderen als je au in plaats van ou gebruikt en andersom.
U hebt en u heeft zijn allebei correct. Hetzelfde geldt voor hebt u en heeft u. U kunt uw eigen voorkeur volgen.
Voor aanstaande wordt de afkorting a.s. gebruikt, met twee punten. Het is aan te bevelen aanstaande voluit te schrijven. A.s. is een echte afkorting. Dat is een verkorte vorm die wordt uitgesproken zoals het woord waarvoor de afkorting voluit staat: aanstaande.
Het is gebruikelijk om wc als mannelijk de-woord op te vatten. Een beetje vreemd is dat wel, want wc is een afkorting van watercloset, en dat is een het-woord. Normaal gesproken krijgt een afkorting hetzelfde lidwoord als het voluit geschreven (kern)woord.
cv, cva: ça va?/alles goed? gmj: goed, met jou? hbj: hoe bedoel je?