Wanneer een grondverf is gemaakt voor andere ondergronden (bijvoorbeeld kunststof of metaal), dan spreken we van een primer. Wanneer een primer geschikt is voor meerdere verschillende ondergronden, dan noemen we dit een multiprimer. Tegenwoordig worden beide benamingen vaak door elkaar gebruikt.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Na het voorbewerken van het metaal dient in bepaalde gevallen een metaalprimer aangebracht te worden voordat de metaalverf als grondverflaag op het metaal wordt geschilderd. Een primer zorgt voor een betere hechting van verf en metaal. Bij aluminium, zink en koper mag een primer niet ontbreken.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
Voor de rijpere huid raden wij een primer aan die ook hydraterend is, misschien met een textuur op waterbasis, zoals de Uniformerende en perfectionerende gezichtsprimer waarvan de lichte, verfrissende textuur je teint zal opfleuren.
Hoe gebruik je primer? Primer breng je aan nadat je een dagcreme hebt aangebracht, maar voordat je overige make-upproducten gaat aanbrengen. Gebruik je geen foundation, concealer, blush of poeder.... dan is een primer eigenlijk niet echt noodzakelijk.
Spuit in korte vloeiende bewegingen van links naar rechts over het metaal en houd de spuitbus ongeveer 25cm van het oppervlak. Twee lagen primer moeten voldoende zijn.
Avis Multi-Primer is zowel binnen als buiten te gebruiken op ijzer, staal, verzinkt staal, zink, aluminium, hout, kunststof, steen, pleisterlagen etc.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Ga je voor een no-make-up look, dan kun je ook alleen primer gebruiken zonder andere make-up, zeker als je van nature een mooie en gezonde huid hebt. Het zorgt ervoor dat je gelaat er nog wat frisser en stralender uitziet.
Een primer vervaagt je poriën, rimpeltjes en oneffenheden
Het legt als het ware een 'filling' laagje over je huid, waardoor de kleurpigmenten van je foundation niet meer in je poriën of in fijne lijntjes kruipen. Je huid ziet er meteen veel egaler uit.
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een grondverf kleur die het dichtst bij de lakkleur komt. Bijvoorbeeld de grondverf kleur wit voor lichtere witte, gele of licht oranje tinten. En een donkere grondverf kleur voor het gebruik bij donkere tinten als paars, blauw, zwart enzovoort.
Op gladde oppervlakken zoals tegels, glas of ceramiek, gebruik je een primer met bijzondere hechtingseigenschappen. Ook op harde kunststoffen zoals PVC en non-ferro metalen (aluminium, koper, zink) heb je een primer met speciale hechtingseigenschappen nodig.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Grondverf voor hout
Heb je een watergedragen grondverf nodig, bijvoorbeeld omdat je binnen gaat schilderen? Kies dan voor Rubbol BL Primer, die je gebruikt op naaldhout, loofhout en houtrijke objecten. Ook voor deze watergedragen acrylaat geldt: een goede vulling en zeer goed waterdampdoorlatend.
Het verschil primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie. Grondverf zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt gemaakt, door de grovere bestandsdelen in de grondverf. Ook kan de laklaag zo beter hechten. Een primer daarentegen zorgt weer voor een betere bescherming tegen roest en UV-stralingen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Thermisch verzinken is de allerbeste manier om staal te conserveren. Deze roestwerende behandeling doet ook in de buitenlucht vele tientallen jaren zijn werk. Het is bovendien erg stootvast. Het staal wordt eerst in een zuurbad gedompeld, waardoor alle roest en dergelijke oplost.
Zelf metaal spuiten of verven
Je kunt metaal ook zelf spuiten. Dit kan met een spuitbus, een roller of een verfkwast. In onze ervaring geeft spuiten het mooiste resultaat. Je kunt dit gewoon thuis doen, in een goed geventileerde ruimte of in de tuin.
Een primer breng je aan na je dagcrème en voordat je de rest van je make-up aanbrengt. Gewoon met je vingers en ongeveer 2 minuten laten intrekken.
MAC's Prep + Primer Primer blijft een favoriet. De primer heeft een kalmerende werking waardoor roodheid vervaagt en overtollig talg wordt opgenomen. Hierdoor blijft je foundation of poeder de hele dag mooi op z'n plek. Als je last hebt een een glimmende t-zone, is deze Benefit primer een fijne.