Wat kun je doen tegen stress? De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect. Anderen hebben nood aan psychologische begeleiding of psychotherapie.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Voorbeelden zijn diazepam en midazolam.
Bij een stressvolle gebeurtenis heeft uw hart extra zuurstof nodig. Ook worden er sneller bloedstolsels gevormd. Dit zorgt ervoor dat hevige stress de kans op pijn op de borst of een hartinfarct vergroot. Door uw stress te verlagen, vermindert u het risico op hart- en vaatziekten.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
Chronische stress is slecht voor de geestelijke, lichamelijke en maatschappelijke gezondheid. Schulden en gebrek aan perspectief kunnen een oorzaak zijn van stress. Als deze zorgen langere tijd aanhouden, kan dat leiden tot ergere problemen en sociale uitsluiting. En daarmee chronische/toxische stress.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
Je voelt je lichamelijk uitgeput: minder weerstand, vaker ziek, minder conditie, pijn op de borst, duizelig, kortademig, hoofdpijn.
Kom tot rust en zoek de rust op om de onrust goed te kunnen ervaren. Ga naar buiten en maak bijvoorbeeld een mooie wandeling. Ga met jezelf in gesprek, mijmer voor je uit en doe aan dagdromen. Maak aantekeningen van je gedachten en gevoelens en houd een dagboekje bij.
Emotioneel. prikkelbaarheid, snel geïrriteerd zijn, je gespannen en onrustig voelen, snel emotioneel reageren, snel huilen, agressiever of impulsiever gedrag vertonen, sombere of pessimistische gedachten hebben,…
Toch heeft stress een aantal algemene kenmerken: je hebt het gevoel dat je de controle verliest, je staat onverwacht voor een nieuwe (beangstigende) situatie en je stelt je eigen kunnen en zelfbeeld in vraag. Stress verlamt je als het ware.
Bij klinische depressie en angststoornissen is er bewijs dat dit het risico op verschillende chronische ziektes verhoogt. Dit is onder meer aangetoond bij artritis, cardiovasculaire aandoeningen, COPD en diabetes mellitus.
Helpt paracetamol dan ook tegen zenuwen? Uit een vergelijkbaar onderzoek, is gebleken dat niet alleen de intensiteit van de emotie verlaagd te zijn, maar vertoonden zowel de mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen ook minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed.
Valeriaan (Valeriana Officinalis)
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek. Dit kalmerende kruid is niet voor niets enorm populair.