Het aandeel werknemers in de producerende beroepen (industrie en landbouw) nam de laatste 40 jaar af van 46,5% tot 24,9%. Van de tien grootste Duitse ondernemingen is de helft actief is de dienstensector, vooral in de handel.
Belangrijkste importproducten uit Duitsland waren voertuigen voor wegvervoer, elektrische apparaten, machines, medicinale en farmaceutische producten. De totale import uit Duitsland bedroeg in 2021 bijna 92 miljard euro.
Duitsland is na de Verenigde Staten, China en Japan de vierde economie ter wereld met een bruto binnenlands product (bbp) van 3 346 miljard euro, zie onderstaande tabel.
De totale waarde van de Duitse export van vooral machines, auto's en chemische producten lag in 2014 op 1.114 miljard euro tegenover een invoer van 917 miljard euro. Duitsland heeft dus een handelsoverschot van bijna 217 miljard euro.
Voor Duitsland is Nederland de belangrijkste handelspartner en voor België staat Nederland op de tweede plaats. Ook voor het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg is de Nederlandse handel van groot belang, met een derde respectievelijk vierde plaats.
Met 57% is de populairste betaalmethode in Duitsland de digital wallet, waarvan PayPal verreweg de favoriet is. Ongeveer driekwart van de Duitsers heeft in de afgelopen 12 maanden PayPal gebruikt bij een online aankoop. Op de tweede plaats (22%) staat achteraf betalen / op rekening kopen (Kauf auf Rechnung).
In 2020 importeerde Nederland voor 84 miljard euro aan goederen uit Duitsland. Daarmee staat Nederland op plaats vier van de belangrijkste export-handelspartners van Duitsland. De belangrijkste importproducten uit het buurland voor de Nederlandse markt zijn machines, vervoersmiddelen en chemische producten.
Nederlanders hebben een gemiddeld nettovermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld nettovermogen per Amerikaan van 177.210 euro. Belgen bezitten gemiddeld € 92.080.
1.1Inleiding. Duitsland is een erg belangrijke handelspartner voor Nederland en van groot belang voor de Nederlandse economie. Dit komt onder andere door de centrale ligging van Duitsland in Europa, de zeer grote omvang van de Duitse economie en het grote aantal buurlanden dat Duitsland heeft.
Duitsland is voor Nederland de belangrijkste handelspartner, zowel voor export als voor import. De Nederlandse export naar Duitsland is aanzienlijk: ongeveer 18% van de Nederlandse import en 24% van de Nederlandse export betreft Duitsland. Duitsland is daarmee heel belangrijk voor de Nederlandse economie.
Volgens de laatste berekeningen van het Duitse instituut voor economisch onderzoek (DIW) is in Duitsland het verschil tussen arm en rijk het grootste binnen de eurozone. De mate van ongelijkheid wordt berekend aan de hand van de zogenaamde Gini-coëfficiënt, welke in Duitsland op 0,78 ligt.
Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro). Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro. Amerikanen zijn rijk doordat ze meer dan de helft van hun vermogen belegd hebben.
Duitsland - 1.199.000. De grootste en meest stabiele economie van de Eurozone heeft ook de meeste miljonairs van Europa.
In totaal zitten 2,9 miljoen Duitsers zonder werk. Dat komt neer op 6,3 procent van de beroepsbevolking. Dat de werkloosheid niet harder oploopt komt door het omvangrijke steunpakket van de Duitse regering. Met subsidieregelingen stelt Berlijn bedrijven in staat om personeel in dienst te houden.
Een Duitser zal van tevoren zijn eigen grenzen bepalen. Hoe ver hij wil gaan, is niet afhankelijk van jouw onderhandelstrategie. Tijdens het gesprek krijg je wel de kans om te laten blijken dat je de zaak serieus neemt. Doe vooral je huiswerk: bestudeer nog eens alle getallen en data voordat je het gesprek in gaat.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
New York
Al scheelt het niet veel met de huidige nummer 1, dus wie weet dat New York over een tijdje weer de koppositie herovert. De rijkste inwoner van New York is Michael Bloomberg met een geschat vermogen van 59 miljard dollar.
Exportland Nederland verdient het meest aan de export van machines, aardgas en bloemen en planten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een top-10 gemaakt van de meest lucratieve goederen voor de export in 2015 en daarin staan machines op één.
Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn van oudsher de belangrijkste exportpartners van Nederland. Deze vijf EU-landen waren in 1996 nog verantwoordelijk voor 68 procent van de totale Nederlandse goederenuitvoer.