Een mede-eigenaar mag zonder toestemming zijn aandeel (waarvan hij het eigendom heeft) verkopen. Hierdoor kan de ander worden opgezadeld met een vreemde. Dit kun je juridisch uitsluiten door te verbieden dat een deelgenoot zijn aandeel zonder overleg aan een ander verkoopt.
Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Aan wie kan ik de helft van mijn huis verkopen? Starters op de woningmarkt zitten te springen om een woning. U mag aan iedereen uw woning voor 50% verkopen.
Als de koper van je woning als consument koopt, dan geldt het schriftelijkheidsvereiste. De koop moet op papier, in een koopovereenkomst, worden vastgelegd en dit contract moet door koper en verkoper worden ondertekend.
De koper kiest en betaalt meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.
De kinderen kunnen niet eisen dat je de woning verkoopt, maar omgekeerd kan dit wel. Wanneer je zelf niet bekwaam bent om een beslissing te nemen, dient een bewindvoerder aangesteld te worden die aan de vrederechter machtiging kan vragen om jouw woning te verkopen.
Kan je uitkopen weigeren? Kun je het uitkopen huis weigeren? Zeker! Je kunt er voor kiezen om je te laten uitkopen door je ex-partner of gezamenlijk het koophuis te verkopen.
Als u een aandeel heeft in een gemeenschappelijk goed bent u juridisch gezegd deelgenoot en kunt u niet zomaar een gezamenlijk eigendom verkopen. Iedere deelgenoot kan zijn of haar deel alleen verkopen en overdragen na verdeling en met toestemming van de ander.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.
Dit kunt u bij kort geding verzoeken bij de rechtbank, u dient hiervoor een advocaat in de arm te nemen. Als uw ex-partner niet meewerkt aan de verkoop van de woning zult u, kortom, nakoming van de afspraken in het echtscheidingsconvenant of een machtiging tegeldemaking kunnen vorderen.
U heeft gelijke rechten aangaande het gebruik van de echtelijke woning, als u de gezamenlijke eigenaar bent van de woning. Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
Als je een koophuis hebt is het uiteraard toegestaan om iemand bij je te laten wonen. Wanneer er geen sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract en als deze persoon ook geen mede-eigenaar is van de koopwoning, kan je de inwoner vragen te vertrekken wanneer je dat wil.
Het is gebruikelijk is dat deze kosten betaald worden door de ex-partner aan wie het goed toekomt. Maar de partijen zijn vrij om de kosten te verdelen zoals ze dat willen.
Ex-partner uitkopen bij scheiding
Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de marktwaarde van de woning en de hypotheek. Ligt de marktwaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner.
Wat als je een afbetaald huis erft? Als je een afbetaald huis erft, hoef je geen rekening te houden met hypotheekschulden. De waarde van het huis is dan namelijk hoger dan de schulden, waardoor er geen negatief saldo is. Wel moet je nog steeds erfbelasting betalen over de waarde van het huis.
De belastingdienst kan de verkoop van je huis onder de WOZ-waarde zien als een schenking, vooral als de koper een familielid is. Als het verschil tussen de verkoopprijs en de WOZ-waarde groot genoeg is, kan dit leiden tot schenkbelasting.
Er is een mogelijkheid om jouw huis te verkopen onder de WOZ waarde. De Belastingdienst ziet een verkoopbedrag onder de WOZ waarde, als een schenking. Je betaalt over een schenking belasting, dit kan 10% tot 20% zijn.
Degene die in de woning blijft wonen na een scheiding, kan de ander 'uitkopen'. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport.
Na de echtscheiding
Vanaf het moment waarop de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente, kan je ex een alleenrecht hebben voor de duur van zes maanden om in de woning te verblijven zonder dat jij daar mag komen. Dat kan de rechter toewijzen.
De berekening van een uitkoopsom gebeurt door de resterende hypotheek van de woningwaarde af te trekken. Is jullie woning meer waard dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. De partner die in de woning blijft wonen betaalt in de meeste gevallen een deel van die overwaarde aan de partner die de woning verlaat.
Geen wonder dat kinderen groot of klein de kriebels krijgen bij het idee dat die woning zal worden verkocht. Toch betekent het niet dat zij daarom hun veto kunnen stellen tegen de verkoop. Ouders mogen zelf beslissen over hun eigendommen. Wil je dus je huis of appartement verkopen, doe gerust!
Om een woning uit de erfenis te kunnen verkopen, is meestal een verklaring van erfrecht nodig. Wie de juiste persoon is, is niet meteen voor iedereen duidelijk. De notaris onderzoekt wie dat is. Hij heeft de expertise en toegang tot de informatie die nodig is om dat onderzoek te doen.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.