Als u zonnepanelen heeft, is het vaak ongunstig om te kiezen voor een energiecontract met dag- en nachttarieven. U krijgt dan mogelijk veel minder geld terug voor de stroom die u teruglevert en kunt daarnaast minder salderen.
Als je voornamelijk overdag veel elektriciteit gebruikt wanneer de zonnepanelen energie produceren, kan een enkelvoudig tarief gunstig zijn. Als je echter 's nachts of tijdens daluren meer elektriciteit verbruikt, kan een dag- en nachttarief voordeliger zijn.
Gedurende de dag, zal de dagteller het verbruik registreren. Tijdens de nacht treedt de nachtteller in werking. Als er op een bepaald moment meer energie wordt verbruikt, wordt deze toegevoegd aan de teller die op dat moment actief is. 's Nachts meer stroom verbruiken kan uiteindelijk dus voordeliger zijn dan overdag.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Omdat de salderingsregeling langzaam afloopt, is het beter om zo veel mogelijk gebruik te maken van de energie die jouw zonnepanelen opwekken. Dat betekent dus: stem je gebruik af op de piekuren.Laat je wasmachine of vaatwasser overdag draaien.Dan produceren jouw panelen namelijk de meeste stroom.
Was op het ideale moment
Laat uw wasmachine dan 's nachts of tijdens het weekend draaien, wanneer uw elektriciteit goedkoper is. Hebt u zonnepanelen, dan kunt u beter overdag wassen met de gratis elektriciteit die ze opwekken.
Per dag wekt één zonnepaneel gemiddeld 0,8 kWh op, met een vermogen van 360 Wattpiek. Dit vertegenwoordigt een bereik tussen 712 en 895 Wh per dag.
Goed nieuws: investeren in zonnepanelen blijft interessant
Bovendien gaan zonnepanelen wel 25 jaar mee. Dat betekent dat je ruim 15 jaar van gratis stroom kan genieten. Zo zit je er tijdens een volgende energiecrisis een stuk warmer bij. Tot slot zijn zonnepanelen goed voor het energielabel van je huis.
Vanaf 1 januari 2023 wordt het huidig onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief voor wat betreft de distributienettarieven afgeschaft. Die afschaffing geldt dus enkel voor het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur, niet voor het deel elektriciteitskosten.
Een slimme meter schakelt automatisch tussen dag- en nachttarief. Een traditionele meter heeft deze functie niet meer. Met dubbeltarief betaalt u minder voor energie die u in de nacht, het weekend en op feestdagen gebruikt. Het tarief voor overdag is iets hoger dan het enkeltarief.
Sinds 1 januari 2023 is het dag- en nachttarief afgeschaft voor het onderdeel netkosten. De VREG bouwt het uitsluitende nachttarief geleidelijk aan af over een periode van acht jaar. Voor het onderdeel energiekosten blijft dit voordeel wel nog gelden.
Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt. Gemiddeld bespaar je met 10 zonnepanelen 900 euro per jaar, gerekend over de levensduur van de zonnepanelen (die gaan ongeveer 25 jaar mee).
In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik.
Vanaf 2021 bouwt energieregulator VREG het financiële voordeel van het exclusief nachttarief geleidelijk af over een periode van acht jaar. Deze maatregel maakt ook een aparte meting en sturing door de distributienetbeheerder overbodig. Wat komt er in de plaats? Daarmee kom je zelf aan het stuur van je energieverbruik.
Gemiddelde verbruik per huishouden
Dit gemiddelde sterk kan variëren, afhankelijk van het type woning, de grootte van het huishouden en de levensstijl van de bewoners. Hoeveel stroom verbruikt word kan dus enorm verschillen. Een gemiddeld huishouden verbruikt dus bijna 10 KWH stroom per dag.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik op te wekken hangt af van een aantal factoren zoals je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak. Verbruik je jaarlijks ongeveer 6000 kWh? Gemiddeld heb je dan 18 zonnepanelen nodig.
Aantal zonnepanelen voor 2500 kWh: de berekening
Als we ervan uitgaan dat 1Wp per jaar gemiddeld 0,88 kWh oplevert, levert een zonnepaneel van 410Wp dus 0,88 * 410Wp = 361 kWh per jaar op. Om 2500 kWh stroom op te wekken heb je 2500 kWh/361 kWh = 8 zonnepanelen nodig van 410Wp.
Waarom je het beste overdag kunt wassen
Dat is zonde voor jou, daarom wil je zo veel mogelijk gebruikmaken van die zonne-energie! Door op de tijdstippen dat je het meeste energie opwekt je huishoudelijke apparaten aan te zetten, zoals je wasmachine, kun je het meeste uit die energie halen.
Een normaal verbruik van koelkastje, licht en elektra (niet de hele dag) is 1 zonnepaneel voldoende van bv 150 Watt, vind je er 1 met bv 200 Watt dan is dat nog beter uiteraard.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Als je de hele dag door stroom gebruikt omdat je thuis werkt of veel overdag de vaatwasser aanzet, is nachtstroom niet per se goedkoper. Ook als je bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp hebt of een tropisch aquarium, gebruik je waarschijnlijk de hele dag door stroom.
Verschil is nihil
Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.
Het idee dat 's avonds wassen goedkoop is, komt doordat veel mensen een gesplitste stroomprijs hebben. Daarbij is er een normaal tarief en een daltarief. Vroeger zat daar nog verschil in, maar tegenwoordig is dat zo klein dat je geen verschil merkt wanneer je de was nou om drie uur 's nachts of 's middags doet.