Als uw ex-partner niet meewerkt aan de verkoop van de woning zult u, kortom, nakoming van de afspraken in het echtscheidingsconvenant of een machtiging tegeldemaking kunnen vorderen.
Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.
Heb je alles geprobeerd om de afspraken uit jullie ouderschapsplan samen te wijzigen, maar zonder succes? Dan kan je nog maar één ding doen. Samen met je advocaat dien je dan een verzoek in bij de rechter. De rechter beslist dan of deze je verzoek afwijst, toewijst, of gedeeltelijk toewijst.
Hierbij kan de rechter worden verzocht om een dwangsom te verbinden aan de nakoming van het ouderschapsplan. Dit betekent dat indien uw ex-partner een afspraak niet nakomt, hij of zij een geldbedrag dient te voldoen aan u. Een dwangsom kan worden verbonden aan iedere niet-financiële afspraak.
Als uw ex-partner niet meewerkt kunt u bij de rechter een verzoek om vervangende toestemming indienen, al dan niet in kort geding. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Na de echtscheiding
Vanaf het moment waarop de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente, kan je ex een alleenrecht hebben voor de duur van zes maanden om in de woning te verblijven zonder dat jij daar mag komen. Dat kan de rechter toewijzen.
De koopwoning verlaten
Meestal is degene die de woning aanschaft en het contract ondertekent de eigenaar van de woning. Heeft alleen je ex het contract ondertekend? In principe ben jij dan geen eigenaar, tenzij er sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Onderhoudsplicht na scheiding
Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Een kort geding is een spoedprocedure waarbij de rechter een voorlopige beslissing kan nemen waarmee u het nakomen van de omgangsregeling afdwingt. Het is verplicht om hiervoor een advocaat in te schakelen: hij of zij dient het verzoek tot nakoming van de regeling namens u in.
Kan je partner een scheiding tegenhouden? Een andere vraag die mij regelmatig wordt gesteld is: “Kan mijn partner de scheiding tegenhouden?” Het antwoord daarop is nee. Wanneer goed onderbouwd is dat jullie huwelijk duurzaam ontwricht is, zal de rechter instemmen met het eenzijdige verzoek om te scheiden.
Een ouderschapsplan is rechtsgeldig dan wel bindend als die is ondertekend door beide ouders. De volgende stap is het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. Bij het verzoekschrift wordt het ouderschapsplan bijgevoegd. Voor het indienen van een verzoekschrift bent u verplicht een advocaat in te schakelen.
Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden.Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind. Zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort.
Heb je een overeenkomst met een bedrijf of persoon, maar houdt die zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan kun je de andere partij in gebreke stellen, de overeenkomst ontbinden, jouw geld terug vragen of een schadevergoeding eisen.
Sommige mensen zeggen ook wel toxic relatie, maar dat is uiteraard een Engelse uitdrukking. Wanneer je bijvoorbeeld een relatie hebt met een manipulatieve narcist, of iemand met een persoonlijkheidsstoornis, dan zal die negatieve energie het geloof in jezelf geleidelijk aan vernietigen totdat je je helemaal leeg voelt.
Je kan hem dwingen
De rechtbank zal dan een notaris aanstellen. Die wordt belast met het vereffenen en verdelen van de goederen waarvan jullie beide eigenaar zijn. Kijk wel na of er in de aankoopakte geen beding van aanwas of tontine staat. Die zal namelijk allicht eerst moeten beëindigd worden.
Wat doe je als je partner een afspraak niet nakomt? Als je partner zich niet aan de afspraak houdt, kun je het beste nieuwsgierig zijn naar de reden ervan. Vaak zorgen verwijten of boosheid voor een grotere afstand en zal je partner nog minder open en eerlijk willen (en durven!) zijn.
De kosten van een kort geding zijn drieledig. De rechtbank berekent u minimaal € 86,- griffierechten voor de inhoudelijke behandeling van uw kort geding. De gerechtsdeurwaarder berekent u ambtelijke- én legeskosten om uw kort geding dagvaarding te betekenen.
Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.
Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen
U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.
Kinderalimentatie tot 21 jaar
De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.
Als u nooit getrouwd bent geweest maar de vader heeft het kind wel erkend dan is hij wettelijk de vader en dus alimentatieplichtig. U moet de alimentatie nog wel door de rechter laten vaststellen. Als de biologische vader uw kind niet heeft erkend dan kunt u zijn onderhoudsplicht laten vaststellen door de rechter.
Om de behoefte van de alimentatieontvanger vast te stellen wordt uitgegaan van een norm van ca.60% van het netto gezinsinkomen minus de kosten van eventuele kinderen. Voor de kinderalimentatie wordt meestal gekeken naar een tabel die speciaal hiervoor door het Nibud ontwikkeld is.
Als jullie tijdens de scheiding ruzie hebben waarbij uitpraten niet meer mogelijk is, kun je ervoor kiezen om naar een advocaat te stappen. De advocaat zal de rechter vragen de betaling van je partner te eisen. De uitspraak van de rechter maakt het betalen van zijn of haar deel van de hypotheek, nog duidelijker.
Wat zegt de wet? Op grond van de wet kunnen ex-partners de verdeling van de woning niet weigeren. Indien één partner de woning niet langer samen wil aanhouden, dan moet de woning worden verkocht of worden verdeeld. Indien jij de woning toebedeeld krijgt, dan moet je de helft van de overwaarde aan de ander betalen.
Het is denkbaar dat je al een huurhuis wilt betrekken, terwijl jullie nog niet officieel gescheiden zijn. Dat is geen probleem.Je hoeft de scheiding niet af te wachten om al in een (sociale) huurwoning te kunnen gaan wonen.