Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Lijnolie aanbrengen op hout
Gewoon met een kwast op het hout smeren. Je ziet de lijnzaadolie al snel het hout in trekken en minder glimmen. Vooral bij de eerste laag op onbehandeld hout. De ruwe lijnzaadolie is precies wat het is: 100% ruwe lijnzaadolie.
Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het behandelen van ongeverfd hout. Door de diepbruine kleur van de olie krijgt de houten plank een warme uitstraling. In de loop van de tijd wordt de houtkleur donkerder, vooral als het hout vaak blootstaat aan zonlicht.
Lijnolie gebruik je voor veel verschillende dingen. Zo kan je het gebruiken om je kwasten in conditie te houden, het soepel houden van hout en het impregneren van stuivende betonvloeren. Lijnolie gebruik je ook als bescherming ter voorkoming van doorroesten.
Bij onbehandeld hout in twee lagen opbrengen met kwast of roller; De eerste laag verdunnen met ongeveer 20% terpentine of terpentijn*. De tweede laag onverdund aanbrengen. Zorg er voor dat er een zo dun mogelijke laag wordt aangebracht, anders blijft de vloer 1 a 2 weken plakkerig.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
U kunt hierover zowel beitsen als dekkend schilderen. Gebruik wel alkydharsverf ( terpentine gedragen ). Oppervlak eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna opschuren, gronden en aflakken ( of enkele lagen beits aanbrengen).
Zo kan lijnzaad perfect gebruikt worden als vervanging voor beits, aangezien het goed in het houten oppervlak gaat doordringen en zich perfect aanpast aan de ondergrond. Natuurlijke lijnolie biedt het voordeel dat het een natuurlijk samenstelling geeft, waardoor er geen ongewenste reacties ontstaan met het hout.
De droogtijd van gekookte lijnzaadolie is ongeveer een dag. Door aan rauwe Lijnzaadolie circa 1% siccatief toe te voegen kan ook daarvan de droogtijd aanmerkelijk verkort worden.
Breng de (Restol of Koopmans) olie onverdund of verdund aan op het hout (dit wordt op de verpakking aangegeven). Schilder het hout altijd met de nerf mee, veeg druppels direct weg. Na de eerste laag moet je het hout 24 uur laten drogen.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
de olie dun aanbrengen. ongeveer een half uurtje in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen behandeld u direct nog een keer. Na een half uur maar in ieder geval voordat de olie begint te drogen het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
Lijnolie is een oplosmiddelvrij, natuurlijk bindmiddel voor lakken, is vochtregulerend, impregnerend, elastisch en geeft een verf een soepele verwerking. De kleur van lijnolie is geel tot geelbruin. Olieverf is lijnolie met vermalen pigmenten.
Monocoat houtolie voor buiten is de ideale oplossing. Het is milieuvriendelijk, duurzaam en vooral ijzersterk. Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen.
De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.
Houtolie is een stof die hout beschermt tegen vocht, slijtage en vuil. Hout reageert op verschillende omstandigheden - het zet uit of krimpt, afhankelijk van het weertype, en verkleurt na verloop van tijd als gevolg van ouderdom.
Abboneer je op onze nieuwsbrief!
Dus verf nooit over olie. Ligt de olie op lak dan kan je het verwijderen door goed en dan bedoel ik heel erg goed te ontvetten. Is het ruw hout en de olie is in het hout getrokken dan kan je er niet overheen verven. De olie zal op de verf gaan drijven.
Lijnolieverf beschermt je hout (of andere ondergrond) heel goed, van binnenuit en omdat het geen afsluitende laag geeft zoals reguliere verven dat wel doen kan je hout (of andere ondergrond) blijven ademen. Lijnolieverf voorkomt dat hout gaat rotten, pleisterwerk afbrokkelt en ijzer gaat roesten.
Hoeveel lijnzaadolie mag je per dag? Het is verstandig om niet meer dan 1 à 2 eetlepels lijnzaadolie per dag te verwerken in je eten. Als je meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.
Lijnolie koken kan twee dingen betekenen: het maken van standolie (een door middel van oxidatie voorgepolymeriseerde olie) of het maken van een gekatalyseerde olie. Een voorgepolymeriseerde olie maakt men eigenlijk nooit zelf. Gekookte lijnolie is (vrijwel) altijd een synoniem voor gekatalyseerde lijnolie.
Gekookte lijnolie is rauwe lijnolie welke een extra behandeling heeft ondergaan. Door verhitting en toevoeging van siccatief is het een drogende olie geworden en mede daardoor geschikt als bindmiddel waarmee een traditionele vernis of dekkende verf (met toevoeging van pigmenten) kan worden gemaakt.
Gekookte lijnolie haalt de mooie structuur in blank hout op en is dus erg geschikt als houtbeschermer. Het wordt dan ook veel gebruikt voor het impregneren en onderhouden van houten voorwerpen als trappen, vloeren en meubels. Daarnaast kan het gebruikt worden om staal dat al roestig is te beschermen tegen doorroesten.
Lijnzaadolie kun je niet gebruiken om te bakken, wokken, braden en frituren. Dit komt doordat lijnzaadolie een rookpunt onder de 180°C heeft. Wanneer je de olie sterk verhit, gaat de olie verbranden.