Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren of met bruine vlekken. Als de roosjes van een bloemkool er 'wollig' uitzien en die van broccoli geel kleuren, dan duidt dit op kwaliteitsverlies. Bloemkolen waarvan de roosjes bruine vlekken hebben, zijn af te raden.
Gele bloemkolen kun je ook gewoon eten, maar deze zien er onaantrekkelijker uit waardoor ze vaak worden weggegooid - zonde eigenlijk.
Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte 'bloem' goed af te dekken met de groene bladeren. Bewaar de bloemkool ook met de stronk naar beneden om verkleuren te voorkomen, en eventuele aanraking met vocht te minimaliseren zodat hij niet gaat schimmelen.
Bloemkool is een zeer kwetsbare groente. Binnen de kortste keren zie je de roosjes verkleuren en ontstaan er rotte plekken. Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk.
Zwarte schimmel op Bloemkool manifesteert zich voornamelijk als donkere vlekken op het oppervlak van de plant, wat leidt tot verminderde groei en aangetaste kwaliteit van de producten. Het ontstaat voornamelijk in vochtige omstandigheden en heeft invloed op gewassen tijdens natte seizoenen.
Als de vlekken in plaats van lichtbruin donkerbruin tot zwart van kleur zijn, de wrongel een papperige textuur heeft gekregen of een onaangename geur heeft , is het het beste om de bloemkool weg te gooien en een verse te halen. Dit zijn allemaal tekenen van verval en bederf.
Tekenen dat uw bloemkool bedorven is
Brede verzameling donkerbruine of zwarte vlekken. Vreemde geuren: Verse bloemkool mag geen sterke geur hebben. Papperige of slijmerige textuur: De groente moet stevig en knapperig zijn. Vergeling: Witte bloemkool mag geen gelige tint hebben .
Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed. Verwijder voor gebruik de bladeren en snijd de dikke stronk eruit.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Rooster het, stoom het, pureer het, maak er rijst van of maak er soep van – roze of wit, dat maakt niet uit.
Spikkelziekte is een schimmelziekte bij koolplanten, waarbij met name de oudere bladen worden aangetast. Op de koolbladeren vormen zich grijsbruine, ronde vlekken, die scherp aftekenen tegen het overige weefsel. Op de vlekken vormen zich talrijke schimmelsporen.
Ook al is het wat vaag, bloemkool is een uitstekende bron van voedingsstoffen die boordevol vitamine B, C en K en gezonde voedingsvezels zit .
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Terwijl bloemkool rijpt in het veld, verandert de zon op natuurlijke wijze de kleur van de bloemkool. Als het te lang aan de zon wordt blootgesteld, wordt de wrongel dofgeel . Dit heeft geen invloed op de smaak van de groente — in feite produceert het waarschijnlijk meer fytonutriënten — maar het beïnvloedt wel onze wens om het te kopen.
Als je de bloemkool langer bewaart, is de kans groter dat de bruine vlekken tevoorschijn komen. Je kunt de verkleuringen gewoon weg schrapen en de bloemkool bereiden zoals je gewend bent. De vlekken zorgen niet voor smaakverandering.
De gele romanesco is het broertje van de groene romanesco. Op hun beurt is de romanesco weer familie van de bloemkool en de broccoli. Qua smaak zit het tussen deze twee in. Ze is wat frisser dan de bloemkool, en wat milder en zoetiger.
Bloemkool die bedorven is , heeft een scherpe, onaangename geur en de vlekken zijn meestal donkerbruin of zwart geworden . Wil je bloemkool langer bewaren? Je kunt hem blancheren en in roosjes invriezen!
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur.
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Als een bloemkool groeit, leggen veel boeren de bladeren over de kool heen. Daardoor blijft-ie wit. Als een boer dat niet doet, bijvoorbeeld omdat-ie niet genoeg tijd of personeel heeft, wordt de bloemkool geel door de zon.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Als de bloemkool te lang wordt gekookt, verliest hij zijn paarse kleur en wordt hij groen - wat niet slecht is, maar het ziet er dan niet meer mooi uit . Bloemkool moet dicht en zwaar zijn met een satijnachtige stengel. De bladeren rond de roosjes moeten vers en groen zijn.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
▪︎Terugkomend op gekleurde bloemkolen, deze gele bloemkolen die wetenschappelijk of technisch gezien ORANJE BLOEMKOOL worden genoemd. Omdat deze bloemkoolplanten hun kleur krijgen van bètacaroteen, een hoge bron van vitamine A. Oranje bloemkolen bevatten ongeveer 25 keer meer vitamine A dan witte bloemkolen.