De meeste roodkwekers beginnen met kleurstof gemengd in het eivoer te geven een 10 tal dagen voor het leggen van de eieren. Het voordeel hiervan is dat de kleurstof al opgenomen wordt in het gelegde ei. De jonge krijgen de kleurstof al mee in het ei om de vleugel en staartpennen goed door te kleuren.
Bij kanaries is melanine verantwoordelijk voor zwart en bruin. Het kan in verschillende mate aanwezig zijn en komt overeen met de verschillende levels van gevarieerdheid. Lipochroom (Ino-Factor). Bij een lipochrome kanarie ontbreken de zwarte en bruine 'lagen' waardoor er alleen de basiskleur overblijft.
Kwekers kweken onder andere op kleur, vorm en op zangkwaliteit. Hierdoor kan men kanaries in vele kleuren aantreffen: rode, gele, witte, bonte, enz. Helderblauwe kanaries bestaan echter niet en een dieprode kleur moet door middel van kleurvoeding op peil worden gehouden.
Het hoofdvoedsel van de kanarie (raapzaad witzaad en andere zaden) bevatten deze lutine. Behalve dit geel caroteen is er nog een andere gele kleurstof, namelijk zeaxanthine, deze komt voor in maïs.De kleur uitdrukkingen van licht roze tot diep rood danken hun bestaan aan een rood caroteen.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
De harz roller. Deze kanarie bestaat al meer dan 300 jaar en wordt door veel mensen beschouwd als de beste zanger. Dit is ook de kanarie die wereldwijd de vogelkooien heeft veroverd. De harz roller zingt zacht en met gesloten snavel.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
De prijzen variëren van 10 tot 250 euro. Bij de aankoop heb je een kooi of volière nodig met een nest, water- en voerbak, zitstokken met verschillende diameters en een bad. Deze benodigdheden kosten ongeveer 70 euro. Maandelijks kost de bodembedekking en het voer van een kanarie ongeveer 8 euro.
Kanaries eten van nature gemiddeld vijf tot acht keer per dag en hun dieet is heel gevarieerd. Zo bestaat de dagelijkse voeding afhankelijk van de kanariesoort uit een mix van: Zaden. Noten.
De kooi moet groot genoeg zijn, zodat de vogels gemakkelijk naar alle richtingen de vleugels kunnen strekken en kunnen vliegen. Concreet moet je voor twee kanaries een kooi hebben die minimum 80 x 40 x 50 cm (lengte x breedte x hoogte) groot is.
Wen je vogel aan op een vast tijdstip te gaan slapen, bijvoorbeeld om 19.00 uur, door een kleedje over de kooi te leggen. Als je dan zelf naar bed gaat haal je het kleedje weg zodat de vogel met het opkomen van de zon weer wakker wordt. Een kanarie heeft gemiddeld 11 á 12 uur licht per dag nodig.
Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is. In een ruimte met deze beperkte afmetingen kunt u kanaries houden samen met binsenastrilds, japanse meeuwen, gouldamadines, bichenows astrilds, ceresamadines, kastanjenons en erythrurus vinken.
Het is een kweekvorm, ze komen niet in de vrije natuur voor. Dit ras van postuurkanaries is ontstaan in Portugal in 2010. Oorspronkelijk waren het gewoon bonte kleurkanaries waar ze zoveel mogelijk kleuren in wouden krijgen. Ze worden iets groter dan de gewone kleurkanarie, tot zo'n 16cm.
Het kruisen van gepigmenteerde en ongepigmenteerde kanaries geeft doorgaans bonte jongen en het onderling kruisen van bonte dieren geeft zowel bonte als gepigmenteerde en opgepigmenteerde nakomelingen. Bont wordt in kleurkanariekringen niet gevraagd, u zult ze dan ook niet op tentoonstellingen tegenkomen.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
Kanaries vinden interactie met mensen leuk. Laat uw kanarie helemaal aan zijn omgeving wennen. Het dier moet zich volledig op zijn gemak voelen voordat de kans bestaat dat hij handtam kan worden gemaakt. Dit is alleen mogelijk als u slechts één vogel (mannetje of vrouwtje) in een kooi houdt.
De kanarie is een populaire tropische vogel die als huisdier wordt gehouden vanwege de zang (alleen de mannetjes) en de mooie kleuren. Een man alleen zingt beter, maar eigenlijk stelt hij gezelschap van een vrouwtje op prijs.
Het dagelijkse bad is nu extra belangrijk, omdat het de rui stimuleert. Vul gerust twee keer per dag zijn badhuisje met lauwwarm water om het badderen nog aantrekkelijker te maken. Let erop dat je gevederde vriend niet in de tocht zit als hij kletsnat op zijn stok zit. Anders wordt hij heel snel verkouden.
Kanaries houden van verschillende soorten groenten en fruit en het beste is om deze zoveel mogelijk af te wisselen om ervoor te zorgen dat je vogel genoeg verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een kanarie is vooral gek op sinaasappel, rode bessen, andijvie, spinazie, kersen, kiwi en appel.
Kanaries moeten worden aangemoedigd om zo goed mogelijk te zingen. Geluid en beweging helpt, dus zorg ervoor dat u de vogel in een ruimte houdt waar voldoende activiteit gaande is. Als de kanarie samen met andere vogels wordt gehouden zal dit hem aanmoedigen om te zingen.
Maakt de vogel een knorrend, piepend of krakend geluid dan duidt dit vaak op een luchtweginfectie. Het behandelen van dit probleem is dan ook een pré en de desbetreffende vogel moet dan meteen apart gezet worden voor het de rest ook aansteekt want een infectie aan de luchtwegen is vaak besmettelijk!
Ze passen perfect samen met kanaries, inlandse vogels en andere exoten. In een volière met nachthok of een goed beschutte volière kunnen ze makkelijk overwinteren. Een kanarienest of een tralie-nestkastje voldoen als nest. waarmee ze het nest zelf zullen afwerken.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.