Bijna alle boleten zijn smakelijk. Er zijn verschillende soorten boleten: berkenboleet, dennenboleet, fluweelboleet, eekhoorntjesbrood, kastanjeboleet, rosse populierboleet, koeienboleet en de ringboleet. Voor veel mensen is de lekkerste boleet het eekhoorntjesbrood.
Welke kenmerken zijn belangrijk om boleten te herkennen? Een steel en een hoed en gaatjes of buisjes onderaan de hoed. Alle boleten hebben een vlezig vruchtlichaam. De lengte van de steel varieert van 1 tot 23 cm.
Sommige zijn heel eetbaar of net erg giftig. Om paddenstoelen te herkennen, gebruik je al je zintuigen: ruik, voel en kijk goed. Bij de determinatie van een paddenstoel moet je vaak met je buik op de grond liggen (of een foto nemen van de onderkant). Zo kan je makkelijk onder het hoedje kijken.
Met name in jonge toestand is de gewone berkenboleet eetbaar. Volgens sommigen is de paddenstoel heel smakelijk, volgens anderen niet erg bijzonder. Men zegt dat hij vooral geschikt is om te worden ingemaakt, met zout of azijn (9).
Eekhoorntjesbrood. Het eekhoorntjesbrood valt onder de boleten. Het is een paddenstoel die te herkennen is aan zijn dikke bruine hoed die wel 30 cm groot kan worden. Aan de onderkant heeft hij dicht op elkaar staande buisjes waar de sporen uit komen.
Porcini (Boletus edulis, Boletus aereus), oftewel eekhoorntjesbrood is een eetbare paddenstoel die o.a. voorkomt in midden en zuid Europa en zo dus ook in Toscane.
Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak. Het is een veelzijdige paddenstoel die rauw in dunne plakjes erg goed smaakt in een salade met bijvoorbeeld eikenbladsla en walnoten. Maar je kunt hem ook bakken en serveren bij biefstuk of varkenshaas. Of verwerk de paddenstoel eens in risotto of pasta.
De kastanjeboleet (Imleria badia, synoniemen: Xerocomus badius en Boletus badius) is een eetbare paddenstoel uit de familie Boletaceae.
Gewone eekhoorntjesbroden leven in symbiose met verschillende soorten loof- en of naaldbomen, maar komen het meest voor bij Eik en Beuk. Ze worden overwegend gevonden in min of meer schrale lanen op zwak zure zandige of lemige bodems.
Circa één tot anderhalve week daarna schieten ze als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. De vroeg verschijnende eekhoorntjesbroden kunnen dan in sommige lanen beeldbepalend zijn. Dit schrijvende plenst het buiten van de lucht.
In jonge vorm -stevig en wit- is de Reuzenbovist eetbaar. Gebruik alleen kleine jonge exemplaren. Bij het snijden hoor je dan een piepend geluid. De Reuzenbovist heeft in verse vorm een sterke champignongeur.
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging. Niet voor niets wordt hij in het Engels "death cap" (hoed des doods) genoemd.
Bittere boleten lijken oppervlakkig wel wat op het gewoon eekhoorntjesbrood. De Nederlandse naam geeft aan dat bittere boleten bitter smaken. Hoewel de bitterheid per exemplaar verschilt, smaken ze meestal zo bitter als gal en slechts zelden mild.
Het elfenbankje is technisch gezien eetbaar; dat wil zeggen dat het niet giftig is. Veel mensen vinden het geen lekkere paddenstoel. Mensen die hem wel in een maaltijd gebruiken koken vooral het jonge elfenbankje.
Eekhoorntjesbrood bereiden & bewaren
Eekhoorntjesbrood is 1-3 dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogd eekhoorntjesbrood kan op een donkere en koele plek een paar maanden bewaard worden. Je kunt eekhoorntjesbrood ook zelf drogen.
Het is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Het is een echte delicatesse. De paddenstoel heeft een verfijnde, beetje nootachtige smaak. De hoed van de paddenstoel is bruin en het vruchtvlees is wit.
Er komen in Nederland meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor. Dat zijn niet alleen paddenstoelen met hoed en steel (plaatjeszwammen en boleten), maar ook korstzwammen, buisjeszwammen (houtzwammen), knots- en koraalzwammen en stekelzwammen. Dit zijn er ca. 3.200.
Eekhoorntjesbrood mag je gerust met een beetje water schoonboenen of vegen. Anders dus dan bij andere paddenstoelen. Snij ook de onderkant van de steel eraf. Dit staat er om bekend als een beetje taai.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Heeft een nootachtige, milde smaak en een structuur die aan vlees doet denken. Na het drogen met de hand gesorteerd op kwaliteit. Bij uitstek geschikt om te verwerken in een risotto.
Langzamerhand zie je ze weer verschijnen op de menukaart, de funghi porcini – Italiaans voor eekhoorntjesbrood – al heeft het Italiaans letterlijk niks van doen met eekhoorns. Porcini betekent 'biggetjes', hetgeen een verwijzing is naar het flinke formaat van de paddenstoelen.
Royal Funghi gedroogd eekhoorntjesbrood bestellen | ah.nl.