Bij een hoge waarde als dit is het verstandig om een arts te raadplegen en na enkele weken nog een keer een test te doen. Deze hoge CRP waarde geeft doorgaans geen inzicht in je hart- en vaatgezondheid, omdat de waarde verstoord wordt door een acute ontsteking.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Vette vis zoals zalm, makreel of haring. De omega vetzuren die in vette vis terug te vinden zijn zouden een ontstekingsremmend effect hebben. Groene thee bevat een stof die epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) wordt genoemd. EGCG remt ontstekingen door de schade aan vetzuren in je cellen te verminderen.
De halfwaardetijd van CRP is kort (9-12 uur) waardoor het snel reageert op veranderingen. CRP is vooral verhoogd bij bacteriële infecties, maar ook bij pancreatitis, appendicitis, grote traumata, tumoren, actieve reumatische aandoeningen en diep veneuze trombose.
Bij een verhoogde waarde van meer dan 3 mg/l is bestaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Een waarde boven de 10 mg/l duidt op een acute ontsteking. De uitslag van een CRP bloedtest zegt niets over waar een mogelijke ontsteking in het lichaam aanwezig is.
Een CRP-testresultaat van meer dan 50 mg/dL wordt over het algemeen beschouwd als ernstige verhoging. Resultaten boven 50 mg/L worden in ongeveer 90% van de gevallen geassocieerd met acute bacteriële infecties.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Het immuunsysteem reageert op een natuurlijke manier door een ontstekingsreactie te initiëren om zo de infectie te bestrijden of het gebied in het lichaam waar weefselschade is ontstaan te beschermen en genezen. Dit zijn veelal onschuldige vormen van ontstekingen die het lichaam vaak zelf kan reguleren en oplossen.
Ontstekingen kunnen bestreden worden met ontstekingsremmende middelen. Vaak worden deze al toegepast voordat de oorzaak van de ontsteking weg is, om de symptomen (waaronder pijn) weg te nemen. Ontstekingsremmers (anti-inflammatoire preparaten) worden ook wel antiflogistica genoemd.
Psychologische stress, zoals langdurig te hoge werkdruk, relatieproblemen, onrecht, eenzaamheid of financiële stress kunnen daarom belangrijke oorzaken zijn waardoor een ontsteking chronisch wordt. Hoe meer leed iemand heeft meegemaakt in zijn leven, hoe groter de kans dat dergelijke factoren meespelen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
De hs-CRP test
De hs-CRP bloedtest meet het gehalte creactive protein (CRP) en geeft inzicht in de mate waarmee je kampt met laaggradige, of chronische, ontstekingen. De test kun je zelf met een vingerprik afnemen, de uitslag ontvang je zes werkdagen later in een helder geformuleerd en consumentvriendelijk rapport.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Een hoge ontstekingswaarde in het bloed kan betekenen dat er een verhoogd risico op ontstekingen is, wat weer kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Bovendien kan een tekort aan vitamine D ook bijdragen aan een verhoogde ontstekingswaarde in het lichaam.
Een acute ontsteking duurt vaak enkele dagen en gaat vanzelf over. Spreken we van een chronische ontsteking, dan is dit een ontsteking die langdurig is en die steeds weer terug komt. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn of COPD.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Probeer eens thee te maken met citroen, gember en kurkuma ; deze ingrediënten zijn niet alleen lekker, maar hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Kurkuma bevat bijvoorbeeld curcumine, wat helpt bij het verlichten van gewrichtspijn en het verminderen van ontstekingen. De gember en citroen kunnen ook helpen bij de spijsvertering.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Een CRP-bepaling kan hierbij helpen bij volwassen patiënten wanneer zij geen ernstige ziekteverschijnselen hebben. Bij een CRP boven de 100 betreft het waarschijnlijk ee n pneumonie en kan de huisarts antibiotica voorschrijven. Bij een CRP-waarde tussen de 20 en 100 hangt het af van de overige symptomen van de patiënt.
Het serum CRP-niveau bij een ‘gezonde’ persoon is gewoonlijk minder dan 5 mg/L; dit begint te stijgen vier tot acht uur nadat het weefsel is beschadigd, bereikt een piek binnen 24 tot 72 uur en keert terug naar normaal twee tot drie dagen nadat het pathologische proces is gestopt.
CRP, of C-reactief proteïne, is een natuurlijk molecuul dat door de lever wordt geproduceerd. Wanneer CRP-niveaus stijgen, is dit doorgaans een teken van ontsteking in het lichaam, wat het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, vergroot. Daarom is het onder controle houden ervan cruciaal voor de algehele gezondheid.