Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd. Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes. Door het verschil in de bereiding ontstaan verschillende smaaksensaties.
Espresso inschenken: schenk nu de espresso voorzichtig in het midden van het glas op het melkschuim. Door deze volgorde krijg je de verschillende laagjes. Nu is het tijd om te genieten van je latte macchiato. Je kan eventueel nog cacao of kaneel strooien op het melkschuim voor de finishing touch.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Een latte macchiato wordt altijd in een glas geschonken. In een hoog glas komen de verschillende laagjes goed tot hun recht. Serveer het glas op een schotel met een lange lepel.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd. Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes. Door het verschil in de bereiding ontstaan verschillende smaaksensaties.
Voeg ongeveer 50 tot 80 milliliter olie toe aan een liter havermelk. Eventueel kunt u een theelepel lecithinepoeder aan het recept toevoegen. Deze emulgator voorkomt dat de ingrediënten van de op te schuimen havermelk later uit elkaar vallen. Als je de havermelk meteen gebruikt, is dit meestal niet nodig.
In magere of halfvolle melk zitten meer eiwitten, waardoor de melk goed opschuimt. Maar de luchtbellen zijn bij deze melk ook groter dan bij volle melk. En groter is in dit geval niet per se beter. Want je wilt namelijk een zachte romige smaak.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Latte macchiato
Melkschuim: 18 sec. Warme melk: 4 sec.
Flat White, het chique zusje van de latte macchiato; kleiner, sterker én verfijnder. Deze koffievariant bestaat uit een deel sterke espresso, twee delen warme melk en een dun laagje schuim. Het schuim moet superfijn en niet te droog zijn, zodat er een fluweelzachte textuur ontstaat.
Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas caffè latte: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. Je hebt maar een enkel shot nodig, maar een dubbele is makkelijker om te zetten. 200 ml melk (volle of halfvolle)
1. Voeg een ongeveer 2 scheutjes Salted Caramel siroop toe aan een Latte Macchiato glas. 2. Schuim melk op in een kan en schenk vervolgens de melk en het melkschuim voorzichtig langs een lepel op de siroop.
Je bepaalt zelf de verhouding melk en koffie voor een cappuccino of latte macchiato naar jouw persoonlijke smaak. Hoeveel cappuccino's je ermee maakt hangt af van de inhoud van de melkopschuimer. Voor 1 persoon is een inhoud van 150 milliliter voldoende.
Sojamelk heeft het hoogste gehalte aan eiwitten en schuimt het best. Het bevat ook meer vet dan andere melksoorten, dus gegarandeerd een romige smaak.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Gebruik dezelfde verhoudingen als een cappuccino, maar pas de volgorde van bereiding aan: giet langzaam de espresso op de warme melk en melkschuim en creëer zo mooie laagjes. Voeg aan een espresso een eetlepel melkschuim toe. Zo maak je het lekkerste melkschuim. Zet je pak Latte opschuimmelk in de koelkast.
Welke koffiespecialiteit drink jij? De klassieke kopgrootte van Nespresso is de espresso van 40 ml. Deze drink je puur of met opgeschuimde melk als cappuccino of latte macchiato.
Heb je een volautomaat of melkopschuimer, dan gaat dit vanzelf. Gebruik je een stoompijpje, let er dan op dat je melk niet te heet wordt. Schenk vervolgens de melk in een glas en laat dit even staan zodat de schuim en warme melk van elkaar gaan scheiden.
Voor deze koffie is een lang glas met een dikke wand en iets uitlopende kop ideaal. De uitlopende bovenkant ondersteunt de bovenste schuimlaag zodat die niet in elkaar zakt. Bovendien draagt het zien van de lagen koffie en schuim bij aan de beleving en smaak van een latte macchiato.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit?
Espresso versus latte
“Daarmee bedoel ik dus koffie, espresso, americano … Eventueel met een wolkje melk, plantaardige drink of opgeklopt melkschuim. Lattés daarentegen zijn veel minder onschuldig, omdat er vaak wordt gewerkt met volle melk. Daarin zitten veel verzadigde vetten en veel calorieën.
De latte macchiato is een milde koffie, ideaal voor als je niet zo'n zin hebt in een straffe bak. Deze variant is weer net iets anders dan de latte: namelijk deze koffie maak je door aan een groot glas opgeschuimde melk een klein beetje espresso toe te voegen.