Meisjes zullen meisjes een knuffel of een kus op de wang geven. Jongens zullen meisjes een kus op de wang geven. Maar jongens zullen elkaar meestal enkel een hand geven of een handshake uitvoeren die ze ergens terloops hebben bedacht. Vanwaar deze afstand tussen jongens?
Culturele manieren waarop je mensen begroet
In Spanje schudden mannen echter elkaar de handen of geven elkaar een omhelzing, terwijl twee vrouwen of een vrouw en een man elkaar meestal twee keer op beide wangen kussen. Zowel Italiaanse mannen als vrouwen schudden andere mannen en vrouwen de hand.
“In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Het geldt als ongepast om dezelfde persoon twee keer op een dag de hand te schudden als begroeting (behalve bij ontmoeten en afscheid).
Hallo, hoi, hey. Informele begroetingen in Nederland en Vlaanderen.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars.
Traditie. In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen.
Vrienden, kennissen en familieleden kun je op de informele manier begroeten. Ook tegen de winkelmedewerker, je kapper of de barman kun je gerust 'Hoi' of 'Doei' zeggen.
Natuurlijk zijn er omstandigheden, dat men aan dit voorschrift niet strikt de hand kan houden. Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat. Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
Zeg gewoon wat je gaat doen, bijvoorbeeld 'Wat leuk je te ontmoeten' en rijk je date je hand. Of 'nou ik ga je gewoon 3 zoenen geven hoor' en neem hier met zelfvertrouwen de stap in om 3 zoenen te geven. Hoppa, die is in de pocket! De rest is aan jou, maak er gewoon een leuke ontmoeting van.
Goedemorgen - Goedemiddag, Goedenavond, Goedenacht - Formele begroeting afhankelijk van tijdstip. Goedendag, Goeiendag of Gedag - Een algemene begroeting met een middeleeuws verleden toen zij voluit luidde: God geve u een goede dag! Met 'goede dag' werd 'geluk' bedoeld.
De hand. De hand schudden is een best logische optie als je je date nog niet goed kent of voor het eerst ziet. Lach er even verleidelijk bij en stel jezelf nog eens voor. Je uitstraling moet wel goed zijn want anders wordt het een té formele boel.
Begin een gesprek door vragen te stellen aan de ander. Probeer niet te veel over jezelf te praten -- als ze iets willen weten (of beleefd willen zijn) zullen ze je wel iets vragen. Wees zelfverzekerd en charmant. Overheers het gesprek niet, dat is arrogant en lomp.
Maar groeten in Frankrijk is niet zo eenvoudig, zeker niet voor een buitenlander. De Fransen zeggen niet alleen 'Salut'. Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar. 's Morgens op de werkvloer geven collega's elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar 's avonds opnieuw de hand te schudden.
Maak oogcontact
Oogcontact is de manier om spanning op te bouwen bij een man. Het is misschien wel de veiligste en gemakkelijkste manier om te flirten tijdens een eerste date. En nou kan het in het begin een beetje eng zijn om elkaar recht in de ogen te kijken wanneer jullie elkaar nog niet zo goed kennen.
Na afloop van de date breng je je date weer terug naar huis en vertel je haar dat je een gezellige avond hebt gehad, als dit ook daadwerkelijk zo is. Belangrijk is dat je duidelijk bent en dat jullie beide weten waar jullie aan toe zijn.
Deze wordt steeds in het Arabisch uitgesproken met de woorden 'assalam alaikum' (vrede zij met u) of kortweg 'salam' (vrede), waarop de aangesprokene minstens antwoordt met 'wa-alaikum assalam' (en met u de vrede) of kortweg 'salam' (vrede) of 'wa-alaikum' (en met u).
Neem de telefoon op met een professioneel 'goedemorgen' of 'goedemiddag', gevolgd door de naam van het bedrijf en je eigen naam. Een bedrijf dat opneemt met een nonchalant 'hallo? ' zal het niet ver schoppen. Instrueer collega's die de telefoon opnemen, dat op die manier te doen.
Zorg voor variatie in je stem, wissel in toonhoogte als je opneemt, spreek rustig en goed gearticuleerd, spreek niet te hard (ook niet te zacht). Oefen verschillende manieren en vraag anderen hoe ze het vinden klinken. Je ziet het, de telefoon opnemen klinkt heel makkelijk, maar er zit meer achter dan je denkt.
Als Nederlanders elkaar begroeten, gebruiken ze veelal het woord “hoi”. In Vlaanderen is dit minder gebruikelijk. Als u iemand tegenkomt, kunt u beter Hey zeggen. Hallo komt echter wel in zowel Nederland als Vlaanderen voor.
'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.
Ciao of Tschau
wordt in Duitsland met name onder jongere volwassenen gebruikt.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.