Probeer zo veel mogelijk te ontspannen.Dat kan bijvoorbeeld door rustig te ademen, met yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen. U kunt ook gaan wandelen of iemand opbellen. Zoek steun bij mensen die u vertrouwt en leg uit waar u last van heeft.
Deze onrust heeft vaak te maken met stress. Wanneer we gestrest zijn, is ons lichaam constant alert. Onze spieren zijn aangespannen, onze ademhaling versnelt en we zijn klaar voor actie. Dit zorgt voor een onrustig gevoel in je lichaam.
Innerlijke onrust is moeilijk in één woord te beschrijven. Voor de ene is het een zeurende rusteloosheid in hun hoofd. Voor de andere een steeds aanwezige lichamelijke nervositeit. Nog anderen beschrijven het als het gevoel steeds in beweging te moeten zijn of het gevoel te hebben altijd nog iets te moeten doen.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek. Dit kalmerende kruid is niet voor niets enorm populair.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Waarom heb ik een onrustig gevoel in mijn hoofd? Onrust in je hoofd wordt veroorzaakt door gedachten die gefixeerd zijn op zorgen. Deze gedachten zijn niet-helpend en komen vaak uit het niets. Als deze zorgwekkende gedachten de overhand nemen, kan dit voor onrust in je hoofd zorgen.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Zelfzorg: het nemen van tijd voor zelfzorg is van essentieel belang om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit omvat voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, tijd doorbrengen in de natuur, het beoefenen van hobby's en het vermijden van overmatige blootstelling aan prikkels.
Wat zijn natuurlijke kalmeringsmiddelen? Natuurlijke kalmeringsmiddelen bevatten kruiden en plantenextracten die rustgevend en ontspannend kunnen werken. Denk aan valeriaan, passiebloem en hop*.
Hoe het precies werkt is niet bekend. Het werkt ook niet bij iedereen. Als u na 1 of 2 weken geen verbetering merkt, kunt u het best uw arts raadplegen. De werking begint binnen een half uur en houdt ongeveer 4 uur aan.
Kalmeringsmiddelen (zoals diazepam, lorazepam) helpen tegen angst en stress. Gebruik ze maximaal 2 weken. U raakt er snel verslaafd aan. Ze werken niet tegen de oorzaak van de onrust of angst.
Bij mensen die zowel een depressie als angststoornis hebben, helpt de combinatie van sint janskruid en valeriaan beter dan sint janskruid alleen. Valeriaan mag gebruikt worden naast cytostatica; de werking van deze medicijnen wordt niet beïnvloed door valeriaan.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Regelmatig tot vaak voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Verwarring, hoofdpijn, duizeligheid en moeite met coördineren komen vooral voor in het begin van de behandeling.