Een appelflap (100 gram) bevat veel meer calorieën, 360 kcal per stuk om precies te zijn.
Appelflap
Cijfers*: 340 kcal, 39 gram koolhydraten, 19 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. Meer calorieën dan: een saucijzenbroodje (270 kcal), een oliebol (160 kcal), een Magnum (310 kcal), een Mars, Snickers of Nuts (ongeveer 260 kcal).
Er zit 22,4 gram vet in 1 stuk (100 gram) appelflap, waarvan 4,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een groot deel van de calorieën in een appelflap bestaat uit vetten, namelijk zo'n 202 kcal. Dit komt omdat bladerdeeg gemaakt is van roomboter. 140 van de 360 kcal komen uit koolhydraten, waarvan 65 kcal uit suikers.
Wat is het minst gezond aan een appelflap? Schutte: "Een appelflap levert net als andere koek en gebak weinig nuttige voedingsstoffen, maar wel veel calorieën. Het (roomboter)bladerdeeg is calorierijk en levert met name verzadigd vet. Daarnaast wordt er veel suiker toegevoegd."
Een oliebol heeft veel minder calorieën dan een appelflap van bladerdeeg. In een oliebol zitten 161 calorieën. Zitten er krenten of rozijnen in, dan heeft de oliebol 179 calorieën. Een appelflap van bladerdeeg bevat er twee keer zoveel: maar liefst 361 calorieën.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
1 stuk bevat 361 calorieën.
Er zitten 259 kilocalorieën in 1 punt (115 gram) appeltaart. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'appeltaart'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Waar zitten de meeste calorieën in? In het algemeen geldt dat vrijwel alle vette producten calorierijke voeding zijn. De reden daarvoor is dat vet simpelweg heel veel energie levert: maar liefst 9 kcal per gram. Ter vergelijking, eiwitten en koolhydraten leveren beide maar 4 kcal per gram.
Er zitten 288 kilocalorieën in 1 stuk (100 gram) tompoes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tompoes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zitten 360 kilocalorieën in 1 stuk (100 gram) appelflap.
Een gemiddelde appelflap weegt ongeveer 95 gram. Een appelflap bevat 369 kcal en 1546 kJ.
Er zitten 753 kilocalorieën in 1 stuk (130 gram) kaasbroodje van bladerdeeg.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Om 500 kcal te verbranden moet iemand, van 57 kg, een uur lang roeien of 2 uur wandelen. Weeg je zwaarder, dan kost zo'n activiteit ook meer energie. Je zal dus met eenzelfde activiteit toch iets meer calorieën verbranden.
Hoeveel je hier verbrand verschilt per persoon, het hangt namelijk af van je gewicht. Vermenigvuldig je gewicht met 0,9 en je weet hoeveel jij tijdens jouw nachtrust verbrand. Het zijn misschien niet de hoogste getallen die je verbrandt, maar het laat wel zien dat je met niks doen ook calorieën verbrand.
Een snee witbrood (melk) bevat 77 kcal, een snee witbrood (water) 74 kcal, een snee bruinbrood 83 kcal, een snee volkorenbrood 82 kcal en een snee meergranenbrood 91 kcal. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten.
Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.