Los laten vliegen
Laat de vogel regelmatig los vliegen in de kamer, zo went deze aan de ruimte en zal je zien dat deze steeds beter zijn weg kan vinden. De vogel zal misschien zelfs af en toe eens op je hoofd komen zitten!
Tam maken zonder dwang
Als je je vogel laat wennen aan je hand in de kooi, voer dan iedere handeling rustig uit. Laat je vogel niet schrikken. Schrik zelf ook niet van onverwachte manoeuvres van je vogel. Trek nooit snel je hand terug als je vogel gaat fladderen of bijten.
Als je een nieuwe vogel hebt die je tam wil maken, is het belangrijk om het dier eerst te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van hoe angstig je vogel is. Dit doe je het best door de kooi in een drukke kamer te zetten.
Leg een grasveldje aan (grasmatten of graszaad), want in het gras vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Gebruik boomschors of grind voor paden. Kies voor dichte bomen en struiken: die bieden beschutting, veiligheid en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.
Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.
Volgens deskundigen is dat lokken niet goed voor de vogels. Vaak hebben ze net een nestje met jonkies, en schrikken ze van de harde geluiden en klikkende camera's. Niet doen dus, waarschuwen natuurbeschermers.
Beloon het schreeuwen niet.
In het begin zal het moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zal het negeren van het geschreeuw van je vogel hem dit aandachttrekkende gedrag afleren. Verlaat de kamer wanneer je vogel begint tekeer te gaan. Kom niet terug naar de kamer tot hij gestopt is met schreeuwen of gillen.
Leg je hand aan de buitenkant van de kooi en spreek zachtjes tegen je parkiet. Daardoor zullen ze je hand als niet-bedreigend ervaren, en je kalmerende stem zal helpen hun angst te verlichten. Geef de parkiet ongeveer een week de tijd om eraan te wennen dat je hand buiten de kooi is.
Hoe lang duurt het voordat een parkiet tam is? Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Een handtamme vogel die op een ongeplande tijd buiten zijn kooi is zal vrij makkelijk weer te vangen zijn. Gebruik gewoon de vinder-en-gierst truc en u zult hem vrij makkelijk weer in zijn kooi kunnen krijgen. Word nooit boos op het dier omdat hij ontsnapt is.
Dit doe je door voorzichtig een doek (bijvoorbeeld een theedoek) over de vogel heen te gooien. Deze kan dan niet meer wegvliegen en je kunt de vogel dan, met de doek eromheen, voorzichtig oppakken. Doe de vogel in een doos, voorzien van voldoende luchtgaten. De doek kun je erbij laten.
Hoe vang ik een merel? Een lijster vangt u met broodkruimels en broodkorsten. Het aas plaatst u ofwel op het plankje/ triggermechanisme in het midden van de kooi als het een doorloopval betreft of u plaatst het aas helemaal achterin de kooi als het gaat om een inloopval.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Veel krijsen kan zijn omdat hij je aandacht wil. Als je wil dat hij minder gaat krijsen moet je hem negeren als hij krijst. Is hij opgehouden met krijsen en is hij weer mooi aan het fluiten of zit hij even rustig, dan geef je hem aandacht. Zo'n krijsbui is niet erg, het betekend dat je parkietje plezier heeft.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Heel bijzonder was het geluid van baltsende auerhanen uit Noorwegen. Het zijn bijna kalkoengrote vogels die bijeenkomen op een “lek” (baltsplaats) en zo stijf staan van hormonen dat ze zelfs mensen kunnen aanvallen. In Engeland waren Cetti's zangers en hoempende roerdompen te horen.
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Een aanhoudend lang geratel, alsof iemand maar niet wakker wil worden. Het is de zang van de snor óf de sprinkhaanzanger. Het klinkt enigszins mechanisch. Klinkt niet alleen als een wekker, maar je zou er ook het geratel van een 'tractor in de verte' in kunnen herkennen.