De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Als de kaas hard geworden is, schimmelplekken vertoond, of vreemd ruikt, kan de kaas bedorven zijn. Proef de kaas voor zekerheid, bedorven kaas smaakt geheel anders.
Je kunt een bedorven kaas herkennen aan een sterke geur die in de buurt komt van ammoniak. Ruik je dit? Dan kun je hem beter weggooien. Ook wanneer de korst sterk verkleurd is of als er vreemde plekjes op zitten die er eerst niet op zaten kun je hem beter in de groencontainer deponeren.
In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan. Zachte kazen zoals mozzarella en brie kun je beter niet invriezen, omdat die dan klonterig en waterig worden.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Goudse kaas kan goed buiten de koelkast bewaard worden. Als de kaas warm, 'zweterig' of zacht bij u afgeleverd wordt kunt u de kaas eenvoudig in de koelkast leggen en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal niet ten koste gaan van de kwaliteit en/of de smaak van de kaas).
BEWAAR DE KAAS (MET PAPIER) IN EEN LUCHTDICHTE VERSHOUDDOOS. In de kaasdoos van LOCK&LOCK kan je je kaas luchtdicht bewaren! Door de perfecte afsluiting zijn de vershoudbakjes van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bakjes zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron.
Hoe lang kun je witte kaas bewaren? Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren en rauwe dierlijke producten.
De beste methode is om de kaas gedurende twee dagen langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Dit geeft de kaas de kans om een deel van het vocht in de verpakking op te nemen, waardoor de kaas een betere textuur krijgt en de oorspronkelijke smaak behouden blijft.
Re: Brood met beleg invriezen? Alle vleeswaren zoals ham, boterhamworst, salami, filet american kunnen prima in de vriezer. Mijn moeder heeft het zo jaren gedaan. Kaas kan ook maar wordt bij ontdooien wat korrelig.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt.
Over het algemeen is de schimmel niet in staat om zich snel te verspreiden wanneer het op harde kazen zit, zoals een stuk cheddar kaas, Parmezaanse kaas of Zwitserse kaas. In dit geval kun je de schimmel van de kaas snijden. Zorg er wel voor dat je minstens 2.5 centimeter extra wegsnijdt rondom de schimmelplek.
Het eten van schimmel is natuurlijk een ontzettend misselijkmakend idee, maar maak je geen zorgen: het zal je lichaam hoogstwaarschijnlijk niet schaden. Mensen die een gezond immuunsysteem hebben, zullen er niets aan over houden. Die twee happen van het beschimmelde broodje kunnen dus geen kwaad.
Als de kaas te zuur smaakt, heeft dit te maken met het teveel aan overgebleven melksuikers in de kaas. De melkzuurbacteriën gebruiken de melksuikers als voedsel. Als de melksuikers op zijn, hebben de melkzuurbacteriën geen overlevingskans en zullen ze ook niet meer de kaas zuurder maken.