Meestal trekt dit vanzelf weer bij als je stopt met eten, maar wie dit niet doet, loopt volgens de FDA kans op gezondheidsrisico's. "Sommige mensen ervaren een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, gezwollen ledematen, loomheid en hartfalen na het eten van veel drop", aldus experts van de FDA.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie. Het is daarom zinvol om regelmatig je bloeddruk te meten.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Voedingsadvies. Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee.
Door het stofje glycyrrhizine stijgt het natriumgehalte in het lichaam, terwijl het kaliumgehalte daalt. Dat is ongunstig, want kalium speelt een grote rol bij de vochthuishouding evenals de bloeddruk. Het eten van drop kan dus ongezond zijn voor je gezondheid.
Teveel drop eten kan problemen met de stoelgang opleveren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Overmatige consumptie van drop kan leiden tot vochtophoping en een verhoogde bloeddruk.
Het verschilt per persoon hoeveel drop tot problemen met de bloeddruk leidt, maar volgens een vuistregel heeft 50 gram drop per dag een negatieve invloed op de bloeddruk. De symptomen van een verhoogde bloeddruk zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en verstoringen van het zicht.
Hoe komt het nou dat drop zo slecht voor je is? Dat zit zo: drop bevat glycyrrhizine, een stofje waardoor het natriumgehalte van het lichaam omhoog gaat. Door een teveel aan natrium worden de nieren en het hart extra belast, wat voor een hoge bloeddruk kan zorgen.
Bij grotere hoeveelheden – zeg zo'n 25 gram per dag of een halve zak drop – kun je er buikkramp van krijgen, zegt hoogleraar Martijn Katan. „Je krijgt gasvorming en diarree.
Onderzoek van de FDA toont aan dat het eten van meer dan 50 gram drop (ongeveer 10 dropjes) per dag, gedurende twee weken lang tot ernstige gevolgen voor de gezondheid kan leiden. Problemen als een te hoge bloeddruk en een kaliumtekort zorgen in veel gevallen voor hartritmestoornissen.
Heb je een flink tekort aan kalium, dan kun je last krijgen van hartkloppingen, een hoge bloeddruk en gaat je spieren erop achteruit. Daarvoor moet je overigens wel flink dooreten: de effecten treden op als je twee weken lang elke dag meer dan vijftig gram drop eet.
,,Maar een gigantisch verschil is er niet met drop waar suiker in zit. Een dropje met zoetstof bevat gemiddeld zes calorieën, eentje met suiker heeft er rond de dertien. Dus zolang je geen hele zak drop in één keer op eet, word je ook van suikerhoudende drop niet heel dik.''
Drop of zoethout
In drop en zoethoutwortel zit glycyrrhizine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk hoger wordt.
Bovendien zijn er ook grote verschillen tussen drop onderling. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Wanneer het weefsel in je lijf vocht vast gaat houden kan dit onder andere dikke benen tot gevolg hebben en je kan er flinke hoofdpijn van krijgen.
Herkenbaar voor veel dropfans: als het zakje open is, moet het leeg. Dat drop zo verslavend is, komt door de geraffineerde suikers die in de meeste soorten zijn verwerkt. Deze zorgen ervoor dat je hersenen steeds meer suiker nodig hebben om te kunnen werken.
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt. In Nederland eten we er dus het meeste van, maar de productie komt uit een ander land.
Hoewel een dropje voor de keelpijn zeker geen kwaad kan, kan een teveel aan drop zorgen voor een hoge bloeddruk. Ook zit er in drop veel suiker, waarvan een teveel ook niet echt goed is voor ons lichaam.
Dat komt overeen met ongeveer 170 mg glycyrrhizine: ongeveer 15 zoete dropjes of 60 dubbelzoute dropjes per dag. Na een maand elke dag drop eten wordt de bloeddruk systolisch 5 à 6 mmHg hoger bij mensen zonder hoge bloeddruk en 12 mmHg hoger bij mensen die al een hoge bloeddruk hadden.
Heb je een flink tekort aan kalium, dan kun je last krijgen van hartkloppingen, een hoge bloeddruk en gaat je spieren erop achteruit. Daarvoor moet je overigens wel flink dooreten: de effecten treden op als je twee weken lang elke dag meer dan vijftig gram drop eet.
Eet niet teveel dropjes. De stof glycyrrhizine in drop verhoogt niet alleen jouw bloeddruk, maar remt ook de testosteronproductie. Uit eens Italiaans onderzoek is gebleken dat mannen die vier dagen lang 7gr drop per dag aten, de testosteronspiegel daalde met 44%.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.