Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Wol (12 impact punten)
Wol is een natuurlijke vezel en omdat het een slijtvaste vezel is, is het heel duurzaam. Hierdoor gaat een kledingstuk van wol jarenlang mee. Een wolvezel kan meer dan 20.000 keer worden gebogen zonder te breken. Dit maakt kleding van wol enorm sterk.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Acryl. Acryl is een synthetische stof die lijkt op wol. In tegenstelling tot wol kriebelt de stof niet.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Allereerst het draagcomfort; een katoenen stof voelt natuurlijk aan op je lichaam en de duurzaamheid van katoen maakt het tot een populair materiaal voor kleding. Ten tweede is katoen erg stevig, waardoor het bestand is tegen mechanische en chemische invloeden van buitenaf. Verder absorbeert de stof veel vocht.
#4 Viscose
Op nummer 4 van onze lijst met duurzame stoffen staat de semi-synthetische stof Viscose, wat we ook kennen als Rayon! Semi-synthetisch betekent in dit geval dat het materiaal van de stof op natuurlijke basis is, maar dat met behulp van chemicaliën de echte stof vezel wordt gemaakt.
Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
De voordelen van modal
De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. De stof voelt dus niet zweterig of plakkerig aan. Ook is modal makkelijk te verven, omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen.
Stof 1: Katoen Katoen wordt gemaakt van een zaadpluis van de katoenplant. Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op.
Kies in de zomer vooral luchtige, natuurlijke stoffen
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde. En mijd je dingen als acryl, nylon, denim en leer.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Nog meer dan katoen is lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel. Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.