Borstel altijd voorzichtig en in één richting om het suède zo min mogelijk te beschadigen.Heb je echt een hardnekkige vlek, probeer dat voorzichtig wat harder te borstelen. Hierdoor is de kans groot dat veel vlekjes verdwijnen. Ook op kale plekjes mag je best wat ruwer borstelen.
Babyshampoo krijgt vet uit suede
Heb je (vet-)vlekken in suede, was het dan (met de hand) met babyshampoo. Je zult zien dat de vlek verdwijnt en dat je suede ook nog mooi blijft.
Bevochtig het deel rond de vlek met water op kamertemperatuur (Gebruik voor leer een zachte doek of spons. Gebruik voor suède onze Suede Restorer Borstel.) Wrijf of borstel het vocht zachtjes in de schoen en met name op de vlek zelf.
Wrijf de vlek uit de suède met een stukje keukenrolpapier wat je hebt gedompeld in witte azijn. Niet te nat maken! Zuiveringszout of baking soda kan worden gebruikt om vet- of olievlekken te verwijderen. Strooi wat van dit spul op de vlek en laat een aantal uur intrekken.
Zet wat water op in een fluitketel of een pannetje (of gebruik je Quooker, als je die luxe in de keuken hebt) en stoom die hardnekkige (vet)vlekken van je favoriete suède schoenen af. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel of anders met een schoon nagelborsteltje. Laat je gestoomde schoenen vervolgens goed drogen.
Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
Hoe je je suède en nubuck schoenen succesvol kan reinigen
Borstel voorzichtig het vuil of glimmende plekken van het oppervlak van de schoen met de borstel of het zelfreinigend sponsje. Bij hardnekkige vlekken, reinig het oppervlak door het voorzichtig te schrobben met de Magic Gum en borstel het uit.
Doe het suède kledingstuk alleen (dus zonder andere kledingstukken) in de wasmachine en keer het binnenstebuiten. Gebruik geen wasmiddel, maar alleen wasverzachter. Kies dan het fijnwas of wolwasprogramma en er zou eigenlijk niets mis moeten gaan.
Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine.
Als je suède schoenen met water wast, kunnen er vlekken in het materiaal komen die je er heel moeilijk weer uitkrijgt. Borstel de schoenen eerst met een droog borsteltje af, daarna met een stuk vlakgom en dep hardnekkige vlekken met wat ontsmettingsalcohol, witte azijn of een speciale suèdereiniger.
Voor de smerigste vlekken op je schoenen, gebruik je gewoon shampoo. Pak hiervoor wel de mildste variant die je hebt, bij voorkeur een babyshampoo. Neem een schone doek of een tandenborstel en wrijf hiermee de shampoo over de vlek. Langzamerhand wordt deze minder of verdwijnt het compleet.
Suède is met haar open nerf structuur nog gevoeliger voor vlekken. Bovendien kan dit materiaal naast bescherming ook extra voeding gebruiken. Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray.
Let op: schoenen gemaakt van dierlijke materialen zoals leer, suède en nubuck kunnen niet in de wasmachine worden uitgewassen.
Af en toe de jas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets. - Suède kleding kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Veel mensen denken dat je suède niet nat mag laten worden, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Door suède egaal nat te maken met schoon water zorg je ervoor dat de kleur egaliseert. Het is daarom ook goed om eens in de zoveel tijd je suède schoenen goed te wassen.
Het verschil tussen nubuck en daim
Daim wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.
Een stoomreiniger kan wel een uitkomst bieden voor het schoonmaken van suede. Er zijn speciale borsteltjes voor suede te koop en daarmee kunt u het ergste vuil weghalen. Als u aan de slag gaat met de stoomreiniger denk er dan aan dat er altijd ongeveer 10 centimeter afstand tussen het suede en de reiniger zit.
Het verschil tussen nubuck en suede
Het grote verschil zit 'm in hoe het leer wordt verwerkt. Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Nubuck is gemaakt van de buitenzijde van dierenhuid en voelt fluweelachtig aan. Suède is gemaakt van de binnenzijde van dierenhuid en heeft een geborstelde structuur bestaande uit kleine haartjes.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.