Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn.Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Erf- en perceelafscheidingen zoals tuinmuren en schuttingen van beton of hout, maar ook vlechtschermen en andere kant-en-klare afscheidingen, zijn bouwwerken die vergunningplichtig kunnen zijn.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
De algemene regel is dat bijgebouwen buiten de 4 meter hoger mogen zijn dan 3 meter mits zij dus aan specifieke regels voldoen. Deze regels hebben te maken met de dakvorm en de bouwhoogte ten opzichte van het erf van de buren.
U heeft het recht een erfafscheiding te plaatsen van maximaal 2 meter hoog zonder dat uw buren daar tegen kunnen protesteren zolang u de kosten draagt en het aan redelijke eisen van welstand voldoet.
De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Dus, hoe hoog mag een haag zijn? Over het algemeen geldt dat een erfafscheiding in de achtertuin niet hoger dan 2 meter mag zijn. In de voortuin is dit een hoogte van 1 meter, maar dit kan verschillen per gemeente.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Als men afziet van een berekening dient, volgens CUR aanbeveling 71, de hoogte van het metselwerk tot de eerste horizontale dilataties beperkt te blijven tot 11 meter. Deze maat is gebaseerd op praktijkervaring en is slechts deels wetenschappelijk onderbouwd.
Tot een hoogte van twee meter ben je sowieso vrijgesteld van vergunning als het gaat om een open stuk omheining/poort (bv. draadgaas/draad) in de zij- en achtertuin. In de voortuin geldt een vrijstelling tot een hoogte van 1 meter voor gesloten afsluiting/poorten.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
Buiten de 4 meter mag een schuur altijd 3 meter hoog zijn. Dit is voor een schuur gelukkig een prima hoogte. Wil je toch hoger bouwen dan die 3 meter, dan zal je aan nog net iets meer regels moeten voldoen. Deze hebben te maken met de dakvorm en de afstand van de schuur ten opzichte van het erf van de buren.
Nederland heeft te maken met een flinke bodemdaling. De verwachting is dat de grond in Nederland tussen nu en 2050 op sommige plekken tot twee meter daalt. Kijk op de kaart hieronder om te zien hoeveel jouw leefgebied de komende jaren zakt.
De meestvoorkomende oorzaken hiervoor zijn een verkeerde en instabiele ondergrond, onvoldoende drainage, weggespoeld zand door regenwater of een te zware belasting. Er zijn gelukkig manieren om dit te voorkomen. Als eerste is het van belang te zorgen voor een goede fundering.
Algemeen grond tuin aanvullen / Gazon ophogen
Het algemeen opvullen van de tuingrond of het ophogen van het gazon van de tuin, kan met normale tuinaarde onbemest. Ook wel zwarte grond genoemd. Deze grond is zuiver, vrij van verontreinigingen en bevat geen toegevoegde meststoffen.