Hoe voelt bekkenpijn ? De pijn in uw onderbuik en bekken kan verschillen; sommige mensen zeggen dat het als een zeurderige pijn voelt; andere beschrijven het als een brandende, scherpe of stekende pijn, of zelfs tintelingen. Daarnaast kunt u last hebben van: Pijn in de heup of de billen.
Symptomen bij bekkenklachten
Pijn in de onderrug, stuitje, de buik. Pijn bij schokkende bewegingen (plotselinge bewegingen) Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap* Pijn bij het opstaan.
Pijn in de onderbuik, onderrug en rond de geslachtsorganen
Als een spier langdurig aangespannen is, vermindert de doorbloeding. Er ontstaat verzuring in de spieren en dat kan pijn geven. Pijn kan ook ontstaan doordat de bekkenbodemspieren aan het schaambeen, heiligbeen en staartbeen trekken.
Bij een zwakke bekkenbodem kunnen er klachten zijn zoals minder 'gevoel' hebben bij het vrijen, moeilijker tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of bij een orgasme. Als er ook een verzakking bestaat is de gemeenschap soms moeilijker of pijnlijker.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen.
Bekkenbodemklachten komen veel voor. Hierbij kunt u denken aan incontinentieklachten (van urine en ontlasting) of verzakkingsklachten. Ook kunt u juist moeite hebben met plassen of poepen. Sommige vrouwen schamen zich voor de problemen of denken dat er weinig aan hun klachten te doen is.
Oefening 1: ontspannen van de bekkenbodem
Leg 1 hand op de lage buik en de andere hand tegen uw kruis (de bekkenbodemspieren); adem naar uw bekken en voel zowel de buik als de bekkenbodem tegen uw handen aankomen. Als uw hele lichaam gespannen is, lukt ontspannen van de bekkenbodem niet.
Dit gaat meestal vanzelf weer over. leeftijd; Op oudere leeftijd worden de bekkenbodemspieren, net als alle andere spieren, vaak zwakker. Dit komt deels doordat veel vrouwen de spieren minder intensief gebruiken en deels doordat de vrouwelijke hormonen na de overgang afnemen.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.
Echte symfysiolyse komt zeer zelden voor. Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn.
Elke vrouw merkt wel iets van de verweking van het bekken zoals eerder optredende vermoeidheid, druk op de schaambeenderen of wat pijn in bekken, lage rug of billen en bovenbenen na lichamelijke inspanning. Wanneer de klachten na rust weer afzakken, hoeft je je geen zorgen te maken.
Sommige mensen schamen zich voor de problemen of denken dat er weinig aan hun klachten te doen is, maar dat is nergens voor nodig. Bekkenbodemproblemen zijn vaak goed te behandelen, dus bespreek ze met je huisarts, gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut.
Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een fysiotherapeut is daarom vaak zinvol.
Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.
Tijdens de bekkenbodemtherapie leren we je de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. De oefeningen vinden enerzijds plaats in onze praktijk onder begeleiding van een van onze kinesitherapeuten en bestaan anderzijds uit een reeks oefeningen waarbij je thuis de bekkenbodemspieren traint.
De Bekkenbodem massage is een zachte diepe weefselmassage. Het is een diepgaande energetische massage van het bekkengebied als voorbereiding op sexual healing. Er wordt spanning in de heupen, liezen, bekkenrand, rand schaambeen, pereneum vrijgemaakt zodat deze kan oplossen.
Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Je kunt zelf geen invloed uitoefenen op de inwendige sluitspier. Je kunt deze dus niet bewust aanspannen of ontspannen. Deze is normaal gesproken ontspannen. Als de endeldarm vol raakt met ontlasting en de inwendige sluitspier ontspant, spant de uitwendige sluitspier juist aan.
Hoe vaak moet je bekkenbodemoefeningen doen? Om de bekkenbodem te versterken moet u er vanuit gaan dat u drie keer per dag drie keer een serie van 10 aanspanningen doet. Dus 10 keer aanspannen, vasthouden en weer ontspannen.
Een verzakking van de blaas voelt alsof er een balletje uit vagina steekt. Door de verzakking ervaren veel vrouwen ongemak en pijn in het bekken en hebben moeilijkheden bij het plassen. Ze hebben het gevoel dat de blaas niet leeg is na het plassen en hebben regelmatig blaasontstekingen.
De blaas ligt op de bekkenbodemspier. Door de spanning in de spier kan de blaas overprikkeld raken waardoor er aandrangincontinentie of een overactieve blaas ontstaat. Doordat de bekkenbodem niet goed kan ontspannen, kan het uitplassen bemoeilijkt worden.