U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Het aanvragen van een UBN voor paardachtigen is op dit moment nog kosteloos. Ook zijn er nog geen kosten verbonden aan het koppelen van paarden aan het UBN. De overheid kan niet met terugwerkende kracht kosten in rekening brengen.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
Nee, het UBN staat niet meer op de elektronische nummers. Het nummer bestaat uit een unieke code van twaalf cijfers. De door u gekochte nummers staan wel geregistreerd op uw UBN. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via 088-042 42 42 of kijk op mijn.rvo.nl.
Houdt u paarden, pony's, ezels of zebra's? Dan moet u vanaf 21 april 2021 ook de verblijfplaats van deze dieren registreren. Vanaf dan geldt namelijk de Europese Diergezondheidsverordening. Deze bepaalt dat de locaties waar paardachtigen verblijven een UBN moeten hebben.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken, waaronder de NDG.
U moet als veehouder (ondernemer en hobbyhouder) de locatie registreren waar uw dieren worden gehouden. Dit is verplicht bij: runderen. paarden, pony's, ezels en zebra's (paardachtigen)
Een UBN voor niet bedrijfsmatig gehouden honden kost eenmalig € 19,-. U krijgt de factuur hiervoor in het volgende kalenderjaar.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden. Daarboven is planologische regeling voor bedrijfsmatige activiteiten gewenst.
De belangrijkste diersoorten die tot vee gerekend worden zijn rund (zie ook rundveerassen), varken, schaap (zie ook schapenrassen) en geit. Daarnaast zijn er verschillende soorten pluimvee zoals kip, kalkoen, parelhoen, gans en eend. Soms rekent men de ezel tot vee, en ook wel het paard en verschillende pelsdieren.
Alle runderen, varkens, schapen en geiten zijn voorzien van een uniek registratiekenmerk en staan geregistreerd. Hierdoor is het mogelijk om dieren snel te traceren. Dit is in het belang bij de uitbraak van dierziekten, ten behoeve van voedselveiligheid en voor de exportwaarde van landbouwproducten.
Het I&R systeem maakt het bijhouden van een bedrijfsregister overbodig. De elektronische identificatiemiddelen kunnen rechtstreeks worden besteld bij de leverancier. (Zie verder onder Welke identificatiemiddelen zijn toegestaan? ) Je krijgt een setje van een elektronisch merk en een visueel merk.
Petlook voldoet sinds haar oprichting aan de eisen ter bescherming van persoonsgegevens. U kunt onder uw actieve account kostenloos meerdere dieren registeren en uw gegevens wijzigen. Dat maakt Petlook aantrekkelijker ten opzichte van andere databanken.
In Nederland geldt sinds april 2013 een chip- en registratieplicht voor honden. Vanaf 1 november 2021 zijn daar regels bij gekomen. Alle nieuwe pups moeten binnen zeven weken na geboorte gechipt en geregistreerd zijn en een EU-Dierenpaspoort hebben.
Naast vermissing is identificatie en registratie ook nuttig bij het tegengaan van malafide handel en bij het bestrijden van dierziekten. Ook in het geval dat u uw huisdier wilt verzekeren is een chip verplicht.
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
In Nederland mag de naam van het paard veranderd worden. Een naamswijziging kan aangevraagd worden door het paspoort en stamboek-papier naar KWPN te sturen, waarna een nieuw paspoort wordt gegenereerd. Echter, moet de nieuwe naam wel met dezelfde letter beginnen en mag de merrie of hengst nog geen nakomelingen hebben.
Het paardenpaspoort is noodzakelijk voor de identificatie van een paard, pony of ezel. Verder geeft het paspoort inzicht in de medische behandelingen die het dier heeft ondergaan; dit ter bescherming van de volksgezondheid.