De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
Ja, gasflessen mogen zeker opgeslagen worden in de open lucht of onder een eenvoudig afdak. Lees de instructies op het etiket. Zorg voor een vlakke, niet–brandbare ondergrond en let op dat je ze buiten bereik van kinderen bewaard.
Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed is dichtgedraaid of omdat er een scheurtje zit in de gasslang.
Gasflessen inleveren
Lege gasflessen kun je inleveren bij een KCA-depot. Zo'n depot staat bij een afvalscheidingsstation. Gasflessen valt onder het klein chemisch afval (kca), net zoals batterijen, spaarlampen en tl-buizen.
Butaangas mag niet naar buiten in de winter
Gasflessen gevuld met butaangas zijn niet meer bruikbaar in een ruimte van -0.5 graden of lager. Propaangas daarentegen gebruik je tot een temperatuur van -40 graden.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
Een gasfles explodeert niet vanzelf. Zelfs als de kraan openstaat en het gas uit de fles stroomt, explodeert de fles niet als u er onverhoopt een vuurtje bij houdt. Het uitstromende gas vliegt natuurlijk in brand, maar de overdruk in de gasfles of gastank verhindert dat de vlam in de fles zal slaan.
Nee: kunststof gasflessen zijn niet gevaarlijker dan andere soorten. Kunststof gasflessen worden tijdens het vullen gecontroleerd, net als andere gasflessen. Als een gasfles ontoelaatbare beschadigingen blijkt te hebben, wordt deze uit de handel genomen.
Nooit in de kofferbak
Het grootste risico bij het vervoeren van gasflessen in de auto is dat ze omvallen wanneer je bijvoorbeeld een keer hard moet remmen. De gasfles kan dan niet alleen je auto beschadigen, maar ook de fles zelf kan beschadigd raken. Bijvoorbeeld de gaskraan.
Plaats een gasfles waar mogelijk buiten of in een goed geventileerde, daarvoor ingerichte opslagplaats. Controleer of alle kranen van de gasflessen (zowel volle als lege) goed dicht zijn en voorzie alle gasflessen van goed aangedraaide beschermkappen.
Elke gasfles dient periodiek gekeurd te worden. Vaak is dit tussen de 5 – 15 jaar.
Gezondheid. Butaangas zoals dat voorkomt gemengd met propaangas in onder andere aanstekers, kan als dat wordt geïnhaleerd ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. Iemand kan daaraan zelfs overlijden. Dit wordt aangeduid met het ”sudden sniffing death syndrome”.
Om de gasfles te vullen moet je vaak naar speciale campings of gaswinkels en daar de gasfles wisselen. Soms kan het ook op tankstations. Dit is het minst voorkomend soort gas aangezien het kookpunt -0.6°C is, wordt het lastig om in de winter te koken. Er komt dan namelijk geen gas uit de fles.
Bij extreem lage buitentemperaturen of een zeer groot gasgebruik kan een gasfles bevriezen. Dat is een volkomen normaal fenomeen. Het is niet het gas in de gasfles wat bevriest, maar condens op de buitenkant van de fles tot waar de vloeistof in de fles zit. Vloeibaar gas heeft warmte nodig om gasvormig te worden.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Op een constante stand van 3 KW kan een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk, hoe minder gas er in je fles is, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
Een fles campinggas kan ook ontploffen als het met vuur in aanraking komt. Vandaar het advies om het nooit bij open vuur te gebruiken. Ontstaat er toch brand in de buurt van een fles campinggas? Draai de gaskraan dan zo snel mogelijk dicht.
Neen, de gasfles zal niet ontploffen. Wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, stijgt de druk in de gasfles natuurlijk ook. Gasflessen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen deze oplopende druk maar het is natuurlijk altijd beter om de gasflessen uit de zon te houden.
In plaats van damp kan er ook vloeibaar gas uit de kraan stromen. Omdat LPG de vettige substantie glycerine bevat, kan dit schade toebrengen aan uw apparraten. Naast dat het gevaarlijke situaties kan opleveren, is het zelf vullen van een gasfles een milieudelict. Je kan hier dus een boete voor ontvangen.
Gasflessen moeten beschermd zijn tegen omvallen (bijvoorbeeld door vastzetten). Gasflessen met gassen met gelijksoortige gevaren en risico's moeten bij elkaar worden opgeslagen. Lege gasflessen mogen apart worden opgeslagen.
Kies de beste plek om je gasfles te bewaren
Zet een gasfles altijd rechtop weg op een goed geventileerde plaats. Bij voorkeur in de open lucht, zoals in de tuin of op een balkon. Een goed geventileerde schuur is ook een optie. Kies in ieder geval een plek waar de zon niet op staat.