De webinars van UWV helpen je bij het vinden van werk. Een webinar is een online presentatie die je vanachter je eigen computer of tablet bekijkt. Je leert bijvoorbeeld hoe je opvalt met je cv, waar veel kans is op werk en hoe jij jezelf onderscheidt van andere sollicitanten. Via chat kun je direct je vragen stellen.
Een webinar is een samenvoeging van de woorden 'Web' en 'Seminar'. Het is een evenement op internet waarbij er alleen een online publiek aanwezig is. Dit in tegenstelling tot een webcast, daar is ook een fysiek publiek bij aanwezig.
Solliciteer actief naar passend werk
Dit zijn sollicitatieactiviteiten: Solliciteren op een vacature. Een open sollicitatie sturen. Een sollicitatiegesprek voeren bij een werkgever.
Je vermeldt best de vaardigheden / prestaties die relevant zijn voor het gevraagde profiel. Werkgevers zijn ook geïnteresseerd in jou als persoon, dus probeer al een tikkeltje van je persoonlijkheid mee te geven in je cv d.m.v. enkele (professionele) interesses en/of hobby's te vermelden.
Ons advies is om in elk geval niet te liegen over gaten in je cv. Liegen op je cv is zeker geen goed idee. Je loopt daarmee het risico dat een werkgever of recruiter erachter komt. Gebeurt dit tijdens de sollicitatieprocedure, dan is je kans op die baan alsnog verkeken.
Kun je zwart werk op je cv zetten? Beter van niet. Hoe gewoon zwart werken in bepaalde sectoren, zoals bij huisschilders, klussers en schoonmakers ook is, zwart werken blijft illegaal. Als de belastingdienst erachter komt hangt je een grote boete boven het hoofd.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Via een telefonische controle gaan wij na of u de juiste informatie over uzelf en uw situatie doorgeeft. En we controleren of u alle wijzigingen in uw situatie doorgeeft en of u dit op tijd doet. Ook controleren we of u zich houdt aan uw plichten om te re-integreren en actief te solliciteren.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Een webinar kan je live uitzenden, vooraf opnemen en uitzenden of na een live uitzending je webinar eenvoudig on demand beschikbaar stellen. Alle deelnemers kunnen jou en je scherm zien. In plaats van een microfoon kunnen de deelnemers via de 'Question'box of de 'Chat'-functie vragen stellen.
Een webinar is een seminar met uitsluitend online publiek. Een webinar is bijzonder geschikt om een grote groep deelnemers tegelijk te bereiken. De presentator maakt gebruik van een videocamera (of webcam) en microfoon.
Met een webinar laat je zien dat je veel weet over een bepaald onderwerp. Hierdoor zien mensen dat je een betrouwbare bron van kennis bent. Door regelmatig kennis te delen over bepaalde onderwerpen zullen mensen jou als betrouwbaarder zien in je vakgebied.
Werknemers kunnen vanaf 60 jaar 50 procent werken tegen 100 procent pensioenopbouw en salaris dat tussen 77 en 90 procent ligt. Vakbond FNV roemt het ouderenbeleid van Tata als een van de beste van Nederland. Inmiddels heeft het bedrijf 336 deelnemers die halftijds werken en 223 aanmeldingen.
Als je ontslagen wordt op 62-jarige leeftijd dan heb je recht op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Neem je zelf ontslag dan heb je op geen van beide recht. Afhankelijk van je financiële situatie kun je zowel aanspraak maken op voltijd- als op deeltijdpensioen.
De als tijdelijk bedoelde regeling is weer verlengd, tot en met 2024, omdat 60-plus werklozen nog steeds weinig kans hebben om een baan te vinden. Heel soms vindt men vanuit de IOW een baan, maar 90% van de werklozen blijft in de IOW tot de AOW-leeftijd.
Wij gebruiken alleen de persoonsgegevens die we echt nodig hebben. Bijvoorbeeld waar u heeft gewerkt, hoelang, en wat u verdiende. Zo beslissen we of u een uitkering kunt krijgen en wat de hoogte is. Met de gegevens over uw gezondheid bepalen we bijvoorbeeld in welke mate u arbeidsongeschikt bent.
UWV zal nooit contact met u opnemen via deze bronnen. Wij verzamelen hieruit alleen informatie die invloed kan hebben op uw recht op uw uitkering. Daarom controleren wij ook regelmatig via IP-adressen of u onder andere in of buiten Nederland bent.
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'. Dit overzicht heet het verzekeringsbericht.
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.
Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert. Zo controleren wij of u deze juist uitvoert. Als u de Ziektewet juist uitvoert, is de volgende controle na 2 jaar.
Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.
Zwart bijverdienen is niet helemaal illegaal. De belastingdienst vraagt dat je zwart verdiend geld ook aangeeft bij de belasting en dit mag oplopen tot maximaal 8000 euro per jaar. Zolang je hier niet over heengaat en je het goed blijft aangeven bij de belasting, dan is er geen probleem.
Als de zwartwerkende werknemer voor een bedrijf werkt, krijgt het bedrijf een boete van ruim 8.000 euro per illegale werknemer. Wordt er zwart werk ontdekt bij een particulier, dan betaalt die een boete van 4.000 euro.
Voor de echte die-hards: neem naast je fulltime baan een bijbaan elders in loondienst. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een krantenwijk, chauffeur worden bij Über, een bijbaan in de zorg of werken in de horeca. Ook kun je bijles geven. Er zijn heel wat organisaties waar je wellicht terecht kunt.