Bij volwassenen en oudere kinderen kan de ingreep zonder verdoving poliklinisch worden uitgevoerd. Indien nodig kan het trommelvlies wel plaatselijk worden verdoofd. Bij kleinere kinderen wordt de ingreep meestal onder algehele verdoving uitgevoerd om te voorkomen dat het kind beweegt.
Het doorprikken van het trommelvlies gebeurt onder plaatselijke verdoving met een oorspray. De spray moet een paar minuten inwerken. De KNO-arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies. Hij zuigt het eventuele vocht uit het middenoor weg.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Als het gat in het trommelvlies door een trauma is ontstaan kan het vaak uit zichzelf weer herstellen. Meestal duurt dit 2-3 maanden.
Over het algemeen gaat middenoorontsteking vanzelf weer over. Het merendeel van de patiënten voelt zich na een week weer beter. Bij kinderen verdwijnt het vocht bij 50% na 3 maanden vanzelf.Slechts bij 10% blijft het vocht meer dan een jaar aanwezig.
Veel voorkomende symptomen zijn: een drukkend gevoel in het oor;oorpijn;slechthorendheid.
Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is.Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven.
Als er een gaatje in het trommelvlies zit, kunnen vocht, bacteriën en virussen wel het middenoor in. Daarom kunnen er infecties ontstaan in het middenoor. Een gaatje in het trommelvlies ontstaat meestal door een middenoorontsteking.
Symptomen van gescheurd trommelvlies
oorsuizen of vreemde geluiden. oorpijn of ongemak. tijdelijk gehoorverlies van het aangetaste oor. in sommige gevallen duizeligheid.
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Ze kunnen niet uit zichzelf teruggroeien.
Maak 3 keer per dag voorzichtig de voor- en achterkant van het gaatje schoon met een watje/wattenstaafje met een ontsmettend middel. HAAL DE (SCHIET)OORBELLEN ER NIET UIT! Beweeg de oorbel voorzichtig met één vloeiende beweging zodat het ontsmettingsmiddel in het gaatje kan doordringen. Dit kan wat prikken.
Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. U kunt hiervoor terecht bij de assistente op haar spreekuur.
Dat trommelvlies is bij aanraking pijnlijk en kan worden geperforeerd. Wanneer u het wattenstokje zo vasthoud dat u met uw vingertoppen het watje bijna aanraakt, kan er dus eigenlijk nooit iets misgaan, want de wattenstok gaat zo nooit dieper dan 1 centimeter de gehoorgang in.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken. Is je buis van Eustachius verstopt door een andere oorzaak, dan kan het zijn dat die eerst moet worden aangepakt voordat de verstopping weggaat.
Een druk op de oren ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor). Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor. Vaak kan dit ontstaan na een verkoudheid of indien er sprake is van een verstopte neus of een allergie.
Hoe snel groeit een gaatje dicht? Pas geprikte oorbel gaatjes zouden dicht kunnen groeien als de oorbellen uitgedaan worden. Daarom moeten de oorbellen minstens 6 weken (3 weken met Studex® Advanced) onafgebroken gedragen worden. Het duurt tot 6 maanden tot de oor gaatjes volledig genezen zijn.
Myringoplastiek
Bij deze operatie maakt de KNO-arts meestal gebruik van een soort trechtertje. Het trechtertje wordt via de gehoorgang ingebracht, waardoor er uitwendig geen littekens ontstaan. Met behulp van instrumenten en een transplantatielapje wordt het gaatje in het trommelvlies gesloten.
Druk uw neus dicht, haal diep adem door uw mond, doe uw lippen dicht, blaas uw wangen op en adem voorzichtig door uw neus uit. De druk die gevormd wordt, zorgt ervoor dat uw oren ontstopt worden. Daarna kauwgom kauwen zorgt ervoor dat uw buis van Eustachius openblijft.
Als uw oor pijn doet en verstopt zit, kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Deze bespreekt met u of uw oor uitgespoten moet worden of dat er een andere oplossing is, zoals het gebruiken van een ballonpompje. Bij het uitspuiten van uw oor spuit de doktersassistente lauw water in uw oor.
Oorsmeer kan het oor verstoppen en dicht doen laten aanvoelen. Het trommelvlies kan ingetrokken zijn door een verkoudheid. Er kan water of shampoo in het oor zitten waardoor het oor verstopt zit. Ook kan een oor dichtzitten door drukverschillen tijdens rijden in de bergen of vliegen.
Waarom hoor je je hartslag in je oor? Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.
Op de markt zijn er geneesmiddelen die het klaren kunnen vergemakkelijken. Echter een neusspray in je oren spuiten, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wel kun je neusspray gebruiken om je opening van de buis van Eustachius in de keel/neusholte meer te openen zodat het klaren van je middenoor makkelijker gaat.