Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
Nee je scrubt je kleur niet eraf. Sterker nog, door dode huidcellen te verwijderen zal je langer bruin blijven. Het bruiningsproces speelt zich af op cel niveau in de diepere huidlagen en niet in de opperhuid.
Zon maakt je huid niet alleen bruiner, maar ook ouder. Zonder goede bescherming kun je op latere leeftijd dus gek genoeg sneller minder bruin worden.
Om bruin te kunnen worden, dient er melanine pigment aangemaakt te worden. Melanine pigment reguleert de kleur van de huid. Het kan zijn dat je gezicht minder melanine bevat dan de rest van je lichaam. Dit betekent dat je hier minder pigment aan maakt om bruin te worden.
Pigment. Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
Huid bleken met citroensap
Samen dus een gouden combinatie voor een mooier huidje: Meng wat citroensap en tomatensap door elkaar en masseer dit in op je gereinigde huid. Laat het een paar minuten intrekken, spoel het vervolgens af en dep dan je gezicht weer droog. Smeer daarna je huid in met een verzorgende crème.
Is het waar dat je sneller bruin wordt in de buurt van water dan bijvoorbeeld in het park? "Ja, dat is waar. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Veel mensen scrubben hun huid niet na het zonnen, omdat ze denken dat het kleurtje dan verdwijnt. Maar hierdoor heb je meer last van dode huidcellen en dit laat je kleur juist doffer lijken. Dus ook na het zonnen is het een aanrader om je huid één keer in de week te scrubben met een mild product.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Op de korte termijn lijkt het misschien een top idee om snel resultaat te halen: je roodverbrande huid die uiteindelijk bruin wordt. Maar op de lange termijn doet het je uiterlijk weinig goed. De uv-straling in zonlicht breekt het collageen in je huid af.
Tussen 12 en 15 uur 's middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. In april is de zonkracht (UV-index) midden op de dag normaal gesproken 3-5 en dit loopt op naar 6-7 vanaf eind mei tot en met juli.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden en dat ze zich daarom ook niet hoeven in te smeren met zonnebrand lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
"Als je slaapt, draai je je maar heel weinig om. Hierdoor lig je lang met hetzelfde stuk huid in de zon. Dit zorgt ervoor dat dat stuk huid meer zonneschijn opvangt dan de andere stukken, waardoor je dus plaatselijk bruiner bent.
Doe iedere dag zonnebrandcrème op.
Als je je huid blootstelt aan UVA- en UVB-stralen produceert je lichaam melanine, waardoor de huid donkerder wordt. Daarom is het belangrijkste wat je kunt doen als je een lichte huid wilt je insmeren met een zonnebrandcrème wanneer je naar buiten gaat, zelfs als het bewolkt is.
Bij de afbraak van rode bloedcellen komt bilirubine vrij, een stofje dat je huid geel kleurt. Als je een beetje geel ziet kan het belangrijk zijn het bilirubine- en het hemoglobinegehalte te laten controleren en contact op te nemen met je behandelend arts. Een verhoogde hoeveelheid bilirubine kan leiden tot galstenen.