Het hout wat gebruikt wordt voor de wijnvaten kan tot de 150 en 200 jaar oud zijn en wordt in de open lucht gedroogd en behandeld met een kleine zwam om de bittere stoffen te verdrijven. In een wijnvat kan de wijn rusten en zichzelf ontwikkelen voordat het in de fles naar de consument gaat.
Ja, de 300 flessen wijn van 1 vat leveren we kosteloos af op één gewenste locatie in Nederland.
Een rode wijn waar Crianza op het etiket staat heeft minimaal 2 jaar gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden in een houten vat. In Rioja gaan ze hierin iets verder. Dan mag de wijn pas 3 jaar na de oogst, met minimaal 1 jaar houtrijping Crianza worden genoemd. Ook een witte wijn kan een mooie houtrijping krijgen.
Regenton waterdicht
De wijnvaten/regentonnen worden zorgvuldig gemaakt van eikenhout, een natuurproduct dat werkt. Dat wil zeggen dat het uitzet en krimpt. Hout zuigt water of vocht op uit zijn omgeving, wat nodig is om uit te zetten. Als het hout voldoende uitzet wordt de regenton waterdicht.
Kunststof en houten regentonnen
Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
De regenton stinkt
dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces. Deze bacteriën zorgen voor de geur op het moment dat ze het organische afval gaan afbreken.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Er is geen vast maandsalaris voor de Wijnboer omdat de Wijnboer als zelfstandige werkt. De Wijnboer haalt zijn salaris uit de druiven en door de verkoop van wijnen. De totale opbrengst is sterk afhankelijk van de oogst van dat jaar. Als de oogst goed is, verdient de Wijnboer meer dan wanneer de oogst minder is.
Een ton druiven levert 720 flessen wijn op. Dat zijn 7.200 trossen, ofwel 432.000 tot 576.000 losse druiven. Als je een wijngaard met kleine rendementen hebt, kun je met je 5 ton per hectare 3.600 flessen maken. Maar als je een opbrengst hebt van 25 ton, levert je dat 18.000 flessen op.
In 1 fles wijn van 0,75 cl kunnen we dus 1,2 kilo aan druiven rekenen zo'n 600 tot 800 druiven wat ongeveer een tros of 10 is. Afhankelijk hoe vol het wijnglas wordt geschonken kunnen we hier ongeveer 100 tot 125 druiven rekenen voor 1 wijnglas.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Gaat het water in de ton niet stinken? Stilstaand water kan inderdaad onaangenaam gaan ruiken wegens gebrek aan zuurstof en bacteriën. Voor de tuin en voor de planten maakt dat niet uit, maar het is wel vervelend als je op het terras ernaast zit. Houd de deksel op de ton, dat scheelt.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo'n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Heb je op enig moment geen water nodig en is je ton gevuld, laat het dan niet in het riool weglopen maar laat het langzaam afvloeien via je tuin naar het grondwater. Eventueel is het mogelijk een kleine pomp in de regenton te plaatsen, waarmee je het water kunt oppompen.