Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.
Volgens deze theorie bestaan er drie universele psychologisch aangeboren behoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Wanneer aan deze behoeften gehoor is gegeven, dan zijn mensen gemotiveerd, productief en gelukkig.
Wat direct duidelijk wordt, is dat relaties belangrijk zijn voor werkgeluk. Het is van groot belang dat je op een prettige manier met je collega's om kunt gaan; dat jullie elkaar waarderen en steunen. Wat betreft leiderschap is gelijkwaardigheid, medemenselijkheid, persoonlijk contact en waardering van belang.
Complimenten geven
En niet alleen een compliment krijgen heeft een positief effect op het werkplezier, maar ook het geven van een compliment geeft een goed gevoel blijkt uit het onderzoek. Op deze manier creëer je een positieve werksfeer op de werkvloer en krijg je meer werkplezier.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Bevlogenheid creëer je door een juiste balans te vinden tussen de taken die bij je functie horen en de zaken in je werk die jou energie geven. Denk bijvoorbeeld aan steun en gezelligheid van collega's, de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk invult en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.
Als een werknemer werkplezier ervaart, haalt hij of zij uit de werkzaamheden energie. Hierdoor wordt er gedurende de dag energie opgebouwd en houdt de werknemer meer energie over voor na het werk. Dankzij het plezier dat de medewerker ervaart op de werkvloer, heeft hij of zij minder last van werkstress.
Als je geen zin in je werkt hebt, kun je een aantal dingen doen om het werk weer leuker te maken. Wat gaf je een goed gevoel op vakantie en kun je vasthouden in je werk? Probeer gewoon eens wat dingen uit! Begin de dag bijvoorbeeld met een kleine workout of kwartiertje meditatie.
Herstart de manier waarop je denkt. Denk niet “Ik heb geen zin in mijn werk”, maar verander dat naar “Ik heb er zin in!” Zoek iets dat je leuk vindt aan je werk; collega's, partners, bepaalde taken of dagen. En als je niks kan noemen, begin dan met het bedenken van strategieën om van baan te veranderen.
Passie in je werk ervaar je als je werk doet waarin je jouw kwaliteiten kunt inzetten en waar je energie van krijgt. Wat er volgens mij werkelijk toe doet is dat je werk doet dat bij je past. Werk waarvoor je een grote bevlogenheid voelt, dat je energie geeft en waarin je het beste van jezelf kunt geven.
Dus door anderen te helpen, door te delen en dienstbaar te zijn, zul je uiteindelijk de meeste voldoening uit je leven halen. Je zult niet alleen de mensen (of dieren, planten of kamelen) om je heen helpen. Je zult ook jezelf vooruit helpen. Want alles staat met elkaar in verbinding.
Werkdruk ontstaat als een werknemer niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer te weinig tijd heeft om zijn werk af te krijgen of onmogelijk het gewenste resultaat kan halen.
De arbeidsomstandigheden van een onderneming bepalen de arbeidsbelasting op de individuele werknemer. Werkdruk, werktijden, werkhouding en werkplek zijn factoren die van invloed zijn op de arbeidsomstandigheden. Deze factoren kunnen zowel fysieke als psychische invloed hebben op werknemers.
Een gebrek aan een balans tussen werk en privé, een goede compensatie en arbeidsvoorwaarden en de cultuur binnen het bedrijf zijn de belangrijkste argumenten waarom werknemers vertrekken bij een werkgever. Sterker nog, de balans tussen werk en privé is nog nooit zo belangrijk geweest als nu.
Om je echt betrokken te voelen bij een organisatie is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je er goed bij past. Medewerkers die het gevoel hebben erbij te horen, zetten net dat stapje extra en gaan over het algemeen minder snel weg.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Wat is duurzame inzetbaarheid? Duurzame inzetbaarheid is het tot hun pensioen inzetbaar houden van mensen op de arbeidsmarkt. Met het stimuleren van een positieve leercultuur beschikken werkenden over de juiste kennis en kunnen ze inspelen op veranderingen binnen de organisatie, arbeidsmarkt en hun carrière.