Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
De kuikens zoeken zelf hun voedsel en daarom is het belangrijk dat er voldoende insecten te vinden zijn. Met de ouders zoeken ze dan vaak kruidenrijke graslanden op of weilanden met koeienvlaaien. Ze eten de eerste weken vooral spinnetjes, kevertjes en insectenlarven.
Als je ze niet ziet, dan hoor je ze wel. Kieviten hebben hun naam te danken aan het schelle [“Kiewiet, kiewiet”] geluid dat ze maken. Ze roepen dus hun eigen naam. De kievit líjkt helemaal zwart-wit, maar als je dichtbij kijkt zie je in zijn staart roodbruine kleuren.
Doorgaans overwinteren kieviten op grote schaal in Zuid-Europa, waar in deze periode meer voedsel te vinden is. Ook trekken ze vanuit Nederland richting Ierland, Wales en het zuidwesten van Engeland. De laatste jaren valt echter op dat er meer kieviten in Nederland blijven.
Zwart-witte onderzijde, opvallende kuif, brede vleugels. Op rug mooie groene en paarse metaalglans. Vrouwtje minder contrastrijk getekend en gekleurd en een kortere kuif. Heeft ook iets spitsere vleugels dan het mannetje.
In juni trekken de eerste kieviten naar de kustgebieden van Engeland en Frankrijk, om van daaruit gezamenlijk naar het Iberisch schiereiland of zelfs Noord-Afrika te vliegen. In Nederland overwinteren kieviten uit Midden- en Noord-Europa.
Het vinden van het eerste kievitsei is een traditie in Nederland en staat symbool voor de aanvang van de lente. Overal in het land zijn de mensen naarstig op zoek naar dit eerste ei dat daarna gemeld wordt aan de burgemeester ter plaatse.
Gevangen vogels worden ook vaak op die manier bij de vleugels vastgehouden om hun onderdanigheid te symboliseren. De kieviten symboliseren hier niet de buitenlandse vijanden maar de eigen onderdanen.
De kievit of kieviet (Vanellus vanellus) is een weidevogel uit de familie van de plevieren (Charadriidae). De naam wordt meestal uitgesproken als kieviet.
Beide vormen zijn klanknabootsingen van de baltsroep van onze bekendste weidevogel. Sommigen horen de vogel rijmen op riet, anderen op rit. Je zou dan verwachten dat het meervoud van kievit kievitten is, maar het gaat om een i-klank zonder klemtoon, net zoals in monniken of viezeriken, dus is het kieviten.
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is het aantal broedende kieviten in ons land gehalveerd. Het zijn er nu nog tussen de 110.000 en 160.000 paren. De afname wordt vooral veroorzaakt door de intensieve landbouw. Verder speelt predatie een belangrijke rol.
Bijzonder geschikt hiervoor zijn vogels die hun eigen naam roepen: koekoek, tjiftjaf, koolmees, roerdomp, kievit, oehoe en grutto. Mensen praten om elkaar dingen te vertellen.
Kieviten broeden liefst op vochtige graslanden met een korte (grazige) vegetatie. Ook broeden ze vaak op maispercelen; aangrenzen- de vochtige graslanden zijn dan nodig om voedsel te zoeken. De kievit legt 4 eieren in een ondiep kuiltje. Als een legsel mislukt, proberen ze het later vaak nogmaals.
In Nederland eet de volwassen grutto regenwormen en emelten. Jonge vogels jagen op insecten zoals langpootmuggen. Tijdens de trektocht in Portugal en Spanje en in het overwintersgebied is de grutto vegetariër en eet hij rijstkorrels.
Het nest verbergt hij in een graspol. Meestal ligt het dicht bij dat van de kievit. Die is beter in staat ongewenste gasten uit zijn gebied te verdrijven. Zo maakt de tureluur gebruik van de strijdvaardigheid van deze vogel.
Koekoeken leggen één of enkele eieren in de nesten van andere vogels, de waardvogels, in totaal kan dat bij zo'n 25 nesten gebeuren. Tegenwoordig vormen kleine karekiet, heggenmus, graspieper, witte en gele kwikstaart de belangrijkste 'pleegouders'. Eieren lijken op die van de waardvogel.
Een vogelnest is een broedplaats voor vogels. Het nestmateriaal wordt verzameld uit de omgeving en bestaat in de regel uit organisch materiaal zoals takjes, grassprieten en bladeren. Het biedt de vogels een veilige plaats om hun eieren in te leggen en hun nakomelingen te voeden tot ze zelfstandig kunnen vliegen.
Lente officieel begonnen: eerste kievitsei van Nederland in Hengevelde gevonden. Het eerste kievitsei van 2022 is gevonden in Hengevelde. Vanmorgen was Tonny Rupert, vrijwilliger van weidevogelgroep Hof van Twente, de gelukkige. Hij vond het ei, stipt om 10.55 uur, op een maisland.
Geluid. Kenmerkende roep is een mooi, fluitend "tluu…", vaak twee-, driemaal herhaald. Balts bestaat uit variatie op roep, in serie voorgedragen. Alarmroep is veel scheller "tuuk!"
Voedsel. Kustbroedvogels en overwinterende scholeksters vooral schelpdieren (nonnetjes, mossels, kokkels) maar ook wormen (zeepieren), krabben en garnalen. Op graslanden vooral regenwormen; ook emelten, insecten e.d. Zoekt voedsel op tast en op het oog.
Ze zijn niet alleen nieuwsgierig, net als andere kraaiachtigen zoals Zwarte kraaien en Kauwen, beschikken ze over opvallende cognitieve vaardigheden: zijn ze intelligent en hebben een goed bevattingsvermogen. Zo zijn ze in staat om hun eigen spiegelbeeld te herkennen.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.